1 évnél régebbi cikk

Székesfehérváron 42 százalékkal nőtt egy év alatt a garázsok átlagára
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Székesfehérváron 42 százalékkal nőtt egy év alatt a garázsok átlagára

A parkolóhelyeken ráadásul több autónak kell osztozni, mert az autóállomány évről évre bővül Székesfehérváron is.

Az elmúlt bő két évtizedben éppen a duplájára nőtt a Fejér megyében regisztrált gépjárművek száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ez annyit tesz, hogy míg 2000-ben 98 050 járművet tartottak nyilván megyénkben, addig ez a szám 2021-re 184 531-re változott.

Székesfehérvár tekintetében is látható a jelentős mennyiségi ugrás: 2006-ban 36 965 regisztrált gépjárműről indultunk, ez 2019-re már 44 262 lett, a KSH adatai szerint 2020 év végére pedig 44 440-re nőtt. Az előzetes becslések alapján ez a szám tavaly már bőven meghaladta a 45 000 gépkocsit. 

Bár egyre több autót látunk a házak előtt parkolni, és lecsengett már a garázsok hőskora, sokan azért még ragaszkodnak ahhoz, hogy éjszakára zárt térben tudják autójukat. A most épülő társasházaknál természetesen már rendelet szabályozza a garázs-/parkoláskérdést, ám a közel fél évszázada megindult panelházépítések korában ez még korántsem volt így. Nem véletlen, hogy a városi látképhez szorosan kapcsolódó garázssorok többsége 30-40 éve épült meg.

Ily módon a dinamikusan növekvő gépjárműszámhoz rendelődő, nagyjából állandó számú garázsszám azt eredményezte, hogy utóbbi épületek négyzetméterára felkúszott a lakások-házak eladási áráig.

A megyeszékhelyek garázspiacát nézve kiderül, hogy jelentős drágulás ment végbe az utóbbi egy évben - áll az ingatlan.com elemzésében. Székesfehérváron 42 százalékkal 6,8 millió forintra nőtt az ingatlanportál kínálatában szereplő garázsok átlagára, míg Debrecenben 56 százalékkal 7 millió forintra, Győrben 48 százalékkal 6,2 millió forintra, Szegeden pedig 73 százalékkal 8,4 millió forintra.

A kiadó garázsok esetében a havi díj 20 és 25 ezer forint között szóródott.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte, hogy a nagyvárosi garázsdráguláshoz az is hozzájárult, hogy az építőipari árrobbanás miatt az új építésű társasházak eladó parkolóhelyeinek bekerülési költsége is jelentősen növekedett.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek