3 évnél régebbi cikk

Kati néni, az egyik leghíresebb fehérvári Katalin
·Történelemlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined
Kati néni, az egyik leghíresebb fehérvári Katalin
·Történelemlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined

Kati néni, a fertályos asszony szobra közel két évtizede áll a fehérvári Liszt Ferenc utcában. A szobrot a felsővárosi Molnár Imréné Boda Katalinról mintázták, aki még 93 éves éves korában is tolta a piacra kordéjában a liba- és kacsafertályat, a savanyú káposztát, a tejfölt és a tejet.

A felsővárosi Kati néni és kocsijának emléke még mindig elevenen él a fehérváriakban. Ahogyan ment a piacra, mindenkit "megkiabált", volt hozzá egy-két kedves szava. De ez a régi világban megszokott dolog volt. 

 

A fertály, a fehérvári street food

Botos József elmondta, hogy Kati néni és többi felsővárosi asszony - mert voltak legalább ötvenen - egyik legkelendőbb portékája a fertály volt, amely nem más, mint a négyfelé vágott kacsa vagy liba saját zsírjában kisütve. Mivel közel laktak a belvároshoz, így ha reggel kisütötték a fertályt, akkor még melegen beértek vele a piacra.

"A tehetős fehérvári polgárok nem vesződtek a liba vagy a kacsa pucolásával otthon, hanem készen sülve vitték haza vagy ott helyben fogyasztották."

Érdekes, hogy belsőséget az asszonyok nem igazán vittek a piacra, azt javarészt elkészítették otthon.

"Nagyon kedves emlékem, hogy amikor reggel felkelek, a mamám hozza nekem a frissen sült libamájat puha kenyérrel, savanyúsággal" - mesélte Botos József.

Ki ér be előbb?

A felsővárosi fertályos asszonyoknak, így Kati néninek is meg kellett küzdenie a konkurenciával: fertályt nemcsak ők árultak a piacon, hanem a környező falvakból érkező asszonyok is.

"Akkoriban nem voltak nagyon buszok. Jórészt gyalog jöttek még Szabadbattyánból is Fehérvárra az asszonyok. Ez nyilván több időbe telt, így mire beértek, addigra a fertály kihűlt, ezért olcsóbban is adták."

Kati néni a piacon jó kereskedőként mindenegyes vevőjével elhitette, hogy ő a legkedvesebb vásárlója. A fiatalabb férfiakat gyakran Imikémnek szólította, ha az volt a nevük, ha nem. De senki nem tette neki szóvá. 

Kati néni a többi felsővárosi asszonyhoz hasonlóan, nemcsak kacsa- vagy libafertályt árult, hanem idényzöldséget, gyümölcsöt, savanyú káposztát, tejet és tejfölt is. Van, aki még mindig emlékszik az ízére. 

A szerencse és a kifényesedett orr

Kati néni szobrát Kocsis Balázs készítette és Katalin napján, 2001. november 25-én avatták fel a Liszt Ferenc utcában.

A helyi legenda úgy tartja: aki megsimogatja az orrát, annak szerencséje lesz, ezért a szobor orra az évek során kifényesedett.

Az egykori fertályos asszony családja is mindig megáll a szobornál, de ők nem az orrát, hanem a kezét szokták megsimítani. 

Idén a járványügyi szabályok miatt elmaradt a hagyományos ünnepség Kati néni szobránál, de a Virág-Vár Virágüzlet felajánlásának köszönhetően a szobor körül álló, színpompás virágokból minden Katalin és arra járó hölgy vihetett magával egy-egy szálat. 

Borítókép: Fortepan
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek