4 évnél régebbi cikk

Közel 20 000 esküvő kerül veszélybe a koronavírus miatt
·Életmódesküvő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Közel 20 000 esküvő kerül veszélybe a koronavírus miatt
·Életmódesküvő·Utolsó frissítés: undefined

Az élet minden szegletét, így a 2020-ra tervezett esküvőket is súlyos válságba juttatta a koronavírus járvány, óvatos becslések szerint is 20 000 idénre tervezett nász kerül veszélybe.

Egy esküvő megszervezése legalább másfél évbe kerül napjainkban. A házasságot tervező pároknak ennyi idővel a tervezett nagy nap előtt már érdemes érdeklődni, főleg a lehetséges helyszínek kapcsán, majd le is foglalni a tökéletesnek bizonyuló éttermet, szállodát vagy rendezvényközpontot. Ezt követi a ruhák, a dekoráció, a jegygyűrűk és a virágok kiválasztása, szerződéskötés a megfelelő vőfély vagy ceremóniamester, fotós, videós, zenekar vagy DJ szolgáltatóval. Egy esküvő mind időben, mind anyagiakban komoly erőfeszítést kíván az ifjú pártól, akik cserébe a tökéletes napon köthetik össze életüket.

Bár sejtettük, hogy megérkezik, a koronavírus járvány márciusban mégis elementáris erővel robbant be a mindennapjainkba, elhozva az elmúlt évtizedek legkomolyabb válsághelyzetét. Mindez természetesen a tervezett esküvőket is érinti, hiszen a házasságkötések szezonja (bár manapság már nem ritka a januári vagy februári nász sem) áprilisban kezdődik.

A Magyarország Kormánya által meghirdetett veszélyhelyzet egészségünk védelmében szigorú szabályozásokat tartalmaz, ezek egyike a rendezvényeket érinti. Március 16-tól tilos a rendezvények megtartása, ez azonban egyelőre (2020.03.17.) még nem érinti az esküvői szertartásokat, amelyek nem esnek a szabályozás alá.

A rendelkezésre álló adatok alapján nagyjából 20.000 tavaszi esküvőt érint a kihirdetett veszélyhelyzet, azonban a krízis elhúzódásával ez a szám jelentősen megugorhat. A legtöbb esküvő szinte biztosan halasztásra kerül majd, a szolgáltatók minden esetben igyekeznek rugalmasan kezelni a helyzetet, ebben a szituációban értékelődik fel a pontos és szakszerűen megkötött szolgáltatói szerződések értéke.

A szolgáltatók kiválasztása egyébként is sarkalatos pont, jó tanácsként érdemes megfogadni: Ne csupán a külcsínt figyeljük, hiszen egy szuper weboldalt szinte bárki összehozhat, akár az internetről letöltött, ingyenesen felhasználható fotókból is. Érdemes leinformálható, az ismeretségi körben már bizonyított, a munkáját jól és lelkiismeretesen végző szolgáltatóval szerződni.

De térjünk vissza a mostani helyzethez, az egyik legkedveltebb, Székesfehérvár környéki esküvői étterem és helyszín vezetője, a sukorói Nagy Roland érdeklődésünkre elmondta, mik az eddigi tapasztalatok a veszélyhelyzet bevezetése óta.

- Ahogy mindenki, úgy mi, az esküvői szolgáltatók is fegyelmezetten figyeljük és várjuk a fejleményeket. A tervezett esküvők kapcsán felkészültünk mindenre, de nem kételkedem abban, hogy úrrá leszünk a felmerülő nehézségeken, vendéglátós módjára majd rögtönzünk, hisz ez az életünk, megoldjuk, ebben jók vagyunk.

Az iskolák bezárásának híre óta úgy érzem, a vendégeink picit megijedtek, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, tanácstalanok. Minden vendégünk részére bizton mondhatom, nem fogja kár érni őket: egyeztetünk és egyeztetni fogunk sokat az esküvős megrendelőkkel. Az idei évben széles skálában, a kisebb létszámútól a nagyobb vendégkörig egyaránt vannak esküvők lekötve nálunk, a veszélyhelyzet ellenére úgy állunk a dolgokhoz, hogy megrendelőink számára a legtöbbet, legjobbat tudjuk nyújtani.

Ez lehet későbbi időpont vagy másik nap vagy akár nagyobb mérvű csúszás is. Napról napra változik minden, így ezekhez kell alkalmazkodni, fontos, hogy a vendégeinknek a legnagyobb biztonságot tudjuk adni. Sok szolgáltatótársammal, barátommal együtt azon vagyunk, hogy A nagy nap valóban szép és felejthetetlen legyen. Vallom, egy ügyünk van: a vendég, ezt minden kollégám nevében mondhatom!

Mindeközben több önkormányzat saját hatáskörben tovább szigorította az esküvők megtartásának lehetőségeit. A kormányzati szinten meghozott, a beltéri rendezvényeket 100 főben maximalizáló rendeletet saját, önkormányzati határozatokkal szigorították.

Ennek alapján Szolnokon legfeljebb 20, Győrben és Mosonmagyaróváron 15 fő, Nyíregyházán 12 fő, Kazincbarcikán pedig 12 fő lehet jelen az anyakönyvvezető által levezényelt hivatalos szertartásokon. Az egyik legsúlyosabb döntés Martfűn, Tapolcán és Siófokon született, itt az ifjú pár mellett mindössze a két tanú lehet jelen.

Cikkünk megjelenésekor (2020.03.17.) Székesfehérváron is életben van ajánlás, amely 15 főben maximalizálja a házasságkötéskor megjelenők számát. Épp emiatt sok pár számára köztes út lehet az a megoldás, miszerint szűk körben megtartja az esküvő hivatalos részét, a lakodalmat pedig egyeztetve a szolgáltatókkal elhalasztja egy későbbi, a járvány lecsengését követő időpontra.

Ebben az esetben érdemes elengedni a megszokott pénteki és szombati időpontokat és akár a hét közepében, kedd, szerda vagy csütörtöki napokban gondolkodni, hiszen a járvány lecsengését követően komoly torlódás várható az esküvők terén.

A kialakult helyzethez igazodva az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesülete is ajánlást fogalmazott meg a házasulandók felé, amelyet ide kattintva olvashattok el.

Zárásként pedig még egy ötlet: Ha a szertartást mindenképpen meg szeretné tartani a pár, de a vírusjárványra tekintettel vendégek nélkül, egy egyszerű stream szolgáltatással, zártláncú közvetítésben a rokonok, barátok is megtekinthetik a két élet összekötésének meghitt pillanatait.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek