2 évnél régebbi cikk

Kevés hidegebb április volt az elmúlt 120 évben, mint az idei, május 4-én pedig 107 éves hidegrekord dőlt meg
·Időjárásidőjárás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács V. Orsolya
Kevés hidegebb április volt az elmúlt 120 évben, mint az idei, május 4-én pedig 107 éves hidegrekord dőlt meg
·Időjárásidőjárás·Utolsó frissítés: undefined

2021 tavaszát nem a kellemes langyos fuvallatok és a simogató napsütés jellemezték: az elmúlt 120 évben csak 14 hidegebb középhőmérsékletű április volt.

A tavaszról az ébredő természet színpompája, a kellemes, simogató napsütés és a lágy, illatos fuvallatok jutnak az ember eszébe. 2021 tavasza mondjuk éppen nem erről szólt, a fenti képekkel, érzetekkel csak nyomokban találkozhattunk.

És nemcsak érzet szerint volt kimondottan hideg az idei április, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint az utóbbi évekre jellemző pozitív eltérések után 2021 áprilisa a 15. leghűvösebbre sikeredett Magyarországon 1901 óta. A hónap 2,9 Celsius-fokkal volt hűvösebb, mint a 1991-2020 között számított 11,4 Celsius-fokos referenciaátlag.

Az OMSZ adataiból az is jól látszik, hogy 2021 áprilisa a 21. században eltelt 21 év alatt ténylegesen a leghidegebb volt. Ráadásul kimagaslóan a leghidegebb is volt, mivel a 2. leghidegebb április 2000 óta 2003-ban volt. Akkor a sokévi átlaghoz képest 1,4 fok volt az eltérés negatív irányba - ezt már Bán Balázs fehérvári amatőr meteorológus válaszolta kérdésemre, és a székesfehérvári és környéki adatokkal kapcsolatos adatok eredményeiről is beszélt.

"Április sokévi átlaghőmérséklete itt Fehérvár környékén +12,6 Celsius-fok. Az idei, 2021-es áprilisnak pedig 8,4 Celsius-fok lett az átlaga, azaz 4,2 fokkal volt hidegebb, mint az megszokott. A legutóbbi átlagosnál hidegebb áprilisi hónap 2017-ben volt. Akkor -0,7 fokos volt az eltérés negatív irányba. Székesfehérváron a leghidegebb április 9-én volt, amikor is hajnalban -4,9 Celsius-fok volt, de a hónap folyamán összesen 5 fagyos nap volt, amikor is 2 méter magasságban - ahol ezt hivatalosan mérik - 0 fok alatt volt a hőmérséklet" - emelte ki Balázs.

Érdekes, hogy a legmelegebb a legelső áprilisi napon volt, amikor is +25,9 fok volt árnyékban - ez pedig hivatalosan ez nyári napnak számít, ugyanis amikor árnyékban 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, az meteorológiai szempontból nyári napnak számít.

És hogy mi okozta ezt a szokatlan hideget?

"Vannak olyan évek, amikor a sarkvidék környéki, télen megerősödő és kiteljesedő hidegmagok csak később alakulnak ki a tél során. Ekkor a tél első fele ott is és a mérsékelt övezetben, így Európában is enyhébbek. Azonban ezen években a tél második fele a hidegebb, ami itt, Európában főleg a kontinens keleti felén érződik jobban.

Amíg ez a hidegmag nem számolódik fel, addig időnként hidegleszakadások lehetnek a környező területeken, és ebből kaptunk mi megkésve, márciusban és áprilisban is.

Így elmondhatjuk, hogy a tavasz ezidáig eltelt 2 hónapja a korábban megszokottakhoz képest tényleg téliesebb volt. Ahogy azonban telik az idő, úgy fogy a hidegmag utánpótlása, és az egyre magasabb napállás zsugorítja a hideg területeket, így várhatóan nálunk is egyre kevésbé lesz érzékelhető ez a hidegebb levegő. Szinte biztosra vehető, hogy berobban majd a meleg, és nem kell benne szűkölködnünk az előttünk álló nyáron. Sőt lehet, hogy visszakívánjuk még az akkor már inkább kellemesen hűsítőnek érezhető sarki leheleteket" - mondta el Bán Balázs.

Május első napjaiban azonban még csak gyenge ízelítőt kaptunk ebből a melegedésből, és azt is inkább napközben: országos viszonylatban ugyanis nemcsak az áprilisi negatív átlaghőmérséklet rekordja dőlt meg, de az utolsó tavaszi hónap is meglehetősen hűvösen kezdődött, és május 4-én egy 107 éves hidegrekord dőlt meg. A Nógrád megyei Zabaron hajnalban -3,5 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat - a korábbi rekordot -3,4 fokot 1914-ben jegyezték fel Nyíregyházán.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek