3 évnél régebbi cikk

Hét hétköznapi szokás, ami roncsolja bőrünket, gyorsítja öregedését, ráncosodását
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Engin Akyurt
Hét hétköznapi szokás, ami roncsolja bőrünket, gyorsítja öregedését, ráncosodását

A nők többsége - egy bizonyos kor után - heroikus küzdelmet vív, hogy bőrét fiatalon tartsa, de legalábbis lassítsa annak öregedését, ráncosodását. Ám hiába a gondos odafigyelés, ha közben van néhány olyan hétköznapi szokásunk, amivel simán keresztbe teszünk az eredményeknek.

Nem csak a nők többsége vágyik szép bőrre és főleg szép arcbőrre. Az akinek alapból sem adatott meg a ragyogó és hibátlan bőr, az talán még nagyobb energiákat fektet abba, hogy valahogy harcba szálljon a kíméletlen idővel.

Ugyan sokat hallottunk már azokról a káros szokásainkról - dohányzás, alkohol, stressz és kevés alvás -, amelyek gyorsítják a bőr öregedés, vannak azonban olyan hétköznapi szokásaink, amelyekről ritkán, vagy soha sem esik szó, de ugyancsak nem tesznek túl jót bőrünk állapotának.

Kevés víz

Nem véletlenül került előre a kevés víz fogyasztása a sorban. Gyakori hiba, hogy a napi teendőink közé elfelejtjük beiktatni a vízivást, ami hosszú távon kéz a kézben jár a gyorsan öregedő, ráncos-szottyos bőrrel, ami arcunkon és kezünkön lesz a legszembetűnőbb. 

A kevés folyadék hatására a sejtek hidratáltsága csökken, a bőr kollagéntermelése lassul, így veszít rugalmasságából is.

Oldalt alvás

Optimális esetben nyolcórányi alvás a napi penzumunk, és ez idő alatt nagyon nem mindegy, hogy milyen testhelyzetben nyomódik vagy nem nyomódik arcunk és dekoltázsunk. Bármilyen kényelmetlen is, a háton alvás az arcbőr legjobb barátja, az a legideálisabb póz, ha szeretnénk valamit tenni a hamar bevésődő rácok ellen.

Ha ugyanis hason vagy oldalt fekszünk, és az arcunk nyolc órán át nekigyűrődik a párnának, az így keletkezett kis ráncocskák egy idő után alaposan elmélyülnek.

Hunyorgás a napsütésben

Már a legkisebb napsütés esetén is ajánlott napszemüveg, jó minőségű napszemüveg viselése, mert hunyorgunk. Észre sem vesszük, mennyit hunyorgunk, közben pedig a szem körüli ráncok szépen lassan megjelennek, majd egy idő után velünk is maradnak.

A napszemüveg ráadásul a káros sugaraktól is védi a szemünket.

Szemdörzsölés

Egy-egy hosszabb nap után, nagyobb feladat befejezése után, jól esik átdörzsölni a monitortól megfáradt szemünket. Csak nem kellene, mert az érzékeny és finom szembőrnek nem tesz jót rángatás.

Ugyanez ez vonatkozik a sminkeltávolításra, illetve a szemránckrém felvitelére is. Előbbinél finom óvatos mozdulatokkal töröljük át szemünk környékét, utóbbinál pedig inkább ujjbeggyel paskoljuk be a krémet dörzsölés helyett. 

Könyöklés

Ki ne kapta volna magát azon, hogy fejét a tenyerébe támasztva elmereng az élet nagy dolgain. Egyszer-egyszer nem is okoz különösebb problémát, ám ha ez a szokás a mindennapjaink részévé válik, akkor öngólt lövünk, már ami a bőrünk simaságát illeti. 

A hosszú ideig tartó, gyakori fejtámasztással ugyanis éppen ugyanaz a probléma, mint az oldalt alvással. Gondosan begyűrjük, összenyomjuk a bőrünket, és úgy is tarjuk. Az így keletkező ráncok pedig minél idősebbek vagyunk és minél kevesebb a kollagéntermelésünk, annál könnyebben vésődnek be, és lesznek örökös, makacs társunkká. 

Kapargatás

Vannak szerencsések, akik azt sem tudják, hogy mi fán terem a pattanás, és persze vannak a sötét oldalra kerültek, akik 30, 40, de még 50 évesen is képesek serdülni. De ha nem is vészes a helyzet, azért többségünk idősebb életkorban is fel-fellel az arcbőrén oda nem illő, és a kezet makacsul vonzó kiemelkedéseket.

Bár nehéz megállni, de az apróbb pattanások elkapargatása is nagyon tudja roncsolni a bőrünket. Arról nem is beszélve, hogyha piszkos kézzel tesszük mindezt, akkor a kis semmiségből is nagy és visszataszító rondaságot tudunk varázsolni.

Túlzott bőrfertőtlenítő használat

Lassan egy éve már, hogy legtöbbünk állandó társává váltak a kézfertőtlenítős flakonok. A kézfertőtlenítő használata, és főleg az alapos kézmosás a koronavírus miatt most nagyon fontos, hiszen segítik a fertőzés terjedésének megelőzését, ám a fertőtlenítőtermékek indokolatlanul gyakori alkalmazása nincs jó hatással a bőrre.

Az alkoholos kézfertőtlenítő-használat az érzékenyebbeknél egyébként a bőr kiszáradásához, fájdalmas berepedezéséhez, illetve gyulladásához vezethet, de ha indokolatlanul sokszor nyomkodjuk kezünkre, akkor szinte biztosan nem teszünk jót. Bőrgyógyászok azt is kiemelik: a száraz, gyulladt bőr nem rendelkezik megfelelő védekezőképességgel, így számos kórokozó - például a bőrgomba és a vírusos szemölcs - megtelepedését is megkönnyíti.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek