3 évnél régebbi cikk

Átalakulóban a hazai mezőgazdaság
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Pexels
Átalakulóban a hazai mezőgazdaság

Az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt a hazai szarvasmarha állomány, ugyanakkor csökken a sertés, a juh, a liba és a kacsa tenyésztésnek aránya. A növénytermesztésben ugyanakkor egyértelműen nőtt a termesztési területek aránya vizsgált időszakban.

Az elmúlt tíz évben jelentős átalakulás figyelhető meg a hazai mezőgazdaságban. Míg a növénytermesztésben a 2010-es adatokhoz képest jelentős fejlődés figyelhető meg (a gabonafélék termési mutatóiról a közelmúltban írtunk), addig az állattenyésztés visszább szorult, jóval kevesebb a haszonállatok száma, mint korábban.

Ez alól az egyetlen kivételt a hazai szarvasmarha állomány jelenti, azon belül is főleg a húshasznú tehenek száma nőtt. Míg 2010-ben a teljes állomány mindössze 22%-a volt a húshasznú szarvasmarha, addig napjainkra ez a szám 44%-ra nőtt. 2010-ben egyébként 706 000 szarvasmarhát regisztráltak hazánkban, ez a szám napjainkra 928 000 darabra nőtt, egyértelműen a marhahús iránti kereslet növekedésének köszönhetően.

Minden más haszonállat tekintetében azonban darabszám csökkenést láthatunk. Míg tíz esztendővel ezelőtt Magyarország sertés állománya 3 154 000 darab volt, addig a legutóbbi számlálás alapján már 2 992 000 sertés van hazánkban. A juhok száma 1 179 000 darabról 967 000 darabra csökkent, de hasonló a tendencia a szárnyasok terén is. A legkevésbé a tenyésztett pulykák száma csökkent, a korább 3 602 000 darabról 3 434 000 darabra. A korábbi 4,7 milliós kacsa-állomány szinte megfeleződött a maga 2,5 milliós egyedszámával, da hasonló arányban esett vissza a tenyésztett libák száma is.  A Magyarországon nevelt tyúkok száma a tíz évvel ezelőtti 34,1 millióról 29,8 millióra zuhant vissza, ez szintén jelentős változásnak számít.

A termőföldek aránya ugyanakkor jelentős növekedésen ment át. A 2010-es adatokhoz képest az egy gazdaságra jutó földterület nagysága a szántóföldek tekintetében 18 hektárról 26,7 hektárra nőtt, míg a szőlő esetében szinte megduplázódott. Nőtt a gyümölcsösök területe is, itt továbbra is az alma számít a legnagyobb mértékben termesztett gyümölcsnek, a sorban a meggy, a dió, a szilva és a kajszibarack követi. Érdekesség, hogy jelenleg nagyobb területen termesztenek bodzát hazánkban, mint őszibarackot, utóbbi termesztési területe jelentősen csökkent az elmúlt tíz esztendőben.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek