1 évnél régebbi cikk

Mi ez a fura szerkezet a Zichy ligetben?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Mi ez a fura szerkezet a Zichy ligetben?

Nem a parkot porszívózzák, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont végez talajradaros vizsgálatokat a ligetben.

Furcsa szerkezetre lehetnek figyelmesek a napokban azok, akik a Zichy liget környékén járnak. Az egykori Budai külváros maradványait keresik a a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont és a Munifext Kft. munkatársai, ugyanis lehetséges, hogy több középkori templom és lakóház romja van az eddig még feltáratlan területen.

A Budai kaputól északra elterülő városrészről nem maradt fent túl sok forrás, azonban annyi tudható a Budai külvárosról, hogy a középkorban az egyik legnagyobb területű, és legfontosabb külvárosa volt az akkori Székesfehérvárnak.

A Kutatóközpont szakemberei talajradaros vizsgálatokat végeznek a Zichy ligetben a napokban, szerencsés esetben egyházi és világi épületek maradványai is előkerülhetnek a mostani kutatás során.

"A külvárosnak, adataink szerint hét, de inkább nyolc egyházi létesítménye volt minimum. Ezek pontos helyét és lokalizálását sajnos eddig a kutatás, megfelelő adatok hiányában nem tudta megállapítani. Nyilván a Zichy liget csak egy kis területrészét fedi le a Budai külvárosnak, viszont egy beépítetlen terület" - mondta el Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója

A többcsatornás földradar elektromágneses hullámot bocsát a föld alá, és elemzi a visszavert jeleket – később ezekből az adatokból tudnak geofizikusok segítségével képet alkotni arról, hogy mi van a föld alatt.

„Ez egy viszonylag új módszer, amivel falakat tudunk azonosítani. Izgalmas kísérlet, hogy topográfiai adatokat tudunk-e szerezni a Budai külváros állapotáról" - összegezte Kulcsár Mihály.

A kutatást azonban nehezítheti, hogy a fennmaradt források szerint a leghevesebb ostromok az 1500-as években épp a Budai kapu felől érték a várost – így kérdéses, hogy az akkori utcaképből, mi az ami egyáltalán megmaradt.

"Arról, hogy itt mennyi minden maradt meg, nagyon keveset tudunk. Mi abban bízunk, hogy a felszín alatti falakat nem bolygatták meg annyira, és mivel a terület parkként, illetve térként működött az 1700-as évek végétől mostanáig, bízunk abban, hogy vannak olyan föld alatti maradványok, amiket fel tudunk mérni, ezekkel pedig olyan információkhoz jutunk a középkori Budai Belváros topográfiájáról, amit eddig a kutatók nem tudtak" - emelte ki Stibrányi Máté régész.

A mostani vizsgálatoknak egy hónap múlva lehet meg az eredménye. Palotaváros területén – Siklósi Gyula feljegyzései nyomán – korábban már végeztek hasonló vizsgálatokat, amelyek eredménnyel is zárultak. Kis szerencsével a Zichy ligetben is találnak majd középkori maradványokat a régészek. A Siklósi Gyula nevét viselő kutatóközpont évek óta, névadójuk, munkája nyomán végzi feladatát, kiemelt figyelmet fordítanak Siklósi Gyula munkásságának minél teljesebb körű feltárására, bemutatására és lehetőség szerinti folytatására.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek