2 évnél régebbi cikk

Meztelen torta és ujjatlan menyasszonyi ruha - esküvői trendek 2022
·Életmódesküvő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Gloriosa Szalon
Meztelen torta és ujjatlan menyasszonyi ruha - esküvői trendek 2022
·Életmódesküvő·Utolsó frissítés: undefined

A 20. fehérvári Esküvő Kiállításon járva feltérképeztük a legújabb trendeket a menyasszonyi ruhától a tortán át a dekorációig. Megállapíthattuk, hogy egy valami soha nem változik: az esküvőnek mindig a pár igényeit és álmait kell valóra váltania.

Torta fakorongon, pasztell árnyalatokban

 Remélhetőleg az idei esküvői szezon két év után végre újra hasonlít majd a megszokottra, és a sok lemondott, elhalasztott, csökkentett létszámú esküvő után végre mindenki azt kapja majd, amire vágyik. Az esküvő minden részletében, köztük az egyik legfontosabbat, a tortát illetően. 

Az esküvői vacsora megkoronázása a menyasszonyi torta, azon nem szabad spórolni – hangsúlyozta Iványi Judit, az egyik legpatinásabb fehérvári cukrászda munkatársa.  -  A torták kinézetét illetően évek óta töretlen a népszerűsége a marcipán bevonat  nélküli, úgynevezett meztelen tortáknak. Az élő virág is egyre jobban teret kap, illetve a macaron, habcsók, marcipánvirág díszítés.”

Esküvő Kiállítás 2022

Kovács V. Orsolya

Míg 20 évvel a piros rózsás torták voltak a menők, azok mostanra szinte teljesen eltűntek.  Nagy sláger volt egy időben a szökőkutas állvány is, jelenleg azonban a letisztultabb formák, az egyszerűbb díszítések, természetközeliség, sok zöld szín a jellemző.

Népszerű, hogy a torta nem hagyományos tortaállványra kerül, hanem egy fakorongra – mesélte Iványi Judit. Színekben is a natúr, pasztell színek a jellemzőek, míg pár éve egész extrém, lila, sötétzöld, narancssárga, nagyon rikító színek, ezek teljesen elmaradtak. 

A tortát szoktuk egy kicsit az esküvő dekorációjához illeszteni, hogy beleilleszkedjen az egész esküvő stílusába, pasztell, barack, világos rózsaszín, sok zölddel és a fehér nagy sláger. 

Az ízeket illetően előfordul, hogy kompromisszumot kell kötni. Régen az állványos torta volt a jellemző, és annak volt egy olyan praktikuma, hogy ott a tortaállvány tartotta a torta súlyát, nem egymáson voltak az emeletek. Ott bármilyen ízt be tudtunk rakni bármelyik emeletre. Most már nem ez a jellemző, hanem egymásra rakjuk a torta emeleteit.

Ilyenkor viszont úgy kell építkezni, mint egy ház esetében: szilárd alapokra, hiszen annak el kell bírni egy 70-80 szeletes torta súlyát. Így alulra nem kerülhet tejszínes krém.”

Meztelen torta

Kovács V. Orsolya

Mint a szakember elmondta, a különféle ételérzékenységeket is figyelembe kell venni, ez sajnos néha a dekoráció rovására megy. Ezért azt szokták javasolni, hogy ha csak egy-egy ételérzékeny van a családban, akkor rá egy külön kicsi tortával gondoljanak. 

Hasonló trendekről számolt be Bakó Melitta, aki saját tortaműhelyében egyedül készíti látványos, egyedi és minden igényt kielégítő alkotásait. Szerinte az elmúlt évek egyik legnagyobb divatját a meztelen, illetve félmeztelen torták jelentik. 

Torta hintaállványon

Kovács V. Orsolya

„Tortákat, desszert asztalokat, macaronokat, cukorvirágokat mindenféle egyéb dekorációt készítek, bármilyen alkalomra – mesélte.  - Nagyon sok top cukrászt követek Instagramon, Pinteresten, elsősorban külföldi oldalakat, nagyon szeretek újat mutatni ízek, akár designok terén, ilyenek például a hintaállványok, melyek a tortát tartják.”

Melinda gyakran díszíti akár élő virágokkal is tortáit, de cukorból is megdöbbentően élethű virágokat készít, melyeknek egyenként formázza meg a szirmait.

Esküvő Kiállítás 2022

Kovács V. Orsolya

A színeket illetően merész elképzelésekkel is találkozik: „Több megkeresésem érkezett az idén is fekete menyasszonyi tortára. Ezeket is örömmel elkészítem, szeretem, az egyedi és különleges alkotásokat."

Romantikus dekoráció

Koller Szabina dekoratőrtől megtudtuk, nagy divat mostanában az esküvőkön a mennyezeti dekoráció. A virágokat illetően hódít a romantika, népszerűek a rózsák és az orchideák. Szabina nem csak élő virágból, hanem élethű, tartós és kevésbé sérülékeny selyemvirágokból is látványos dekorációkat épít.

„Sokan tartanak mostanában vintage stílusú esküvőket, ahol erre a romantikus, virágos, színes, kicsit nagyobb szabású díszítésre van igény.Selyemvirágból szoktuk felépíteni az alap dekorációt, természetesen ha igény van élő virág dekorációra, akkor nyilván azt is tudjuk nyújtani. Táblákkal, fényekkel, virágdekorációval, egyedi anyagokkal foglalkozunk igény szerint. Előfordult olyan is, hogy két méter átmérőjű koszorúkat kértek díszítésnek. ” 

Népszerű a mennyezeti dekoráció

Facebook/Szabina Dekor

A lényeg, hogy táncolni tudjon a ruhában a menyasszony

Mentes Ildikó, az egyik fehérvári esküvői ruhaszalon tulajdonosa elmondta, bár évről évre változik a divat, de alapvetően minden típusú ruhát keresnek a menyasszonyok az egyéniségüknek, illetve az esküvő stílusának megfelelően.

 „Más ruha illik egy kisebb létszámú esküvőre, és más egy nagyobb volumenű, nagy létszámú lakodalomra. Széles palettával kell nekünk is rendelkeznünk, hogy ki tudjuk szolgálni a menyasszonyok igényeit. 

Esküvő Kiállítás 2022

Kovács V. Orsolya

Az anyaghasználat is nagyon változó, mert aki egy könnyedebb ruhát keres, például egy tengerparti vagy természetközeli esküvőre, azok inkább a vékonyabb, lágyan szálló anyagokat keresik.

Szerencsére még vannak olyan menyasszonyok, akik a nagy, hercegnős ruhára vágynak. Apátságban tartják a esküvőt esetleg, és oda azért lehet komolyabb anyagokat használni. 

A szatén egyébként ismét aranykorát éli. Az elmúlt években ez nem volt jellemző. 

A kettő között elég széles a határ, de a tüll, a különböző csipke motívumok folyamatosan kedveltek, és az idei évben is marad a csipke szeretete, aminek mi nagyon örülünk, mert gyönyörű csipke ruháink vannak. 

Esküvő Kiállítás 2022

Kovács V. Orsolya

Sokan keresnek első körben ujjas menyasszonyi ruhát. Épp ezért tartunk is ilyeneket, gyönyörű ezeknek a választéka is.  Az esetek nagy százalékában azonban miután felpróbálják, rádöbbennek, hogy mégsem ez az, amit szeretnének. Valamennyire korlátozza ugyanis a mozgás szabadságát egy ujjas menyasszonyi ruha. Profi anyagokat használnak a gyártók, de mégis, nem ad olyan rugalmasságot, fontos, hogy könnyen tudjon táncolni. "

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek