3 évnél régebbi cikk

Magyar Ikerregiszter: az ikerség komoly oldala
Fehérvár Médiacentrum fotója
Somos Zoltán
Magyar Ikerregiszter: az ikerség komoly oldala

Minden magyar ikerpár csatlakozhat a Semmelweis Egyetemen létrehozott Magyar Ikerregiszterhez. A cél tudományos megfigyelések, összefüggések felderítése révén az egészségmegőrzés.

1970-ben születtem egy ikerpár tagjaként. Éppen abban az évben, aminek elején dr. Czeizel Endre kezdeményezésére bevezették az ikerszületések Budapesti Nyilvántartását. Mi speciel Fehérváron láttuk meg a napvilágot, úgyhogy abba a nyilvántartásba aligha kerültünk be. De immár, alig ötven évvel később országos ikerregiszter is létezik, egy 2007-ben induló kezdeményezés eredményeként. Akkor dr. Tárnoki László és dr. Tárnoki Ádám orvos (természetesen iker) testvérpár felkereste dr. Métneki Júlia biológust, aki elsőként végzett különleges ikervizsgálatokat a világon. A három szakember közös munkája lett az alapja a Semmelweis Egyetem ikerkutatói csoportjának.

Most pedig, 2021 február közepe óta kapják a magyarországi egy- és kétpetéjű ikerpárok azokat a leveleket, amelyekben a Magyar Ikerregiszterhez történő csatlakozásra kérik őket. A meghívót mintegy 160 ezer személy kapja meg országszerte, a 18 év felettiek esetében külön-külön kell regisztrálniuk az ikreknek, a fiatalkorú ikerpárok esetében ezt egyik szülő vagy gondviselő teheti meg a http://ikrek.semmelweis.hu honlapon.

De mire jó ez az egész?

Az ikerség sokak számára egzotikus érdekesség, a külső és belső teljes hasonlóság mindig megmozgatta a képzeletet. Az egypetéjű ikrek genetikai azonossága miatt a misztérium világába tartozó elképzelések vannak közös megérzésekről, egymástól távol élő testvérek reakcióiról, ha valamelyikkel történik valami. (Saját tapasztalat: ez marhaság. Nekem még sosem fájdult meg a hüvelykujjam, ha a tesóm rávert a sajátjára a kalapáccsal.) Ennél hétköznapibb tapasztalás a hasonlóságon alapuló átveréses, megtévesztési, vagy csak véletlenül bekövetkező vicces esetek sora. Mi speciel nem sokszor éltünk vissza az ikertestvér „nyújtotta” lehetőségekkel, de az igaz, amikor mégis, az mindig nagyon szórakoztató volt…

Egy tudományos alapon történő kutatás nyilván nagyon messze van az ikerség ilyen megközelítésétől. Ahogy a Semmelweis Egyetem honlapján olvasható, a populáció alapú hazai ikerregiszter kialakításával a tudomány számos területén nyílik lehetőség új megfigyelésekre, melyek az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és hatásosabb gyógymódok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

Nemcsak az ikerség területén régóta kutatott kérdés, hogy genetikai vagy környezeti meghatározottságunk erősebb-e. Az ikerregiszter fejlesztésével vizsgálhatóak lesznek olyan egypetéjű ikerpárok, akiknek egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a másik pedig egészséges. A közel azonos genetikai háttér miatt a különbséget csak környezeti tényezők okozhatják, ezeket derítheti fel a kutatás. A tudományos eredményekhez persze nagy számú ikerpárra van szükség, ezért szeretnék, ha az összes érintetthez eljutna a regisztrációs lehetőségről szóló levél.

A regiszterhez csatlakozók ikerpároknak szervezett különleges programokba is bekapcsolódhatnak, értesülhetnek hazai és nemzetközi iker témájú eseményekről és fórum formájában kapcsolatot is teremthetnek. Szóval, ha Önnek van ikertestvére, és még nem keresték meg, számítson rá, vagy addig is csatlakozzon a fenti honlapon!

(De ha ikertestvérét már megkeresték és ő csatlakozott, azt úgy is érezni fogja, nem igaz?)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek