2 évnél régebbi cikk

Álma a Notre-Dame: ezúttal a fehérvári bazilikát építette meg LEGO-ból Szalay Ákos
·Kultlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szalay Ákos
Álma a Notre-Dame: ezúttal a fehérvári bazilikát építette meg LEGO-ból Szalay Ákos
·Kultlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined

Meghökkentően élethű másolatot készített Szalay Ákos a fehérvári bazilikáról.

A székesfehérvári építészt már bemutattuk tavaly, akkor a Szent Sebestyén templomot építette meg LEGO-ból.

Ákos a kisfia révén kapott rá újra régi szenvedélyére, a legózásra, a mesterművei is ott születnek, a tizenkét négyzetméteres gyerekszoba padlóján. A mostani épület másfél hónapig épült, de az alkotóelemek beszerzése és tervezés már legalább fél évre nyúlik vissza:

Hogyan kezdtél hozzá?

Miután sikerült minden anyagdarabot megrendelnem és kiválogatva bedobozolnom, a gyerekeim persze rávetették magukat, és saját házakat építettek belőle. Úgy kellett visszakönyörögnöm tőlük az egyes elemeket.

Hogyan tudod ennyire precízen megtervezni és lemásolni az épületeket?

Viszonylag későn, 33 évesen kezdtem egyetemre járni, ahol legendás tanáraim voltak, dr. Szily Imre Balázs és dr. Szabó László, akitől a makettezést tanultam. Nagyon szigorúan vették a követelményeket, volt, hogy egy vizsgán ötven épületet kellett lerajzolnunk fejből. Pontosan kellett ismerni az arányokat, anyagokat, statikai funkciókat. Ha egyetlen apró részlet nem stimmelt, egyest kaptunk.

Az egyik órára bevittem a fehérvári Jézus Szíve templom fotóját, hogy én azt szeretném megépíteni vizsgamunkaként. Volt ott két fiatal tanár, akik azt mondták, ez lehetetlen. De az idős, Ybl-díjas tanárom biztatott, hogy igenis vágjak bele. Kétszáz órám ráment és végül majdnem el is buktam miatta a félévet. Az utolsó pillanatban, öt perccel a határidő letelte előtt rohantam be vele a tanárhoz, de végül ötöst kaptam rá.

A LEGO-épületek elkészítéséhez hogyan kezdesz hozzá, melyik alkotóelemnél?

Olyan vagyok, mint a Mekk mester, a tetőnél kezdem! Kell egy bizonyos alkotóelem, ami meghatározza a méreteket. A székesegyház esetében ez az óra számlap volt, ahhoz aránylik az egész épület. Amikor megvolt a torony aránya, megszerkesztettem a kupolát, amikor az is elkészült, haladtam lefelé a többi toronnyal. Ezt követte a kapu cizellálása. Sajnos azt a sárga színt, amilyen most a bazilika, lehetetlen volt LEGO-ból beszerezni, főleg a speciális elemeket nem gyártják ebben a sárga színben. Ezért választottam végül a világos krémszínt, mert abból mindent viszonylag könnyen be tudtam szerezni. Az épület elejéhez képest a hátsó hajó már viszonylag könnyebb volt, idő és anyag kellett hozzá rengeteg.

Honnan szerzed be a szükséges LEGO-elemeket?

Több internetes oldalról, illetve van egy gyűjtőportál, ahol szerepelnek a magyar eladók. Kilistázom kód szerint az elemeket, összegyűjtöm és megrendelem. A bazilika esetében a nyolcvan darab tető elemmel voltam bajban. A mikor azok megérkeztek, egy délután alatt befejeztem az épületet.

A beszerzésnél egyébként ma már előre gondolkodom, mert vannak olyan speciális elemek - pont a templomoknál például – amiket több épületnél is fel tudok használni. Ezekből most már előre beraktározok többet is.

Fénykép alapján nehéz elképzelni, mekkora is pontosan az építményed. Elárulod a méreteit?

Hú, nem is tudom pontosan, de gyorsan megmérem neked! 26 centiméter széles, a mélysége 52 centi, a magassága pedig 42 centiméter.

Amikor elszállítod, például hogy lefotózd az eredeti épület előtt, hogyan tudod mozgatni?

A Szent István Székesegyházat most egy nagy lapra helyezve tudom óvatosan vinni. A Szent Sebestyén templomot könnyebb volt, azt egyszerűen két darabra tudom szedni.

Mi a következő fehérvári épület, amit szívesen megépítenél?

A Szabadművelődés Házához már meg is tettem az előkészületeket. Már megvan a kupola, a nyílászárók, a homlokzati elemeket. 12 speciális sarokelem hiányzik, amilyet sajnos nem gyártanak. De most már április van, beindul az élet, egyelőre félreteszem a dolgot. Inkább a téli hónapokban jut időm ezzel foglalkozni. Talán jövőre kitalálok rá valami megoldást.

Mely épületek szerepelnek még a nagy álmaid között?

Egyszer megépítem a Bory-várat is, de a legnagyobb vágyam, hogy a párizsi Notre-Dame-ot megalkossam LEGO-ból.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek