7 hónapnál régebbi cikk

Hogyan lehet az erdőben biztonságosan tüzet rakni?
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Molnár Artúr
Hogyan lehet az erdőben biztonságosan tüzet rakni?

Hol és hogyan lehet biztonságosan tüzet rakni az erdőben - derült ki a Pákozdi Pagonyban tartott interaktív bemutatón.

„Fejér megyében évente 500-600 szabadtéri tűzeset következik be, 99 százalékuk az emberi tényezőnek köszönhető. Ennek kiküszöbölését a lakosság tájékoztatásával lehet elérni” – fogalmazott Sallai László tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Elmondta, ha a természetben kirándulunk, előzőleg érdemes tájékozódnunk:

  • Nincs-e tűzgyújtási tilalom?
  • Alkalmas-e egyáltalán a kiszemelt terület a tűzrakásra?
  • Nincs-e a közvetlen közelben kiszáradt, tűzveszélyes növényzet, aljnövényzet?

"Lehetőleg kijelölt helyen rakjunk tüzet, vagy ha magunk alakítjuk azt ki, akkor a tűzrakóhely akadályozza meg a lángok továbbterjedését. Szükséges magunkkal vinnünk oltóvizet, esetleg homokot, hogy az égő anyagokat, a parazsat végleg el tudjuk oltani távozáskor. Fontos, hogy az oltás legyen nagyon alapos, ne csak felületes!" – hívta fel a figyelmet a szakember.

„Rendkívül fontos nekünk, erdészeknek, hogy az erdei környezetet megóvjuk, megvédjük minden módon, ahogy csak lehet. Ennek egyik útja, hogy a gyerekeknek, a felnőtteknek minél szélesebb körben átadjuk az erdőben való helyes viselkedést. Éppen ezért örülünk annak a szakmai kapcsolatnak, melyet megkötöttünk a katasztrófavédelmi igazgatósággal” – emelte ki Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója. 

A Pákozdi Pagony erdei foglalkoztató termében a természetben való helyes viselkedésről, a tűzesetek megelőzéséről és a már bekövetkezett tűzek, katasztrófahelyzetek kezeléséről tartott interaktív órát Kálmán Kristóf erdőmérnök és Sallai László katasztrófavédelmi kirendeltségvezető.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek