3 évnél régebbi cikk

Minden tizedik magyar vesebeteg - a megelőzésre hívják fel a figyelmet a Vese Világnapján
Minden tizedik magyar vesebeteg - a megelőzésre hívják fel a figyelmet a Vese Világnapján

Idén március 11-re esik a Vese Világnapja. 2006 óta magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökén a vesék fontosságára, a vesebetegség veszélyeire, a megelőzés lehetőségeire hívják fel a figyelmet az egészségügyi szakemberek.

A nemzetközi összefogás célja a megelőzés és a szűrés fontosságának hangsúlyozása, annak érdekében, hogy már a veseelégtelenség első jeleire az érintettek szakszerű ellátásban részesülhessenek.

Az idei világnap középpontjában a vesebetegség mellett is megőrzött egészséges életmód áll.

 A 2021-es Vese Világnap kapcsán elsősorban arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a vesebetegség diagnózisa vagy a dialíziskezelés mellett is lehetséges és fontos eredményes, aktív, produktív életet élni.

Zakar Gábor a székesfehérvári dialízisközpont orvos igazgatója úgy fogalmazott: a teljes élet relatív fogalom, mást és mást jelent életkor, testi állapot és lelki-kulturális beállítottság szerint.

Hazánkban minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegségben. A betegek száma folyamatosan nő. A mostani időszakban elmondható, hogy a koronavírus-járvány miatt a nem dializált vesebetegek gondozási megjelenéseinek száma csökkent.

A hasi dialízist végzők tapasztalhatták most az otthoni kezelés előnyeit: nem kellett kimozdulniuk, nem voltak extra veszélynek kitéve. -tette hozzá Zakar Gábor.

Azonban országosan magas volt a művese kezeltek között a COVID-fertőzések és a halálozások aránya is. A jelenség világméretű.

A Nephrologiai Társaság vezetősége szorgalmazza a dializált betegek mielőbbi oltását. Ezzel is megadva a lehetőséget a vese betegeknek a teljes élethez.

Borítókép: Bodonyi Krisztián
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek