2 évnél régebbi cikk

Kosarazni a SUP deszkán? – Lehetséges!
·Egészségsport·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Aqualing
Kosarazni a SUP deszkán? – Lehetséges!
·Egészségsport·Utolsó frissítés: undefined

Miért olyan népszerű a SUP? És hogyan kerültek az Alba Fehérvár Kosárlabda Csapat tagjai a GLADIATOR deszkákra kosarazás közben – ráadásul a Velencei-tó közepén?

Hogy a fenti kérdésekre választ kapjunk, kezdjük a legelején, s tisztázzunk néhány alapvető kérdést:

Mi az a SUP?

Egy olyan izgalmas vízi sport, ami hasonlít ugyan a szörfhöz, ám kezelése sokkal egyszerűbb annál. Ahhoz, hogy élvezni tudjuk a SUP deszkát, nem szükséges semmilyen sportolói előélet, kockásra formált has, avagy hatalmasra duzzasztott izom. Ezt a fajta testmozgást bizony bárki űzheti korra, nemre és fizikai erőnlétre való tekintet nélkül! Az alapok pár perc alatt elsajátíthatóak.

A SUP (Stand Up Paddle) jelentése: „állva evezés”. Szükségünk van tehát hozzá egy SUP deszkára és egy speciális evezőre. A deszkát vízre tehetjük tavon, folyón, tengeren, szélcsendben, enyhe és erős szélben, kicsi és nagyobb hullámokon…

Akár ilyen deszkát is választhatunk!

 

Mire használhatjuk?

A SUP társunk lehet, ha nyugalomra vágyunk és egyedül szeretnénk lenni egy kicsit egy tó közepén, s remek időtöltés a családunkkal, barátainkkal való szabadidős programokhoz is. Nagyon sok dologra használhatjuk: speciális anyagának köszönhetően alkalmas vízi túrázásra, kardió edzésre, jógázásra, napozáshoz, piknikezéshez, horgászni is lehet rajta – sőt, még a kosarazásnál is társunk lehet!

Ezt bizonyították be az Alba Fehérvár Kosárlabda Csapat játékosai is, akik az Aqualing meghívásának eleget téve kipróbálták a GLADIATOR márkájú, felfújható SUP deszkákat. Aki kíváncsi rá, hogyan kosaraztak a fiúk a Velencei-tóban SUP deszkákon egyensúlyozva, tekintse meg az alábbi videót:

A kosarasok nemrég ellátogattak az Aqualing székesfehérvári üzletébe is, hogy megtekintsék a kínálatot. Az erről készült felvétel itt látható:

Milyen jótékony hatásai vannak a SUP-nak?

Mivel a víz felülete instabil és az egyensúly-központunkat folyamatos inger éri, így ez az eszköz fejleszti az egyensúly-érzékünket.

A stabilizációra való törekvés miatt végig dolgoznak a karok, a vállak, a hát, a has izmai, ráadásul az evezés során az egész testünk aktivizálódik!

A megfelelő technika alkalmazása miatt erősödik a törzs és hát izomzata, ami a helyes testtartás kialakulását segíti elő.

Amikor tempósabban evezünk, az állóképességünk is javul.

No, és a stressz! Kit ne nyugtatna le a vízen való ringatózás, a természet közelsége, a madarak éneke, avagy a lemenő nap csodálatos látványa? A SUP csökkenti a bennünk lévő feszültséget, segít az ellazulásban.

Van még kérdés? Akár Székesfehérváron is találhatunk egy Aqualing üzletet, ahol beszerezhetünk egy megfelelő SUP deszkát, s irány a vízpart!

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek