2 évnél régebbi cikk

Előbb egy emberi koponyát, majd egy egész avar kori temetőt fedeztek fel Csákberénynél
·Hírekrégészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Előbb egy emberi koponyát, majd egy egész avar kori temetőt fedeztek fel Csákberénynél
·Hírekrégészet·Utolsó frissítés: undefined

Földmunkákat végeztek Csákberény határában, amikor az egyik munkás emberi koponyát fedezett fel. A régészek mentőásatást végeznek a területen és izgalmas felfedezésre jutottak: egy újabb, nagy kiterjedésű avar kori temetőt azonosítottak.

Éppen földkábelt fektettek Csákberény határában, amikor néhány tíz méterre a munkaterülettől észrevettek a munkások a vízfolyás oldalfalában egy emberi koponyát. A véletlen felfedezés nyomán a Szent István Király Múzeum régészeinek egy nagy kiterjedésű avar kori temetőt sikerült azonosítaniuk. Azért is izgalmas ez a felfedezés, hiszen a most megtalált avar kori temetőtől alig több mint egy kilométerre van a Csákberény-Orondpusztán található másik jelentős avar kori temetőtől, ahol korábban mintegy 1200 sírt azonosítottak.

„Most egy leletmentő feltárást folytatunk. Kizárólag azokat a sírokat tárjuk fel, amiket ez a vízfolyás veszélyeztet. Azonban az egész temető területe az erózió miatt veszélyeztetett, és remélhetőleg a nyár folyamán vissza fogunk jönni tervásatás keretében, hogy minél több sírt megmentsünk majd az esetleges pusztulástól” – mondta el az ásatást vezető Szücsi Frigyes.

A régész úgy látja hatalmas kiterjedésű lehet az avar kori temető. Már az Orondpusztán megtalált avar kori temető kapcsán is megállapították, hogy a temetőhöz település is tartozik, amely a szakemberek szerint a temetőtől fél-egy kilométer sugarú körben helyezkedhet el, de még eddig nem akadtak a nyomára.

„Önmagában azért különleges maga a most megtalált avar kori temető, mert a túloldalon az említett orondpusztai temető is már egy nagyon jelentős település, akár egy avar kori regionális központ képét mutatja nekünk. Most úgy tűnik, hogy ez a temető is hasonló méretű és igen nagy a valószínűsége, hogy egy időben is használatban voltak. Ami még inkább erősíti azt, hogy a területen egy nagyon jelentős település lehetett egykoron” – fogalmazott Szücsi Frigyes.

A természet adja a térképet a sírhelyekhez

Egy részben emberi, részben természeti csodával állunk szemben. Egy korábbi talán másfél évtizeddel ezelőtti beruházás miatt ugyanis viszonylag nagy mennyiségű földet mozgattak el a területről és az altalaj maradt a talpunk alatt. „Az altalajon nem igazán él meg semmilyen növény, még a gaz is épphogy csak nő. Ahol viszont sírok vannak, ott egészen zölden, élénk színben burjánzik. Furcsa jelenség, hogy a fű kirajzolja nekünk az 1300 éves sírokat. Erre azt mondom, hogy ez egy kicsit olyan csákberényi csoda. Míg a másik temetőben a légi felvételekről tudjuk, hogy hol kell ásni, addig itt azért, mert a fű kirajzolja a sírok helyét” – meséli a régész.

Az eddig megtalált leletanyag arra utal, hogy itt is egy jómódú közösség temetkezéséről van szó. „Három-négy sír feltárásánál járunk. Megtaláltuk egy íj maradványait, aminek sajnos nagy részét elvitte a vízmosás. Viszont egy íj végcsontot – csontból készült merevítőlemez – megtaláltunk eredeti pozíciójában, emellett előkerültek kerámia fazekak, női fülkarikák és valószínűleg valamilyen női fejdíszként szolgáló bronzlemezek is” – tette hozzá Szücsi Frigyes.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek