6 évnél régebbi cikk

Ha drágállod az epret a boltban, menj és szedd magad!
·Gasztrogyümölcs·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaHa drágállod az epret a boltban, menj és szedd magad!
·Gasztrogyümölcs·Utolsó frissítés: undefined

Visszavonhatatlanul megkezdődött az eperszezon. Már lehet szabadföldi termesztésű magyar gyümölcsöt is kapni. Az árak lehet, hogy magasak, de a termés egy részét elvitték a fagyok. Aki olcsóbban szeretne akár nagyobb mennyiségű szamócához is hozzájutni, keressen fel egy Szedd magad! epreskertet. Van, amelyik már kinyitott.

Számla nélkül, egy falusi portáról, a kertkapuból vettem földiepret a hétvégén. 1200 forint volt, de a csodás illata, édes íze miatt egyáltalán nem bántam meg. Sőt! Ugyanannyiba került, mint az előtte pár nappal a zöldségesnél vásárolt szamóca, csak hát az íze! Pedig mindkettő hazai termés volt, csak az egyik fóliás, a másik szabadföldi termesztésű.

Merthogy – legalább részben tudatos vásárlóként – importot nem nagyon veszek. Tartom magam ahhoz az elvhez, hogy lehetőleg 150 km-nél messzebbről származó élelmiszert ne nagyon vásároljak. Persze az ésszerűség határain belül: azért mi is eszünk narancsot, banánt, citromot.

Eperszüret exportra  (kép: news.nationalgeographic.com)

A hazai fűtött üvegházakban termesztett szamócával kis mennyiségben már április első felében lehetett találkozni a piacokon, majd jött a fűtetlen fóliából érkező gyümölcs április második felében, május elején. Ma meg már jó eséllyel mindenhol kapni magyar szabadföldi szamócát.

Valószínűleg egyébként az 1200 forint a szép nagy szemű, és 1090 Ft a kisebb szemű szamóca kilójáért nem is volt olyan rossz ár, ha azt nézzük, hogy a szabadföldi eperföldeken a termés egy része elfagyott. Magyarországon az idén várhatóan mintegy 30 százalékkal kevesebb szamóca terem a fagyok okozta károk miatt – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) MTI-hez eljuttatott közleményében. A NAK tájékoztatása szerint a szamóca fő magyarországi termőterülete Bács-Kiskun és Pest megye. Itt terem a belföldről származó szamóca mintegy fele; a két megyében mintegy 200-200 hektáron. A NAK szamóca-körképe szerint pedig ezeken a termőterületeken a téli hideg és a tavaszi fagyok nagy kárt okoztak a szabadföldi szamócaültetvényekben.

A megnyomódásból látszik, hogy ezt az epret éretten szedték le (kép: agrartrend.hu)

A friss magyar szamóca egyébként könnyen megkülönböztethető az importált, több ezer kilométerről ideérkező földiepertől. A friss magyar eper kevésbé kemény, a csészelevelei frissebbek, az ízét, illatát meg mindannyian ismerjük. A hazai fajtáknál ugyanis nem szigorú követelmény, hogy hosszan szállítható legyen, hisz jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz. Azoknál a fajtáknál, amelyeket arra nemesítettek, hogy jól szállíthatók legyenek, elveszett az íz és az illat. Ráadásul ezeket még zölden szedik le és az úton „érnek meg”, vagyis inkább csak pirosodnak be.

Aki nagyobb mennyiségben, befőzéshez akar epret vásárolni, várhatóan idén erősen a zsebébe kell, hogy nyúljon, vagy kereshet egy szimpatikus Szedd magad! eperföldet, ahol most általában 480 forintért, illetve 10 kg fölött 450 Ft-ért vihető el a magunk szedte gyümölcs kilója. Országszerte több ilyen farm is van, kettőt emelünk ki, egyet Fejér, egyet pedig Pest megyében, utóbbi már nyitva is van:

Szedd magad! eperfarm Érden (kép: facebook.com/eper.szeddmagad)

Csala, Barackvirág Farm
Kapcsolat: Szabó József
Cím: A bejárati kaputól követni kell a nyilakat, egészen a zászlóval jelzett tábláig.
GPS koordináták: E18.467674, N47.241107
Telefonszám: +36-30/336-4791
E-mail: szabofarm@t-online.hu
Weboldal: www.szabofarm.hu
Nyitás: várhatóan május végén

Érd
GPS koordináták: E18.89251, N47.36250 (a 7-es főútról az ültetvényre vezető utat jelöli)
Telefonszám: +36-26/368-000
E-mail: info@eperfold.hu
Weboldal: www.eperfold.hu NYITVA!

Epret egyébként függő cserépben akár egy nagyon napos balkonon is nevelhetünk  
(kép: gardenersworld.com) 

Az eper egyébként nemcsak finom, hanem a népi gyógyászat és egyéb tapasztalatok alapján számos hasznos tulajdonsága is van:

  • Magas C- és E-vitamin tartalma miatt kitűnő vértisztító;
  • Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyérelmeszesedés kialakulásának kockázatát;
  • Segít az emésztési problémák megoldásában;
  • Fiatalít, méregtelenít;
  • Elősegíti a fogyást;
  • Csillapítja a fájdalmat és a lázat;
  • Halványítja, eltünteti a pattanásokat;
  • Véd a káros ultraibolya sugárzástól;
  • Napozás után hűsíti a bőrt;
  • Kitűnő fogfehérítő (heti egyszeri eperpépes fogmosás esetén).

„Azt azonban tudni kell, hogy a jelenlegi ajánlások alapján 2 éves kor alatti kisgyermekek számára az eper fogyasztása nem javasolt. Ennek oka, hogy bizonyos ételek főleg kisgyermekkorban gyakran okozhatnak allergiás panaszokat – hívja fel a figyelmet dr. Vincz István, a LIFE Egészségcentrum fül-orr-gégész főorvosa. Ezek lehetnek: csalánkiütés, kellemetlen viszketés a szájüregben, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő vagy akár hasi görcsök. Ha ilyet tapasztalunk, akár a gyermeken, akár felnőttkorban, azonnal abba kell hagyni az eper evését és ha a tünetek súlyosbodnak, vagy hosszabb ideig nem múlnak el, mindenképpen forduljunk orvoshoz!”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek