3 évnél régebbi cikk

Elkezdődött a Kodály iskola felújítása, táncterem és kórusterem is lesz
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Elkezdődött a Kodály iskola felújítása, táncterem és kórusterem is lesz

Átadták a munkaterületet, megkezdődött a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola bővítése. Beépítik a tetőteret, amelyben lesz kórusterem, a bővítéssel kialakítanak egy tánctermet is a néptáncosok számára.

A munkaterületet átvette a kivitelező, elindultak a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola bővítésének munkálatai.  A bővítés Európai Uniós forrásból valósul meg, amelyre a Székesfehérvári Tankerületi Központ eredményesen pályázott. A felhívásban csaknem 483 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a tankerület, amelyet a kormány további, több mint 408 millió forinttal támogatott.

"Az EFOP pályázaton elnyert összeg nem volt elegendő, nem fedte, nem takarta be azt a műszaki tartalmat, amit szerettünk volna megvalósítani az első kormányzati támogatással kiegészítve sem -  mondta Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. -Ezért majdnem ugyanannyi összeggel, több mint 400 millió forinttal még egyszer támogatta a kormány a felújítást, ami azt hiszem, hogy városunk életében egy jelentős lépés lesz, hiszen ez egy alapfokú művészeti iskola, ahol zenét, táncot tanulnak a gyermekek."

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a Kodály Iskola fontos intézménye a város köznevelési rendszerének, és kulturális életének. Mint mondja, a közel 900 millió forintos forrásból részben felújítás és bővítés valósulhat meg.

"A bővítésnek azért is örülünk, hiszen pont annak a művészeti tartalomnak adja majd meg a minőségi keretét, aminek szakmai kerete nagyon magas színvonalon rendelkezésre áll. Itt valódi, érdemi nevelési feladatot is ellátnak, és a kultúra, a kulturális értékek átadása is megtörténik. Eddig ez eléggé mostoha körülmények között történhetett meg, ennek a felújításnak és fejlesztésnek köszönhetően meglesz ennek a fizika hely is. Köszönöm szépen a kormánynak, hogy kiegészítette az első támogatási összeget, mert így az eredeti műszaki tartalom meg fog tudni valósulni."

A felújítási, bővítési munkálatok alatt a tanítás zavartalanul folytatódik. A beruházással új terek jönnek létre az intézményben.

 Török Szabolcs tankerületi igazgató, Székesfehérvári Tankerületi Központ azt is elmesélte, hogy egy kórusteremmel is bővül az intézmény, ami egy komoly, nagy kórus befogadására is képes.

"Nem egy kicsi osztályteremről beszélünk, hanem egy nagy kórusteremről, amely igazán méltó helyre kerül, hiszen a Kodály méltán híres az énekkaráról és az ő szerepléseikről. A másik jelentős beruházás pedig egy táncterem megalkotása, amely a tornaterem szerves folytatásaként, de a művészeti képzést erősítve fog megszületni."

Török Szabolcs hozzátette, a bővítéssel az udvar területe csökken ugyan, de a majdani sportudvaron új eszközök elhelyezésével segítik majd a tanulók mindennapi testnevelés óráit. A kivitelezés várhatóan 15 hónapig tart.

Folytatásként a város támogatásával az intézmény teljes homlokzata is megújul majd.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek