3 évnél régebbi cikk

Esküvők a járvány árnyékában - mi várható 2020 nyarán?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Esküvők a járvány árnyékában - mi várható 2020 nyarán?

Sokféleképpen írta felül az elképzeléseinket a koronavírus-járvány 2020-ban. Azoknak, akik idénre tervezték az esküvőjüket, egy életre szólóan emlékezetes napot kellett újratervezniük.

Sokan döntöttek a halasztás vagy a kisebb esküvő mellett, de a jelenlegi szabályozások szerint júniustól már megtarthatóak 200 fő alatti létszámú lakodalmak. Így lesznek bőven olyanok, akik várhatóan - nagyjából - az eredeti elképzeléseik szerint megtarthatják az esküvőjüket a nyáron.

Köztük van Viniczai Dóra és Skázel Nándor is, akik július 25-én kötik össze az életüket. A készülődés legfontosabb hónapjai azonban nem voltak felhőtlenek:

Amikor a bevezetett korlátozásokkal a rendezvényeket is betiltották, nagyon megijedtem: miért pont ebben az évben, miért pont velünk történik ez?" - mesélte a menyasszony. - "Számunkra az egész év az esküvői várakozásról szólt, tavasszal olyan mérföldkövek következtek volna, mint Nándi öltönyének kiválasztása. Ám pont a legintenzívebb hónapokat teljes bizonytalanságban tartotta a koronavírus. Nehezen éltük meg a várakozást hétről hétre: szervezhetünk-e tovább, lesz-e nekünk egyáltalán esküvőnk?”

Aztán elkezdték feloldani a korlátozásokat, de jött egy újabb mélypont: bedobták az augusztus tizenötödikei dátumot, miszerint csak azután lehetnek nagyobb összejövetelek" - folytatta Nándor. - "Elkezdtük a B terv szerint, november 28-ra szervezni az esküvőt, a kapcsolatunk tizenkét éves évfordulójára. A helyszín és a szolgáltatók is partnerek voltak a halasztásban, de szerencsére egy héttel később megtudtuk, hogy mégis maradhat az eredetileg tervezett időpont.”

Dóra és Nándor esküvői vacsorája a Csónakázó-tó partján lévő hotelben lesz, az egyházi esküvő a Szent Imre templomban, a polgári szertartás pedig a Hiemer-házban. Utóbbi helyszínen állítja őket igazán kihívások elé a járványhelyzet, hetvenhét vendégüket ugyanis nem ültethetik le egyetlen teremben.

A jelenleg érvényes szabályok szerint a bálteremben negyven főt fogadhatnak egyszerre. Gondolkodunk azon, hogy egyes vendégek részére online közvetítjük majd a szertartást.”

A vacsora helyszínén higiéniai okokból lemondtak arról a tervükről, hogy a gyerekvendégeket lemosható tetoválásokkal szórakoztassák.

”Kézfertőtlenítő biztosan rendelkezésére áll majd a vendégeknek" - folytatta a vőlegény. - "Mi azt is megértjük, ha néhány idősebb rokonunk tart attól, hogy eljöjjön ennyi ember közé, vagy lehet olyan, aki maszkot szeretne húzni. Igyekszünk úgy felfogni ezeket a körülményeket, hogy legalább lesz mit mesélni!”

 

Minden esküvő után fertőtlenítenek

"A jelenleg érvényes jogszabályok szerint valóban a Hiemer-ház báltermébe negyvenen mehetnek be egyszerre" - erősítette meg Virág Zsuzsanna, az intézmény rendezvényszervezője. - "A házasságkötő terem befogadóképessége pedig most huszonnégy fő, a székek között másfél méteres távolságot kell tartani. Ám a szabályok, a kormányrendeletek folyamatosan változhatnak. Ami most biztos: újra segít az esküvőkön asszisztens, lehetőség van pezsgős koccintásra, gyertyagyújtásra."

Május 27-étől újra indul a Hiemer-ház esküvői ügyfélszolgálata is, ahova előre egyeztetett módon, időpont foglalása után érkezhetnek a párok, de emellett továbbra is él telefonos és online ügyfélszolgálat is, mely szintén lehetőséget biztosít a szertartás díjának befizetésére. A termekért külön bérleti díjat nem számolnak fel.

A rendezvényszervező elmondta: az egyes esküvők között fertőtlenítő takarítást végez a személyzet, ezért nem javasolt sokkal korábban érkezni a helyszínre, elég öt-tíz perccel a szertartás kezdete előtt, mert csak akkor tudják beengedni a következő csoportot.

Virág Zsuzsanna azt is elmondta: lemondások minden héten érkeznek, illetve sokan szeptember-októberre teszik át az esküvőjüket.

Ennyi esküvő maradt el tavasszal

A Hiemer-házban az esküvőket és a rendezvényeket március 18-tól érintik korlátozások. Így az esküvőket már március 20-án pénteken és 21-én szombaton korlátoznunk kellett, ekkor még csak 15 fő érkezhetett a szertartásra" - tudtuk meg Virág Zsuzsannától.
Márciusra, áprilisra és májusra (május 23-mal bezárólag) összesen hetvennyolc esküvői időpontot jegyeztek be, ezekből lemondásra vagy módosításra került negyvenkettő, tehát nagyjából a tervezett esküvők felét tartották meg.

 

Ceremóniamester: legfontosabb az egyéni felelősségvállalás

A nyárra vonatkozóan is hasonló előrejelzésről tud beszámolni Kovács Kata ceremóniamester és szertartásvezető: naptárában most nagyjából feleannyi esküvői időpont van mint tavaly.

"Március 13-án, pénteken még volt egy lagzim, amikor a 100 fős korlátozás volt már érvényben. A lagzi 50 fős volt. Ott nem éreztem az embereken, hogy félnének, tartanának a vírustól. Ám minden tőlünk telhetőt megtettünk.

Épp ezért elmaradt a szertartást követő gratulációnál a puszilkodás (erre én hívtam fel a pár kérésének megfelelően a figyelmet a szertartás előtt), és minden lehetséges helyen kézfertőtlenítő, zsebkendő és nedves törlőkendő volt letéve.

Nemcsak a mosdókban, hanem a lagzi/vacsora helyszínén és a folyosókon is. Hajnalra szinte mindegyik elfogyott, tehát használták az emberek, betartották a kéréseket. Ezek azok a dolgok, amiket mindenképpen célszerű megtenni az idei esküvőknél. Az ültetést a szertartásokon és a vacsora helyszínén is mindenképpen egyeztetni kell a helyszínnel, hisz ha a szabályokat be szeretnék tartani, akkor a klasszikus ültetési rendet idén lehet, el kell felejteni."

A ceremóniamester hozzátette: ebben a kérdésben a legfontosabb felhívni a figyelmet az egyéni felelősségvállalásra. Mindenkinek magának kell eldönteni, mi „fér bele” a gondolkodásmódjába és az alapján cselekednie. Fontos nyilván, hogy csak egészségesen jelenjünk meg egy ilyen eseményen.

"Nekem ugye koordinátori, házigazda szerepköröm van, így az én feladatom tájékoztatni az embereket az Ifjú Pár kéréseiről. A kommunikációban nyilván fel kell hívnom majd a figyelmet, hol találják a kézfertőtlenítőket, hogy elmarad a puszilkodás, és mik a helyszín speciális kérései, mert biztosan lesz ilyen is."

Torták higiénikusan

Az esküvők csökkenő számát természetesen minden kapcsolódó szolgáltató megérzi, így a cukrászdák is.

"Sokan késő őszre teszik az idejét az eseménynek, hogy biztos legyen, nehogy újból le kelljen mondani. De erre nincs biztosíték, és torlódnak a rendezvények. Nálunk most ez tapasztalható"  - számolt be Karetka Katalin, a  Saveur Kávézó és Cukrászda tulajdonosa. - "Az elmúlt két hétben lökésszerűen megnőtt az érdeklődés."

A szakember a higiéniát illetően elmondta: biztos, hogy a maszk és a kesztyű alapfelszerelés marad, és persze fokozott figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre. 

És hogy milyenek lesznek idén az esküvői torták? "Az idei évben folytatódni látszik a "Csupasz trend" vagyis a tavalyihoz hasonlóan a csupasz, félcsupasz torták, ezeket főként elő virággal díszítjük. A különlegesebb, kicsit drágább verzió, amikor gyümölcs és macaron is szerepel a kompozícióban. A jelek szerint az állványos torták is újból divatba jönnek. Eddig az egybeépített, magas tortákat kérték leginkább a házasulandó párok."

A választási lehetőségek sora végtelen, mindig a pár álmodja meg, milyen tortát szeretne.

"Aki előre gondolkodik, és ragaszkodik a minőséghez, amit mi tudunk nyújtani, annak azt tanácsoljuk, hogy mielőbb jelezze a szándékát. Szépen lassan visszatér a kedv és a bizalom mindenkibe, és újraszervezik az elmaradt esküvőket. A cukrászdánk pedig csak korlátozott számban tud esküvői rendeléseket vállalni."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek