1 évnél régebbi cikk

Orbán: Magyarország élelmiszer-ellátása nincs veszélyben
·Gazdaságélelmiszer·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán: Magyarország élelmiszer-ellátása nincs veszélyben
·Gazdaságélelmiszer·Utolsó frissítés: undefined

Az aszálykárok felmérését követően azt látni, hogy Magyarország élelmiszerrel történő ellátása nincs veszélyben - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Élelmiszer-ellátás

Orbán Viktor hangsúlyozta: az a képessége az aszállyal sújtott magyar mezőgazdaságnak is megvan, hogy tízmillió embert ellásson élelmiszerrel. Sőt lesz export is, de a megszokott méretűnél sokkal kisebb - jelezte a kormányfő, hozzátette:

Ez bevételkiesést jelent a magyar gazdaságnak, de a saját ellátásunk biztonsága nincs veszélyben.

A miniszterelnök beszélt a gazdák kárenyhítéséről is: "A kárenyhítési alap kimerült, de a kormány létrehozott egy munkacsoportot a gazdák megsegítésére. Még kell egy jó hét, amíg véglegesítik a döntéseket, de a gazdák kapnak további segítséget."

Rezsicsökkentés

Orbán Viktor azt mondta: a rezsicsökkentett ár ősztől az átlagfogyasztásig minden magyar családnál megmarad és ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villanyszámláján és a gázszámláján is.

Ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot - hangsúlyozta a kormányfő, majd hozzátette:

ebben az évben ez a rendszer biztosan fenntartható.

Lakásépítés

Orbán Viktor elmondta, a lakásépítések áfájának átmeneti, 25-ről 5 százalékra csökkentése az év végén kifutott volna. Azt látták, hogy sok ember felgyorsította a lakásépítési szándékait, kapkodni kezdett, hogy beleférjen a mostani szűk határidőbe.

"Nem kell kapkodni, mert a kormány létrehozta a gazdasági növekedést megvédeni hivatott kabinetet, amelynek javaslatára biztosítani fogják a következő két évben is az egyébként lassuló lakásépítési piac megtámogatását az ötszázalékos áfával" - jelentette be a miniszterelnök. (MTI)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek