3 évnél régebbi cikk

Agárdi barackpálinka lett a legjobb a NÉBIH Szupermenta tesztjén - 23 pálinkából 2 ital megbukott
Agárdi barackpálinka lett a legjobb a NÉBIH Szupermenta tesztjén - 23 pálinkából 2 ital megbukott

Ezúttal a barackpálinkákat ellenőrizte biztonsági és minőségi szempontok szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

23 barackpálinkát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta termékteszten. A termékek laboratóriumi és nyomonkövetési vizsgálatain túl, a szabályszerű jelölést is ellenőrizték a hatósági felügyelők.

A hivatal laboratóriumában megvizsgálták többek között a termékek tényleges alkohol-, metanol-, etil-karbamát-, valamint illóanyag-tartalmát is.

Jó hír, hogy a pálinkákat biztonsággal fogyaszthatjuk, két terméket azonban – minőségi és jelölési hibák, továbbá egyéb gyártmánylappal kapcsolatos hiányosságok miatt – ki kellett vonni a forgalomból.

Az elkaszált két pálinka esetében a tényleges alkoholtartalom eltért a jelölésen szereplőtől: egyiknél alacsonyabb, a másiknál pedig magasabb értéket mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ráadásul mindkét italnál a gyártmánylapok megfelelő hitelesítésével kapcsolatban is megállapítottak hiányosságokat az ellenőrök.

Fontos szempont volt továbbá a nyomonkövethetőség ellenőrzése is, itt két termék esetében merült fel probléma.

Összesen hét barackpálinka tért el kisebb-nagyobb mértékben a termékkörre vonatkozó előírásoktól.

Két terméket kivont ital mellett, két, forgalmazásban érintett kereskedelmi üzletlánc nyomonkövetési hiányosságok miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kapott, együttesen 100 000 forintértékben. Két pálinka kapott figyelmeztetést, egy esetben pedig kisebb jelöléssel összefüggő hiányosság megszüntetésére hívták fel a felelős gyártó figyelmét a szakemberek.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket.

Az élen az Agárdi Miraculum kajszibarack pálinka végzett. A második helyezést a Nobilis kajszibarack pálinka nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Márton és lányai kajszibarack pálinka „léphetett fel”.
 

További érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények ide kattintva a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán böngészhetők át.

Borítókép: NÉBIH
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek