3 évnél régebbi cikk

Fejér megye a Dunántúl legnagyobb búzatermesztője
·Gazdaságbúza·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Candiix
Fejér megye a Dunántúl legnagyobb búzatermesztője
·Gazdaságbúza·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlt évben a dunántúli megyék közül Fejérben termett a legtöbb búza, országos viszonylatban pedig ötödik megyénk, melynek termésátlaga meghaladja az országos szintet.

Az elmúlt évben a hazai mezőgazdasági termés legnagyobb részét, 55%-ot a kukorica adta. legjelentősebb kalászos növényünk, a búza betakarított termésmennyisége pedig az összes gabonatermés 33%-át tette ki. A harmadik legnagyobb területen termesztett árpa termésmennyisége az elmúlt három év legmagasabb hozamát érte el, míg részesedése 9,4% volt.

A hazai mezőgazdaság 2020-as mutatói közül talán a legfontosabb elsőszámú kenyérgabonánk, a búza termésmennyisége. A Dunántúlon Fejérben termett a legtöbb, megyénkben  tavaly 329 035 tonnás hozamot regisztráltak. A nyugati országrészben Baranya követi megyénket 316 169 tonnával, míg a harmadik Győr-Moson-Sopron 313 143 tonnával.

Országos tekintetben Fejér csak az ötödik a rangsorban, mert négy keleti megye is megelőzi. Az országos lista élén Jász-Nagykun-Szolnok megye áll 457 622 tonnával, mögötte Békés, Bács-kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, majd Fejér következik.

Összesen egyébként  5 millió tonna búza termett hazánkban 2020-ban, ez 6,8%-kal kevesebb, mint egy esztendővel korábban. Ennek egyik oka, hogy 8,1%-kal csökkent a búzával beültetett területek száma, ugyanakkor örömteli, hogy a hektáronkénti terméshozam kimagaslóan magas volt tavaly, 5,4 tonna/hektár. Fejér meg is haladta ezt az országos mutatót a maga 5,5 tonna/hektáros mutatójával.

Érdekesség, hogy a kukorica is rekord közeli átlagokat hozott 2020-ban. Míg a betakarított terület hosszú idő után 5,3%-kal csökkenve az egymillió hektár alá esett (973 ezer hektár), addig a 8,4 millió tonnás betakarított termés az előző öt évátlagánál 9,3%-kal magasabb volt. A hektáronkénti termésátlag (8,6 tonna) 2019-hez viszonyítva 6,9, az utolsó öt év átlagánál pedig 15%-kal magasabb.

A negatív oldalt a napraforgó és a repce jelenti, mindkét növény esetében csökkenés történt az elmúlt évekhez képest. 2017 óta folyamatosan csökken a napraforgó-termesztés hazánkban, így 2020-ban mindössze 1,7 milló tonna termett, ez közel 2,4%-kal elmaradt a 2019. évitől. Ez elsősorban abból adódott, hogy a hektáronkénti hozam 9,2%-kal, 2,8 tonnára csökkent az előző évihez képest. A repce területe 2012 óta folyamatosan növekszik, 2020-ban az egy évvel korábbinál 2,1%-kal nagyobb, 307 ezer hektáron termesztették. A nagyobb területről ugyanakkor az egy évvel korábbinál 5,8%-kal kevesebb, 859 ezer tonna termést takarítottak be.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek