2 évnél régebbi cikk

Ingyen lehet ellenanyagszintet nézetni a Semmelweis Egyetemen
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Magyarország Kormánya
Ingyen lehet ellenanyagszintet nézetni a Semmelweis Egyetemen
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Ingyen néznek koronavírus ellenanyag-szintet a Semmelweis Egyetemen azoknak, akiknek a második oltás után már legalább két hét eltelt, ám az ezt követően végzett ellenanyag-vizsgálat eredménye negatív lett - közölte Merkely Béla rektor.

A lehetőség nem vonatkozik azokra, akik részesültek már térítésmentes ellenanyag-vizsgálatban az egyetemen, valamint ellenanyagszintjük korábban magas volt.

Az antitest és a védettség szintje között nem lehet egyértelmű összefüggést meghatározni, azaz az ellenanyag-vizsgálat eredménye csak tájékoztató jellegű, klinikai döntést (pl. a harmadik oltás beadásáról) ez alapján nem lehet hozni – emelte ki a rektor, hozzátéve: az antitest meghatározására alkalmas méréseket nem az oltások hatékonyságának vizsgálatára, hanem az átfertőzöttség meghatározására találták ki.

Amint azt Merkely Béla az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: minden oltás másképpen hat az ellenanyag-képződésre, hiszen egyes vakcinák az egész vírussal szemben indítják be az antitest-termelést, mások csak egy adott típusú vagy bizonyos fehérjével szemben.

Az ellenanyagok mérése is különböző technológiákkal történhet, így bármelyik védőoltás esetében előfordulhat negatív eredmény, azonban ez klinikai szempontból nem jelenti azt, hogy nem alakult ki védettség. A legfontosabb, hogy kétdózisú vakcina esetén mindenkinek fel kell vennie mindkét oltást – hívta fel a figyelmet a rektor.

Az ellenanyagszint mérése vérvétel alapú vizsgálattal történik, ehhez mindenkinek magával kell hoznia az oltásokról szóló igazolást, valamint az ellenanyagszint-méréssel kapcsolatos lelet másolatát. Vizsgálatra jelentkezni az antitest@semmelweiskft.hu címen lehet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek