3 évnél régebbi cikk

Újranyitási tervet dolgoztak ki az edzőtermek és a tánciskolák is
·Híreksport·Utolsó frissítés: undefined
Újranyitási tervet dolgoztak ki az edzőtermek és a tánciskolák is
·Híreksport·Utolsó frissítés: undefined

A járványhelyzet egyik káros mellékhatása, hogy korlátozottak a sportolási lehetőségek. Az edzőtermek országos szövetsége és a táncművészek is kidolgozták már a fitnesztermek és táncstúdiók lehetséges újranyitásának biztonságos feltételeit.

A Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetsége intézkedési javaslatot tett az edzőtermek újranyitása érdekében az operatív törzs, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé. A MEDZOSZ ügyvezető alelnöke, Pletser Ádám ennek kapcsán beszélt az edzőtermek és az edzeni vágyók jelenlegi helyzetéről.

Pletser Ádám szerint az immunrendszer karbantartása miatt is szükség lenne az edzőtermekre, hiszen az immunrendszer gyengülése miatt az emberek egyre jobban ki vannak téve a fertőzés kockázatának. Mint mondta, pénzben nem is mérhető a kár, mely majd az egészségügyben fog lecsapódni. Jelenleg csakis igazolt sportolók használhatják az edzőtermeket, a belépők száma korlátozott.

Az edzőtermek és az edzőterembe járók vállalják azt a kellemetlenséget, hogy a zuhanyzókat nem lehet használni, éppen azért, hogy csökkentsék a fertőzés veszélyét. A büféből csak elvitelre lehet vásárolni. Az edzőtermek vezetői már javában gondolkodnak a jövőbeni újranyitáson.

"Jó dolognak tartom, hogy a beléptetésben a létszámot korlátozzuk" - mondta az elnök. - "A teljes szektorban nagyon ügyeltünk erre, hogy az utasításokat betartsuk és megfelelő távolságra legyenek egymástól az emberek. Fertőtlenítjük az eszközöket, és ha minden második gép működik, ily módon 3-4 méter távolságra is tudnak egymástól lenni az emberek."

Pletser Ádám hozzátette, hogy az is kérdéses, milyen gyorsan fognak majd visszatérni az emberek az edzőtermekbe, mekkora bizalmuk lesz a helyek iránt. Mint elmondta, nagyon fontos, hogy a termek kiépítsék a bizalmat. A városvezetéssel folyamatosak az egyeztetések a segítségnyújtás mikéntjéről.

A táncosok is folytatnák

Táncoktatók, tánciskola-vezetők, orvosok, jogi szakemberek és egyéb táncművészetben tevékenykedő szakemberek összefogásának eredményeként kidolgozásra kerültek azok a védőintézkedési javaslatok, melyek a koronavírus-járvány idején is lehetővé teszik a táncművészek, táncoktatók és diákjaik számára a tánctermi foglalkozások biztonságos megtartását.

Az összefogásból született intézkedési terv javaslatokat 2021. február 8-án a Székesfehérvári Táncművészek Szövetsége (Székesfehérvár), a Dance4you Táncstúdió (Győr) az Infinity Dance Company (Budapest) és az SBS Management (Budapest) eljuttatták az Emberi Erőforrások Minisztériumába Prof. Dr. Kásler Miklósnak, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Intézetbe, Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak. 

A javaslatcsomag az alábbiakból áll:

  1. A táncstúdiók nyitvatartási ideje igazodna a kormányrendelethez, azaz a táncterem reggel 6 óra és este 19 óra között tartana nyitva.
  2. Az órákon való résztvevők számának meghatározása: adott idősávban a táncterem hasznos területének négyzetméter-arányos területe használható. Egy főre jutó terület nem lehet kevesebb, mint 4 m2, azaz négy négyzetméter. Például 51 m2 teremben maximum 12 fő tartózkodhat a tanárral együtt, de nagyobb termeknél a terem hasznos területétől (négyzetméter aránytól) függetlenül maximum 20 fő tanárral együtt.
  3. Az órákon való részvétel elsődleges feltétele az órákra történő előzetes regisztráció lenne, hogy minden megtartandó óra előre tervezhetően legyen feltöltve, figyelembe véve a létszámra vonatkozó korlát szabályozás betarthatóságát.
  4. Az órákon az előírt négyzetméter számot és a jogszabályban foglalt védőtávolságot (1,5 – 2 m) tartani kell. Amennyiben páros, illetve csoportos táncórákról van szó, úgy a párcserét mellőzni kell (pl. állandó partner a társastáncban), valamint a csoportok összetételét tilos változtatni.
  5. A táncterem területére történő belépéstől a távozásig a szájat és az orrot eltakaró, a rendeletben előírt szájmaszk használata kötelező. Azt levenni tilos, kivéve folyadékbevitel ideje alatt, valamint nagy intenzitású mozgások végzésekor.
  6. A táncterem területére lépve kötelező a törvényben előírt, (virucid) hatású kézfertőtlenítő használata.
  7. A táncstúdió területére lépve (a bejáratnál) kötelező az érintésmentes testhőmérséklet ellenőrzés.
  8. A terem napi nyitásakor, valamint a táncórák között a csapok, kilincsek, padok, széktámlák és más kézzel érintett felületek fertőtlenítése szükséges.
  9. Mindennap kötelező a tánctermek teljes fertőtlenítése (pl. padló, tükör).
  10. A kézmosóknál kötelező a fertőtlenítő szappan és a papír kéztörlő kihelyezése. A tánctermekhez tartozó WC-k használata engedélyezett, de a tusolóké nem. A WC-ket rendszeresen fertőtleníteni kell.
  11. Légtechnikai rendszerrel ellátott teremben (pl. amennyiben az a terem fűtését hivatott kiszolgálni) az adott technikát rendszeresen (napi szinten) fertőtleníteni kell (pl. UV vagy Ózongenerátor használata).
  12. Csak az tartózkodhat a táncstúdió területén, akinek ott órája, edzése van. (Szülők, kísérők, hozzátartozók a Stúdiót a veszélyhelyzet megszűnéséig, illetve e rendelkezés feloldásáig nem látogathatják.)
  13. Egészségügyi állapotfelérő adatlap kitöltése szükséges, melyet minden a terembe látogató személy számára a látogatásának első napján kötelező lenne kitöltenie, a hatályos adatkezelési törvények (GDPR) betartása mellett.
  14. Állandó összetételű csoportoknál vállaljuk a táncstúdiók állandó órarendjének, csoportlétszámának lejelentését a Nemzeti Népegészségügy Központ, vagy akár az operatív törzs felé(mint pl. a nyári táboroknál). 

Szerkesztők: Buzás Gábor, Kovács V. Orsolya

Borítókép: Megyeri Zoltán
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek