3 évnél régebbi cikk

A járvány ellenére is nőtt a házasságkötések száma
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Pexels
A járvány ellenére is nőtt a házasságkötések száma

A koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó szigorítások ellenére is nőtt 2020-ban a házasságkötések száma az előző évhez képest. Mivel tavaly sok pár halasztotta esküvőjét, így 2021-ben akár további emelkedés is várható.

A koronavírus-járvány az élet minden területét éreztette hatását, nem voltak ez alól kivétel a házasságkötések és az ehhez kapcsolódó esküvői szolgáltatói szektor sem. Még az elmúlt év tavaszán foglalkoztunk a témával. A járvány elején járva akkor komoly csökkenést jósoltak a szakemberek az esküvők számát tekintve.

Sok pár valóban halasztotta is egybekelésének dátumát, ugyanakkor mégis növekedő tendenciát mutattak az elmúlt év statisztikái. Utólag kijelenthetjük, akiknek a nyári, kora őszi hónapokra volt kitűzve a nagy nap, és higgadtan kivártak, meg tudták tartani az esküvőjüket, lakodalmukat. A tavaszi esküvők szinte kivétel nélkül halasztva lettek, míg ősszel sokan szintén halasztottak, vagy a mulatságot későbbi időpontra tolva, szűk körben összeházasodtak.

Házassági statisztikák

A házasság reneszánszát éli, nyilván ebben a különböző hatályos családtámogatási projekteknek is megvan a maga szerepe. 2019-ben összesen 65 268 házasságot anyakönyveztek, ez a szám a járvány és a több elhalasztott egybekelés ellenére 67 301-re emelkedett.

Az idei év eddig a szolgáltatóktól kapott visszajelzések alapján a kivárásról szól. Az időszakhoz képest valamivel kevesebben keresik megfelelő szolgáltatóikat, ennek oka az érvényben lévő korlátozásokban rejlik. Az ifjú párok kivárnak, amennyiben a jelenlegi szigorítások lanyhulnak vagy megszűnnek, várhatóan hirtelen zúdul rá nagy mennyiségű ajánlatkérés a szolgáltatói szektorra.

Nem csupán az esküvők száma nőtt 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest, de jelentős részben ehhez kapcsolódóan a születések száma is emelkedő tendenciát mutatott. Míg 2019-ben 89 193 baba jött világra, addig 2020-ban 92 233 újszülöttet anyakönyveztek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek