3 évnél régebbi cikk

Megjelent a fehérvári író, Demeter Anett első regénye, amely elbűvölően bűnös világba kalauzol el
·Irodalomkönyv·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Demeter Anett
Megjelent a fehérvári író, Demeter Anett első regénye, amely elbűvölően bűnös világba kalauzol el
·Irodalomkönyv·Utolsó frissítés: undefined

Demeter Anett író regényének, Az Alvilág őrének középpontjában Ruby Red áll, aki minél előbb el szeretné végezni az alvilágiakat nevelő iskolát, hogy hírnevet szerezzen magának ebben az első blikkre szokatlan, ám valahol lenyűgöző valóságban.

A székesfehérvári Demeter Anett készülő könyvére egyik ismerősöm hívta fel a figyelmet, miszerint olyan történet van születőben, amelyre mindenképpen érdemes vetnem egy pillantást.

A fiatal tehetséggel való üzenetváltás során gyorsan a sztorira, illetve az alkotás mozgatórugójaként funkcionáló főszereplőre, Ruby Redre terelődött a szó, amelyek ismertetése után olyannyira felvillanyozódtam, hogy még azzal a lendülettel ki is faggattam Anettet a regény elkészüléséről, és természetesen arról, hogyan fordult meg egy fiatal buksijában, hogy írásra adja a fejét.

Mióta foglalkozol írással? 

Egész kicsi korom óta foglalkoztat. Van teljes kéziratom más történetről, meg több kezdemény, vázlat is. Küldtem már régebben kiadónak kéziratot, de nem érkezett rá válasz. Ezért döntöttem a magánkiadás mellett.

Miről szól a könyv?

Egy másik világot, egy alternatív jelent mutat az alvilágról, a feketepiacról meg a szereplőiről. A történet Goldenlandből indul ki, ami egy titkos helyen lévő kiképzőváros profi alvilágiaknak, melynek a vezetője Mr. A, aki az egész feketepiacon hatalmas szerepet tölt be. A saját embereit ő maga neveli fel, és felügyeli a sajátos képzésüket is. A középpontban egy ottani diák, Ruby Red áll, akinek minden álma, hogy elvégezze az iskolát és kikerüljön onnan.

Mikor mindez sikerül, hamar rájön, nem minden olyan idekinn, mint szeretné. Ő mindig is magányos farkas volt, a feladataira, az edzésre koncentrált, hogy ő lehessen a legjobb. Épp ezért szinte mindenki ismeri őt. Legnagyobb sajnálatára kap maga mellé egy társat, amivel nem igen tud megbékélni és hamar belebotlik egy olyan ügybe, ami nagy nehézséget és veszélyt rejt számára. Az ő és barátai megpróbáltatásait mutatja be a könyv, miközben felfedi a sötét titkokat is.

Mit kell tudni a főszereplőről? Hogyan született meg a fejedben?

Érdekes ez a történet, ugyanis szó szerint megálmodtam. Egyik reggel arra keltem, hogy igencsak használható alapsztori született meg a fejemben, amivel érdemes végre komolyabban foglalkozni. Rögtön le is írtam vázlatosan, amire emlékeztem, lassan sikerült kidolgoznom az ötletet, majd körbe is néztem, nehogy egy olyan álom hozzon ötletet, amit esetleg egy nemrég olvasott könyv, vagy látott film okozott.

Ruby Red nem éppen könnyű eset. Maximalista és brutális, ha kell. A szerkesztőm és tanácsadóm szerint olyan, mint a Terminátor. Találó hasonlat. Nem barátkozik és nem is valami kedves. A gondolatai, amiket közlök az olvasóval is, tömör mondatokból állnak, és nem épp érzelgős emberről tanúskodnak. Már a külső megjelenése is mesterséges, mint más diáktársainak is. Rubinvörös haja és sötétzöld szeme van. Ezért kapta a nevét. Itt mindenkinek sajátos a neve.

Ruby a történet során lassan rájön, milyen is embernek lenni és hatalmas jellemfejlődésen esik át.

Miből inspirálódtál, amikor kitaláltad a könyv cselekményét, karaktereit?

Mint már említettem, álmomban született meg a gondolat, de leginkább csak Goldenland és Ruby Red karaktere maradt meg onnan a fejemben. Aztán napról napra új ötletek jutottak eszembe, hogy ez az egész minél érdekesebb legyen. Szerettem volna romantikus szálat is, így még egy szereplő adott volt, akinek már csak ki kellett találni a kapcsolódását a történethez, aztán csapatot és barátokat is írtam neki, hogy Ruby életének legyen célja és legyenek társai, akik megismertetik vele a valóságot.

Mindig is szerettem a vagány női karaktereket, akik küzdenek valamiért. Maga ez a női karakter ötlet innen származik. Sok ilyen könyvet olvastam és rengeteg ilyet láttam is. Mint nő, az ő fejükbe könnyebben beleképzelem magam.

Szerettem azt az érzést, hogy vagánynak, belevalónak és mindenre késznek mutatták magukat, de mégis, mindenki mellé kell egy társ, aki mindebben támogatja és segíti. Kell egy kaland, amit együtt élhetnek meg.

Hogyan zajlik egy könyv megalkotása?

Szerintem ez minden írónál elég eltérő. Nálam megszületett az alapötlet egy főszereplővel. Ezután találtam ki, mi a történet célja, a végkifejlete, ahova el kell jutni, és lényegében innen indultam el visszafelé, hogy megírjam a szükséges utat hozzá. De még így se volt meg a teljes sztori.

Van egy táblám, amire mindig kitűzöm az újabb csavarokat, ötleteket, amik majd még érdekesebbé teszik. Ezek az ötletek szinte bármikor jöhetnek, így elég sok gyűrött cetlim van, amit át kellett írnom, hogy használható is legyen.

Ami számomra nehezebb, a nagy eseményeken kívüli fejezetek megírása. Mikor nem történik nagy dolog, de szükség van rá, hogy hidat képezzen a történetben. Nekem ezeknél sokszor az okozott gondot, hogy ezt ne unalmasan írjam meg, hajlamos vagyok ilyenkor kicsit megakadni, de ezt az időt azzal szoktam kitölteni, amíg nem találom ki, mit kezdjek vele, hogy előre megírok izgalmas fejezeteket.

Hogyan kezdődött Az Alvilág őre írása?

Az első Goldenland, Ruby Red és a csattanó volt. Innen szőttem tovább a gondolatokat. Voltak fejezetek, amiket már azelőtt megírtam, hogy magát a könyvet és a vázlatát elkészítettem volna.

Mikor csatlakozott be a szerkesztőd a folyamatba?

Mikor már majdnem kész voltam. Nem akartam úgy megkeresni valakit, hogy nincs a kezemben semmi, amiből kiindulhat. Szerencsére régről ismertem már Csavajda Dórit, így rögtön belevágtunk. Ő volt az egyetlen, akit felkerestem.

Először csak a borítóval, de kiderült, lektorál is, ezen felül pedig már évek óta grafikusként dolgozik, így van tapasztalata anyagok szerkesztésében, nyomdai előkészítésében, és ami még fontos, jól tud rajzolni is. Mintha a sors akarta volna így, hogy vele dolgozzak. Elkezdtem neki küldeni a meglévő részeket, hogy tudja, miről van szó, végigizgulta velem a sztorit, javaslatokat tett. Jó kis csapat lettünk mi ketten.

Hogyan zajlik a közös munka?

Először a sztorit tárgyaltuk meg, majd részletekben küldtem neki a már kész részeket, a legvégén pedig egyben az egészet. Közben folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, elmondta a javaslatait is. Tulajdonképpen minden kis kérdésemmel hozzá fordultam. Nagyon jó embert sikerült találnom magam mellé, aki nem csak dolgozik a könyvemen, hanem tényleg élvezi is a sztorit.

A könyv megalkotása közben akadtak nehézségek?

Igen, sosem éreztem késznek.


Mindig találtam valami hibát, akárhányszor olvastam el. De amúgy a legnehezebb talán a vége volt. Tudtam, olyan lezárást kell találnom, ami elég érdekes ahhoz, hogy az olvasó tovább akarja majd olvasni, de mégse marad annyira a levegőben.

Nagyon szép a borító, esetleg konkrét ötleteid is voltak hozzá, már korábban összeállt a fejedbe?

A grafikusom maga a szerkesztőm is, így az egész sztorival meg az ötleteimmel tisztában volt. Lényegében teljesen az ő ötlete volt a borító. Én el voltam veszve ebben a témában. Tehát őt illeti a dicséret, és az én köszönetem is.

Mit tartogat Ruby Red számára a jövő? Esetleg már vannak ötleteid a folytatásokhoz?

Mivel ez egy trilógia lesz, így Ruby előtt komoly út áll még. Annyit elárulok nem könnyítettem meg a dolgát, elég veszélyes és megviselő életet szántam neki. A teljes sztori megvan már a fejemben, és alig várom, hogy más is megismerhesse.

És mit tartogat számodra?

Nagyon remélem, hogy sokan szeretni fogják ezt a könyvet. Egy egész füzetem van tele más és más ötletekkel, melyek nem feltétlen hasonlítanak erre. Sőt, imádtam ennek a megírását és a folytatást is!

Olyan ez, mint egy nagy kaland, aminek élvezem minden percét. Úgy izgultam végig a sztorit, mintha nem tudnám, mi is fog történni.

Ha lesz rá igény, én biztos készen állok majd a további alkotásra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek