Heavy rain8 °C
2021. április 13. kedd Ida
Menü
Házhozszállítás

Átalakulóban a húsvéti szokások, a sonka azonban örök

Átalakulóban a húsvéti szokások, a sonka azonban örök
Az egyik leginkább átalakuló ünnepünk a húsvét, mely főleg szokásaiban változik folyamatosan (Fotó: pixabay.com/IppikiOkami)

Kevesebb tojást festünk, de a sonka és a csokinyúl továbbra is sláger – átalakulóban vannak húsvéti szokásaink, de ez nem a járvánnyal kezdődött, az csupán felgyorsította a folyamatot.

Nem is lehet kérdés, a kétezres évek alaposan átformálták a húsvéti ünnepeket, ezt a folyamatot pedig a koronavírus-járvány extrém módon fel is gyorsította. A locsolás, mint népszokás egyre kevésbé népszerű, évről-évre csökkenőben van azon urak és legények száma, akik ízlés szerint parfümmel, netán kegyetlen illatú orosz kölnivel, szódás szifonnal vagy csak épp egy pohár vízzel meglocsolják hölgyismerőseiket. A hagyományt még ápoló uraknak a járvány is megálljt parancsolt, végleg veszélybe sodorva e kedves és nedves népszokást.

De mi a helyzet a gasztronómia és a többi szokás terén? Hogy készülünk, mennyire ünnepeljük a húsvétot? Ennek próbáltunk utánajárni a számok tükrében.

Alapul a 2020-as évet vettük, ez rögtön érdekes vitára adhat okot. A tavalyi ugyanis minden volt, csak szokványos esztendő nem, a 2020-as húsvét egyáltalán nem hasonlított a korábbi ünnepekre. Ugyanakkor a világot alapjaiban felforgató járvány továbbra is velünk van, így mégis az a leghelyesebb, ha a tavalyi adatokból indulunk ki.

Nos, 2020-ban a húsvéthoz kapcsolódó ételek, szokások a járvány ellenére is megmaradtak, és ez valószínűleg idén is így lesz. Egy esztendeje a háztartások 92%-ban ott volt az ünnepi asztalon az elengedhetetlen húsvéti étel, a sonka, a másik klasszikusnak számító fogás, a bárány azonban csak 6%-nál került az asztalra.

Egy esztendeje már csak a háztartások 35%-nál volt hímes tojás az asztalon (Fotó: pixabay.com/Alexas_Fotos)
Egy esztendeje már csak a háztartások 35%-nál volt hímes tojás az asztalon (Fotó: pixabay.com/Alexas_Fotos)

Az ajándékozás a háztartások 45%-ban kapott fontos szerepet, ugyanakkor 74%-uk (természetesen főleg a gyermekes családok) csokitojással, csokinyulakkal készült az ünnepre. A lakás feldíszítése - a karácsonyi ünnephez képest - visszafogottabb hazánkban, a háztartások 61%-a öltöztette húsvéti csomagolásba otthonát.

A locsolás visszaszorulásával a tojásfestés is jelentősen háttérbe került, mindössze a háztartások 35%-ban készültek hímes vagy festett tojáskompozíciók. A felmérés szerint tavaly egyébként 17 000 Ft volt az az összeg, amelyet a magyar háztartások a húsvétra költöttek.

A húsvét, vallási tartalmán túl is egyik legkedvesebb ünnepünk, csalhatatlan jele a megújulás, a tavasz beköszöntének. Ápoljuk hagyományait, megőrizve azokat az utánunk következő generációnak!

És mivel a járvány minden eddiginél erősebben van jelen életünkben, a locsolást idén szorítsuk az online térbe, ehhez pedig itt egy kis segítség a parfümös/kölnis/szódás lovagoknak:

„Védőmaszkban jár a nyuszi,
locsolásért nem jár puszi!
Itt maradok a szobámban,
meglocsollak távmunkában!”

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • 23 egyesületet 19,5 millió forinttal támogat a városi Sport Alap
  23 egyesületet 19,5 millió forinttal támogat a városi Sport Alap
 • Adománygyűjtő pályázatot kínál a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány
  Adománygyűjtő pályázatot kínál a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány
 • Csodás eredményeket értek el a fehérvári Rotpunkt Sziklamászó Egyesület tagjai
  Csodás eredményeket értek el a fehérvári Rotpunkt Sziklamászó Egyesület tagjai
 • Koronavírus - még mindig rosszak az adatok, csaknem 3 millió embert oltottak be
  Koronavírus - még mindig rosszak az adatok, csaknem 3 millió embert oltottak be
 • Adóbevallások - az interneten módosíthatók a legegyszerűbben
  Adóbevallások - az interneten módosíthatók a legegyszerűbben
 • Csökken a koronavírus örökítőanyaga a fehérvári szennyvízben
  Csökken a koronavírus örökítőanyaga a fehérvári szennyvízben
 • Hatékony a Pfizer vakcinája a fiatalabbaknál is
  Hatékony a Pfizer vakcinája a fiatalabbaknál is
 • Kevesebben tettek nyelvvizsgát tavaly
  Kevesebben tettek nyelvvizsgát tavaly

Eseménynaptár