2 évnél régebbi cikk

Idén is maradhat a nyelvvizsga nélküli diploma, további enyhítések jöhetnek júliustól
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Idén is maradhat a nyelvvizsga nélküli diploma, további enyhítések jöhetnek júliustól
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Szerdán tárgyalja a kormány a javaslatot, hogy aki 2021. augusztus 31-ig záróvizsgát tesz, az a nyelvvizsga-követelmények teljesítése nélkül is kapjon diplomát - hangzott el a társadalmi újraindításért felelős operatív törzs tájékoztatóján.

Novák Katalin tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után kedden többek között arról is beszélt, hogy javasolják a kormánynak néhány védelmi intézkedés feloldását, akár már július elsejétől.

A most meghozott legfontosabb döntések pedig a következőek voltak:

  • Július végéig meghosszabbítják a gyermekfelügyeletet a köznevelési intézményekben, ezt a lehetőséget most is naponta 15-17 ezren veszik igénybe.
  • Elindultak az Erzsébet-táborok, 150 ezer gyerek nyaralását teszik így lehetővé.
  • Egész nyáron szervezhetnek tábort a köznevelési intézmények, az augusztus 23. utáni időszakra vonatkozó tiltást megszüntették.
  • Feloldották a korlátozást, hogy a gyermeküket kísérő szülők nem léphetnek be a köznevelési intézmény épületébe, de egyedileg szabályozhatják a beléptetést az intézmények.

A miniszter kiemelte, a lakodalmak szabadon szervezhetők közművelődési intézményekben is, és ugyanazok a szabályok érvényesek ebben az esetben, mint általában az esküvőkre.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a maszkhasználat olyan téma, amit vizsgálnak, és a döntéseket meghozhatják a közeljövőben, hogy akár már július elsejétől alkalmazni is lehessen a lazább szabályokat. A javaslatokról már a kormány szerdai ülésén tárgyalnak.

Schanda Tamás, az ITM államtitkára a nyelvvizsgával kapcsolatosan elmondta, azt látják, hogy 2021. augusztus 31-ig közel 50 ezren diplomáznának, és körülbelül 20 ezer hallgatónak egyelőre nincs meg a szükséges nyelvvizsgája.

Az operatív törzs így azt javasolja a kormánynak, hogy aki 2021. augusztus 31-ig záróvizsgát tesz, az a tavalyi intézkedésekhez hasonlóan könnyítésben részesüljön, és a nyelvvizsga-követelmények teljesítése nélkül is kapjon diplomát.

Borítókép: Facebook/Novák Katalin
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek