6 évnél régebbi cikk

Hogyan legyen különleges esküvőnk?
·Kultesküvő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Hogyan legyen különleges esküvőnk?
·Kultesküvő·Utolsó frissítés: undefined

Javában zajlik az esküvők szezonja, Kovács Kata ceremóniamester és szertartásvezető azonban már a jövő évre készül. A székesfehérvári édesanya naptárában sorra gyülekeznek az időpontok a 2018-es esküvőkre. Egyre divatosabb ugyanis női ceremóniamestert hívni vőfély helyett. Akik pedig különleges helyszínen szeretnék kimondani az igent, az esketéshez anyakönyvvezető helyett egyre inkább szertartásvezetőt kérnek fel. Székesfehérváron Kata az első nő ilyen minőségben. Év közben általános iskolai tanárnőként dolgozik, minden szabad percét pedig hároméves kislányával és férjével tölti. A legtöbb szombat estéjét azonban mostanában a házasulandó ifjú pároknak és násznépüknek szenteli.

Egy esküvő stílusát nemcsak a zene, a helyszín vagy a dekoráció határozza meg, hanem az a személy is, aki az eseményeket levezényli. Jól gondolom, hogy egy vőfélyes lagzihoz képest a női ceremóniamesterrel bonyolított esküvő elegánsabb, kifinomultabb?
 
Igen, valóban. De a násznép sokkal meghatározóbb abban, hogy visszafogottabb-e egy esküvő. Ha a násznép bulizós, én lehetek szolidabb, akkor is reggelig tartó mulatozásra lehet számítani. Valóban teljesen más a női és a férfi ceremóniamester, nem a feladataikat, inkább a hangvételüket tekintve. Könnyen megtalálom a hangot a gyerekvendégekkel is, odajönnek, kérdeznek, kezdeményeznek. De talán ez a pedagógus lényemből is adódik. Gyakran szokták kérdezni, hogy a násznép figyel-e rám annyira, mint egy férfire. Szerencsére elég hangosan tudok beszélni, nálunk ez családi vonás, szóval a figyelem felkeltésével nincs gond. Egyébként is sok esküvőn még mindig a meglepetés erejével hatok. De ha belegondolunk, az esküvő egyértelműen nőies műfaj. A szervezés, az előkészületek többnyire inkább a menyasszonyokat foglalkoztatják. Ők pedig egy nővel könnyebben megtalálják a hangot.

Valóban, a legtöbb nő kislány korától álmodozik arról, hogy milyen lesz az esküvője, a ruhája, a frizurája. A te kislányod játszik már menyasszonyosdit?

Katám folyamatosan koszorúslány akar lenni, és koszorúslányruhában lenni. Számára minden szép ruha az, tehát ő a hétköznapokon is koszorúslány. Igaziból is volt már a keresztanyukája esküvőjén, ahol igazi kis hercegnőként viselkedett. Igaz, én akkor dolgoztam is, és vendég is voltam, ami azért kisgyerekkel nem olyan egyszerű.

Egy esküvőn nemcsak a hangulatért vagy felelős, de azért is, hogy minden gördülékenyen menjen. Nőként hogyan kezeled a merészebb helyzeteket, például amikor kapatosabb vendégek magukhoz ragadják a mikrofont, vagy felborítják az események menetét?

Valóban akadnak olyan esetek, amikor jól jön, ha nagyobb darab vagy, esetleg férfi. De nagyon kirívó szituációk nálam még nem fordultak elő. Inkább jópofa, vicces helyzetek állnak elő. Szerintem a jó hangulat fokmérője, ha elengedik magukat a vendégek. Akkor legalább biztos, hogy nem politizálnak az asztalnál, hanem azt teszik, amiért az esküvőre jöttek: jól érzik magukat. Éjfél után már engem is szeret bevonni a násznép a szórakozásba, felkérnek egy-egy táncra – ez még belefér. A mikrofont is próbálták már magukhoz ragadni, de résen voltam. Megesett, hogy amíg a zenekar szünetet tartott, a bátrabb vendégek megtámadták a szaxofont és a dobot…

Minden váratlan szituációt tudnia kell kezelni (Fotó: Aradi Barna)

Ezek szerint mulatozósabb esküvőre is hívnak női ceremóniamestert?

Persze. A vőfély inkább az igazán népies stílusú esküvőkre jellemző már, nyilván a falusi lakodalomba ő jobban illik. Csárdában tartott, hagyományosabb lagziba, ahol a pár esetleg népviseletben van, nem is egy női ceremóniamester való. Akkor szokott kiéleződni a különbség, amikor a pár nagyon nem szeretne vőfélyt, városban van az esküvő, viszont a vendégek nagy száma a vőfélyhez szokott, és azt sem tudta, hogy létezik ceremóniamester, nemhogy női. Ilyenkor értetlenül állnak a helyzet előtt. Várják a megszokottat, nem azt kapják, kérdezősködni kezdenek, hogy ez mégis micsoda. Előfordult, hogy vendég állt ki versekkel szónokolni minden előzmény nélkül a táncparkett közepére. Ebből látszik, hogy ha a pár elképzel valamit, ahhoz nem biztos, hogy a násznép is tartani fogja magát. Erre is fel kell persze készülni. Igyekszem ezt a stílust is megkedveltetni az emberekkel.

Ugyanakkor ha meghökkented ezzel az embereket, fel is figyelnek rád, és lehet, hogy legközelebb a saját esküvőjükre is téged hívnak.

Volt is rá példa. Éppen ezért mondom, hogy nem szokott probléma lenni azzal, hogy figyelnek-e rám az esküvőkön. Hiszen mivel meg vannak lepődve, mindenképpen figyelnek. Illetve szokták mondani, hogy engem nem lehet nem észrevenni.

Ha nem is szó szerint, de az előkészületektől kezdve "fogja az ifjú pár kezét" (Fotó: Aradi Barna)

Ha kiválasztott téged egy pár, és felkérnek, attól kezdve hogyan veszel részt az előkészületekben?

Az attól függ, melyik fázisban kapcsolódom be az eseményekbe. Vannak olyan menyasszonyok, akik már másfél évvel az esküvő előtt lefoglalják a szolgáltatókat. Nyilván akkor bőven ráérünk. De egy személyes találkozó már az elején mindenképpen szükséges. Akik külföldön élnek, azokkal skype-on oldjuk meg az ismerkedést. Van, akinek a ceremóniamester az első, akit megkeres, mint szolgáltatót, miután megálmodták a napot. De van, akinél a ceremóniamester vagy a vőfély az utolsó. Sokan nem is akarnak, de menet közben, mikor rájönnek, mennyi gonddal is jár egy esküvő szervezése, átgondolják, és felfogadnak egy ceremóniamestert. Ha én vagyok az első, akit megkeresnek, szívesen ajánlok olyan szolgáltatókat, akikkel már dolgoztam, és tudom, hogy jó a munkájuk emberként és szakemberként is. Ha én vagyok az utolsó, akkor már hozott anyagból kell dolgoznom. De ekkor is sok tippet tudok adni, mire figyeljenek a szertartás során, milyen kellékekre van szükség, mikor kell bejelentkezni az anyakönyvvezetőhöz, van-e az adott napon városi rendezvény. Ha jártam már az adott városban, fotózási helyszínhez is tudok tanácsot adni.  Van, aki ezt igényli, és még a meghívó szövegét is átküldi nekem egyeztetésre. Játéklistát is már az elején küldök, hogy legyen idejük kiválasztani, mit építsünk bele a forgatókönyvbe. Személyes találkozó után, ha már közel vagyunk az esküvő napjához, megírom ezek alapján a forgatókönyvet, és megkezdődik a levelezés az elképzelésekről, változásokról. Egy-két héttel az esküvő előtt már szeretem, ha fix a forgatókönyv, hiszen a többi szolgáltatónak is meg szoktam küldeni.

Miért fontos a forgatókönyv egy esküvőn?

Hallottam olyan esküvőről, ahol elfelejtették betolni a tortát, és már rég elment a vendégsereg, amikor hajnali 2-kor megjelent a torta. Kell egy menetrend, hogy az ilyen eseteket kiküszöböljük! Általában időközben döbbennek rá a párok, hogy muszáj időbeosztást készíteni! Nem tudják, mennyi ideig tart egy szertartás, egy gratuláció, egy vacsora svédasztallal vagy anélkül. Ebben a párok nem lehetnek tapasztaltak, hiszen jobb esetben ez az első és egyetlen esküvőjük. Ezért segíthetek én átlátni a napot. Van olyan menyasszony, aki már a délelőtti készülődésnél is igényli a jelenlétemet, de többnyire a szertartásnál kapcsolódom be az eseményekbe.

Az előzetes szervezési és adminisztratív feladatokat a tanítás és a család mellett hogyan illeszted bele a mindennapjaidba?

Éjszaka dolgozom, miután a kislányomat lefektettem. Vagy órákra készülök, vagy forgatókönyvet írok és e-mail-ekre válaszolok. Vagy ha egyiket sem, akkor ötletelek, tájékozódom és az újdonságokat mérem fel. Hiszen nap mint nap bukkannak fel az esküvői szakmában is új trendek. Most a vendégkönyv helyett nagy divat az ujjlenyomatfa, ahol a vendégek ujjlenyomataival töltjük ki egy üres fa lombjait. Poénkodnak is közben, hogy ha a buli a rendőrségen végződik, már nem kell azonosítaniuk magukat. A legfrissebb újdonságokat, ötleteimet a honlapomon egy blogbejegyzés formájában is meg szoktam írni. A személyes találkozókat pedig mindig a párokhoz kell igazítani, hiszen ők a megrendelők. Van, hogy erre vasárnap délután kerül sor, mert csak akkor érnek rá. Erre sem mondhatok nemet. Mindenkinek az az érdeke, hogy az esküvőjük tökéletesen sikerüljön.

Saját esküvőtökre mennyi ideig készültetek?

Fél évig. Azért volt elég ennyi idő, mert nem volt lakodalom, csak két szertartás és egy állófogadás. Ráadásul pénteki esküvő volt, szeptemberben. Öt évvel ezelőtt ez még nem számított telített időpontnak. Ma már nagy divat hétköznap tartani az esküvőket, és az egyre melegebb nyarak miatt az őszi, téli esküvők is egyre felkapottabbak.

Szertartásvezetőként is profin bonyolítja az esküvőket (Fotó: Igari Balázs)

Nemcsak ceremóniamesterként, de szertartásvezetőként is dolgozol esküvőkön. Ez utóbbi miben más, mint egy anyakönyvvezető?

A hivatalos házasságkötéshez mindenképpen meg kell jelenni az anyakönyvvezető előtt, de ezt megteheti a pár hétköznap, teljesen ingyen. De egy köztisztviselőnek, aki naponta akár tíz esküvőt is levezet, nincs ideje arra, hogy személyesen leüljön a párral beszélgetni – hol találkoztak, milyen romantikus események történtek az életükben, hogy történt a lánykérés. Ezeket én mind be tudom építeni a szertartás szövegébe, ettől sokkal egyedibb, személyesebb lesz. Nem kell törvényi feltételeknek megfelelnem, tarthatok esküvőt szilveszter éjjel, karácsony este, vagy éppen éjfélkor egy golfpálya közepén. Egy egyedi szertartás arra is jó megoldás, ha a párok nem akarnak találkozni még aznap öt másik menyasszonnyal. Bár itt Fehérváron remekül oldották meg a Hiemer-házban, mert máshol vezetik ki a násznépet, mint ahol be. Ilyennel máshol nem találkoztam.

Szeretnéd még újra átélni az esküvő izgalmát? Terveztek fogadalommegújítást a férjeddel?

Én már a házasságkötésünkkor mondtam a férjemnek, hogy benne lennék ilyesmiben, de ő kevésbé lelkesedett az ötletért. Bár mi már többször is kimondtuk az igent. A esküvőnk után tartottunk egy szertartást Kubában a tengerparton is, azt felülmúlni nem nagyon lehet.  

A kislányod esküvőjéről szoktál álmodozni?

Ceremóniamester vagy vőfély legyen a talpán, aki megfelel majd oda! Egyelőre a kislányt koszorúslányként vagy versmondóként vonnám be az esküvők világába, mivel szeret szerepelni. Az esküvőjén pedig megpróbálok majd – bármilyen nehéz is lesz – a háttérben maradni.

A férjed hogyan viseli, hogy szombatonként nélkülözniük kell téged?

Hétköznap ő van kevesebbet a lányunkkal, így szombatonként örül, hogy van lehetőségük csak ketten lenni, és szerintem ez kell is egy szuper apa-lánya kapcsolathoz. Ilyenkor külön programokat szerveznek. Vasárnap reggel Kata lelkesen mesél nekem, hogy merre jártak apával, és minden részletről beszámol. Már mindenki megszokta, hogy szombatonként velem nem nagyon lehet programot tervezni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek