Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás

Új trend hódít Székesfehérváron és környékén: túrázás kincskereséssel

Új trend hódít Székesfehérváron és környékén: túrázás kincskereséssel
Egy-egy rejtés során valami kézzel készített apróságot vagy éppen szerencsehozó köveket ajándékozhatunk számunkra ismeretleneknek - ez a játék varázsa (Fotó: facebook.com/Velencei.hegyseg.tura)

Új trend alakult ki a túrázók körében, hogy kincseket rejtenek el a túraútvonalak mentén, majd fényképpel, leírással kiegészítve buzdítják egymást arra, hogy kirándulás keretében keressék meg azokat.

Az alapötlet Tarsoly Péter túravezető, barlangkutató nevéhez, a Velencei-hegység túra Facebook-oldal alapítójához fűződik. "Tulajdonképpen már tavaly ősszel megfogalmazódott bennem: akkor az ásványaim és az ősmaradványaim egy részét (körülbelül 250 darabot) kétfelé bontva elajándékoztam. Az egyik része Tatabányára került egy sérült gyerekeket fejlesztő intézethez, a másik része pedig ide, Székesfehérvárra, a Munkácsy Mihály Általános Iskolába. Azt láttam, hogy ez óriási örömet okoz. 

Amikor február elején sétálgattam a Velencei-hegység északi részén, találtam két szép ásványt. Viszont olyanok nekem már voltak, és ott jött hirtelen az ötlet, hogy elrejtem a közelben úgy, hogy azért más megtudja találni.

Lefényképeztem, és egy versikével közzétettem az oldalon azzal a felhívással, hogy aki szeretné, húzzon bakancsot, és egy kirándulás keretében keresse meg. És a megtalálásra nem kellett sokat várni" - mesélte el Tarsoly Péter.

A túravezető ezt követően felkérte az embereket, hogy csatlakozzanak a játékhoz, aminek köszönhetően egyre többen rejtettek el kincseket, és egyre kiterjedtebbé vált a dolog: nemcsak a Velencei-hegység, hanem például a Vértes is a játék részévé vált, de Gánton több helyre, illetve Dinnyésen a Madárdal tanösvény mentén is dugtak már el kincseket.

 

Mi lehet elrejtett tárgy?

Gyakorlatilag bármi, amit készítünk. Ahogy Tarsoly Péter is mondja: "apróságokra kell gondolni! Kis szerencsehozó kavicsra, de volt, aki gyerekekkel készített papírvonatot, és ráírta az oldalára, hogy ne szemeteljünk, óvjuk védjük a környezetet. Ezt egy műanyag palackba zárva rejtette el, hogy ne ázzon meg esetleg az esőben. Én ásványokat rejtettem két alkalommal, de kézzel festett katicakavicsot és gipszből öntött pillangó formát is dugtunk már el a kisfiammal, illetve a saját gyógytea keverékemet is mellé raktam. Mindenki a saját egyéniségét bele tudja rakni abba pici ajándékba - szabadon szárnyalhat a fantázia. Én arra gondoltam, hogy olyan dolgot teszek oda, aminek én is örülnek, hogyha megtalálnám, és talán ez a legjobb kiindulási alap."

A játék lényege a kaland, az öröm és a természetjárás ötvözése. Habár jelenleg nem lehet szervezett túrát tartani, de ilyen formában meg lehet mozgatni a közösséget - emelte ki Péter, hozzátéve, a jó szándék benne a legfontosabb; az, hogy valami kézzel készített apróságot ajándékozzunk számunkra ismeretlen embereknek. Talán ez a varázsa ennek az egésznek.

Az elv hasonló a geocaching-hez: ott az, aki megtalálja a geoládát, egy beíró füzetben jelzi ezt, majd valami pici ajándékot elvesz a ládából és egy másikat otthagy a helyén. Itt viszont nem kötelező a megtalálónak is rejteni, ez csak egy lehetőség. (Fotó: facebook.com/Velencei.hegyseg.tura)
Az elv hasonló a geocaching-hez: ott az, aki megtalálja a geoládát, egy beíró füzetben jelzi ezt, majd valami pici ajándékot elvesz a ládából és egy másikat otthagy a helyén. Itt viszont nem kötelező a megtalálónak is rejteni, ez csak egy lehetőség. (Fotó: facebook.com/Velencei.hegyseg.tura)


A játék menete:

 1. Készíts saját kezűleg valamilyen apróságot.
 2. Rejtsd el - gyakorlatilag bárhol. Arra figyelj, hogy bakancsos túra keretében megközelíthető helyszínt válassz, hiszen zömmel gyerekes családok vesznek részt a játékban.
 3. Küldd el a Velencei-hegység túra Facebook-oldalnak üzenetben az információkat, fényképet, ami az adott területet ábrázolja, vagy ahol a rejtés történt, magát az elrejtett tárgyat lefényképezve, és néhány sorban, mondatban összefoglalva, hogy hol található vagy hogyan közelíthető meg.
 4. Aki pedig megtalálja az elrejtett ajándékot, az jelezze ezt a posztnál, nehogy esetleg valaki fölöslegesen induljon útnak.

A rejtések száma növekszik, ez nyomon követhető az oldalon. Közben pedig Székesfehérváron is létrejött egy "Köves/s/ Fehérvár" mozgalom: itt, a város területén rejtenek különböző festett színes kavicsokat. Ez jól mutatja a kezdeményezésben rejlő határtalanságot, lehetőségeket.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
  Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
 • Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
  Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
 • Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán
  Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán

Eseménynaptár