2 évnél régebbi cikk

Te megmosod a csirkehúst sütés-főzés előtt? A legújabb vizsgálatok szerint nem kellene
·Gasztroélelmiszer·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
https://hu.pinterest.com
Te megmosod a csirkehúst sütés-főzés előtt? A legújabb vizsgálatok szerint nem kellene
·Gasztroélelmiszer·Utolsó frissítés: undefined

A magyar fogyasztók következetesen megmossák a nyers csirkehúst. Ez a teljesen szükségtelen és helytelen gyakorlat felelős a kórokozók és az általuk okozott betegségek elterjedéséért.

Bár azt tanultuk, hogy az élelmiszert felhasználás előtt mindig alaposan meg kell mosnunk, a tudomány jelenlegi állása szerint az élelmiszerbiztonsági szakértők egyáltalán nem javasolják, hogy főzés előtt megmossuk a nyers csirkét vagy más szárnyashúst. A külsején esetlegesen megtelepedő baktériumok ugyanis ilyenkor könnyen szétszállnak, beborítják a konyhát és számtalan galádságot vihetnek véghez otthonunkban.

A Salmonella és a Campylobacter nevű baktériumok elsősorban a megvásárolt termékekről, főleg a nyers húsok elkészítésénél kerülhetnek a konyhai eszközeinkre: a vágódeszkára, a késekre, a konyhapultra.

Meglepő tény, hogy maga a csirkehús szennyezettsége eltér az egyes országokban - legalábbis erre jutott a SafeConsume kutatócsoportja. A fent említett két baktérium mindenhol jelen van, de eltérő arányban az egyes régiókban: a legtöbb baktérium a francia és portugál csirkén volt, a legtisztább a norvég lett. A magyar baromfi a középmezőnyben helyezkedik el, egész jól teljesített a teszteken.

A vizsgálatban - annak ellenére -, hogy három eltérő életkorú csoportot is néztek (fiatal egyedülálló férfiak, kisgyermekes családok, idősek), nem ez volt meghatározó, hanem a lakhely. Portugáliában és Romániában az emberek nagy része nem cserélt vágódeszkát a nyers hús felvágása után. Ezzel a következő fogást nagy valószínűséggel beszennyezték a kórokozók. Magyarországon ez a veszélyes eljárás kevésbé jellemző.

A probléma máshol kezdődik hazánkban: előszeretettel mossuk meg a nyers húsokat feldolgozásuk előtt.

A csap alatt való fröcsköléssel pedig segítünk a baktériumoknak, hogy a konyhánkban lévő felületekre kerüljenek. Ha a kórokozókat szemmel láthatnánk, meglepődnénk, hogy az ilyenkor szerterepülő baktériumok akár három méteres körzetben is beterítik a konyhát, a munkalapot, az edényeket, a konyharuhát, a padlót és még bennünket is. Ráadásul teljesen felesleges ez a lépés, hiszen a sütés vagy főzés során kapott hő - amikor a hús belső hőmérséklete 60-62 fok fölé emelkedik - elég lenne a biztonságos fogyasztáshoz.

Na, de mi van akkor, ha a csirkén tollat, esetleg más olyan dolgot fedezünk fel, amit semmiképpen sem szeretnénk rajta hagyni? Vagyis muszáj megmosnunk a húst.

Ebben az esetben alaposan készítsük elő a műveletet. Először pakoljunk el mindent a mosogató közeléből, mossuk ki alaposan a mosogatónk belsejét, a környékét pedig terítsük le papírtörlővel. Készítsük oda a főző- vagy sütőedényt, hogy a megmosott baromfival ne kelljen végigcsepegtetni a konyhánkat. Eresszünk a mosogatóba pár ujjnyi hideg vizet, majd helyezzük bele a szárnyashúst. További vizet csak nagyon lassan csorgassunk rá, ezzel is csökkentve a fröcskölést.

 A szakértők kutatásaik során arra jutottak, hogy fontos lenne az egyes országokban észrevett egyedi szokások ellen kampányt indítani, külön figyelve a helyileg különleges problémákra (nyers hús megmosása, vágódeszka elmosása, stb.).

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek