3 évnél régebbi cikk

Kézzel festett kövek indultak játékos útra Székesfehérváron: megtalálni, örülni, posztolni és szabadon bocsátani
·Életmódjáték·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Köves/s/ Fehérvár
Kézzel festett kövek indultak játékos útra Székesfehérváron: megtalálni, örülni, posztolni és szabadon bocsátani
·Életmódjáték·Utolsó frissítés: undefined

Újabb szuper kihívás és játék indult el Székesfehérváron, a főszereplők apró, kézzel festett kövek és játékos kedvű gyerekek, felnőttek.

Alig egy hete írtunk arról, hogy új trend hódít Székesfehérváron és környékén: túrázás kincskereséssel. Ebben a cikkben egy Fehérváron belüli kezdeményezésről is szó esett, a Köves/s/ Fehérvár egy világszerte működő mozgalom mintájára, közel három hete életre hívott játék, amelyhez Székesfehérváron már több mint négyszázan kapcsolódtak. 

A cél egyszerű: az örömszerzés, hogy a játékosok egy kis fényt lopjanak a szürke mindennapokba, ösztönözzék az embereket arra, hogy nyitott szemmel járjanak - írják a szervezők a játék Facebook-oldalán. A két kezdeményező, a székesfehérvári Bedemann Diana és a pákozdi Horváth-Olasz Anita, akik együtt gondozzák a felbukkanó, majd újra elrejtett köveket.

"Az ötlet Diától származik, és a közösségi oldalon bukkantunk egymásra, pontosabban Dia megkeresett ezzel az ötletével, és boldogan igent mondtam" - mesélte Anita, majd így folytatta: "Két hete hétvégén vittük ki az első köveket, akkor 40 követ festettünk ketten, és kihelyeztük a város forgalmasabb részein. Városrészenként 3-4 kő kelt útra. Aztán eltelt egy hét, és a kövek nagy részéről nem érkezett visszajelzés. Kicsit elszomorodtunk.

Újabb egy hét elteltével, a következő hétvégén berobbant a dolog, és egyre több megtaláló jelentkezett, posztolt, és az alkotásba is belevágtak többen. Most hétvégén lesz harmadik hete, hogy elkezdtük, a követők létszáma már jóval 400 fölött van, és szívesen játszanak velünk, örülnek a megtalált köveknek, és szívesen rejtik el újra. Egy kis színfoltot csempészve ezzel a mostanság amúgy is szürkébb mindennapokba. Nagyon örülünk, hogy szívesen vették ezt a kezdeményezést, lelket simogató a sok visszajelzés."

Bár a kövek első elrejtett nemzedékéből mind eltűnt, azért Dia és Anita bízik benne, hogy egyre több emberhez eljut a játék szabálya, és újra elrejtik a megtalált köveket. Szerencsére váratlan, kedves segítségük is akadt a kőutánpótláshoz.

"Nagyon meghatódtunk, amikor a Zentai Úti Általános Iskola 2/b osztályfőnöke arról küldött nekünk képeket, ahogy a másodikosaival festik a köveket, majd elrejtik a városban. Azt írta nekünk, hogy aznap délután sok gyerek még egyszer a szüleivel is megjárta a parkokat, megmutatták az elrejtett köveket, és otthon a családdal folytatódott a festés. 50 festett kővel járultak hozzá a játékhoz" - mesélte Dia.

A játék szabályrendszere egyszerű, de a szervezők a biztonságra hangsúlyt helyeztek:

  • A kavicsokat csak megfestjük (pl. akrillal, lakkozzuk, hogy vízálló legyenek), de ne ragasszunk rá semmit, ami a természet- és állatvédelem szempontjából fontos.
  • Decoupage technikát is lehet alkalmazni, ha vastag lakkréteg kerül rá.
  • Fontos, hogy kerüljön fel a kőre a csoport neve: Köves/s/ Fehérvár.
  • Csak ott helyezzük el a kavicsokat, ahol kárt nem okozhatnak, például ne autókra, magánterületekre, boltokba. Szuper hely lehet egy buszmegálló, villanyoszlop, pad...
  • A temető tabu!
  • Ne fektessük le olyan helyekre, ahova kutyák (le)pisilhetnek!
  • A festés legyen politika-, vallás- és pornográfiamentes, és márka logó se szerepeljen rajtuk!
  • A kő mérete a célnak feleljen meg, legyen könnyen hordozható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek