3 évnél régebbi cikk

Praktikák és tippek a munkahelyi stressz csökkentésére
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Gerd Altman
Praktikák és tippek a munkahelyi stressz csökkentésére

A járványhelyzet szinte minden munkahelyre hat, és így vagy úgy, stresszhelyzetet idéz elő. Hogyan védekezzünk a stressz negatív hatásai ellen?

A stressz, ha nem is mindenhol állandóan, de kisebb-nagyobb mértékben minden munkahelyen jelen van. Az elmúlt egy évben az életünket leuraló covid-járvány pedig szinte kivétel nélkül minden közegben előidézett olyan helyzeteket, amelyek akár állandósult szorongással is járnak.

A folyamatos stressz szervezetünkre, testi-lelki épségünkre gyakorolt negatív hatásairól már sokat hallottunk, olvastunk: az állandósult szorongás komolyabb tüneteket is kiválthat, fejfájáshoz, alvászavarhoz, emésztési problémákhoz, gyomor- és nyombélfekélyhez, magas vérnyomáshoz vezethet, hosszú távon pedig koncentrálási problémákat is okozhat, ami csökkentheti a munkahelyi teljesítményt. 

A burnout-szindróma, vagyis a kiégési szindróma olyan tünetegyüttes, amelyet hosszútávú fokozott érzelmi megterhelés, túlzásba vitt állandó jellegű munkavégzés, erőteljes stresszhatás okozhat. A kiégési szindróma fizikai-érzelmi-mentális kimerüléssel jár - forrás: Házipatika.com.

De mit tehetünk, hogy csökkentsük a mindennapi munkahelyi stressz negatív hatásait?

Lassú belégzés, hosszú kilégzés

Tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy a tudatos légzés rengeteget segíthet. A technika egyszerű, de gyorsan, látványosan csökkenthetjük vele a stresszhelyzetek következményeit. Az egyenletes légzés automatikusan csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben, mérsékli a szívverések gyakoriságát és csökkenti a vérnyomást. Nem kell mást tenni, mint stresszhelyzetben a felgyorsult, kapkodó légvételeinket lassítani, és elnyújtani, mélyíteni a belégzés, illetve a kilégzés fázisát is.

Az vagy, amit megeszel

A stressz alapból bekavar az emésztésbe, ha pedig még tovább terheljük a gyomrunkat, akkor biztos a teljes káosz. A túlságosan nagy mennyiségű cukor bevitele és az alkohol csak fokozza a feszültséget - csökkentsük fogyasztásukat, és sokat segíthetünk magunkon. Amit pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni: fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, ezek garantáltan rendezik az emésztésünket. 

Ér annyit a téma?

Mérlegeljünk, hogy mekkora súlyú az adott probléma, amin éppen agyalunk. A józan belátás sokat segíthet, de tény, hogy a jól megszokott és napi programmá nehezedett rágódás rutinján nehéz változtatni. Ugyanakkor, ha belelökjük magunkat a garantáltan lefele húzó spirálba és hagyjuk, hogy eluralja a gondolatainkat egy vagy több probléma, akkor a stressz győzni fog.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell...

A sportolás nemcsak a szorongás csökkentésében segít azzal, hogy mozgás közben endorfin szabadul fel a testünkben, de a figyelmünket is elvonja a negatív gondolatokról, a gondokról. A mozgás jótékony hatásához nem kell profi sportolónak lennünk, kezdő műkedvelőként is ugyanolyan sokat segíthet rajtunk.

További ajánlatok: www.dekra.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek