2 évnél régebbi cikk

Ikonikus épületet kapott Fehérvár, végre belülről is megcsodálhatjuk az Egyházmegyei Látogatóközpontot
·KultSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Ikonikus épületet kapott Fehérvár, végre belülről is megcsodálhatjuk az Egyházmegyei Látogatóközpontot
·KultSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

Az Egyházmegyei Látogatóközpontot novemberben adták volna át a nagyközönségnek, a járvány miatt ez is csúszott.

Megnyílt a Székesfehérvári Egyházmegye Látogatóközpontja, és bárki által látogatható, a járványügyi helyzetre való tekintettel védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

"Az ikonikus épület megnyitója egyben a Magyar Szent Család Tematikus Zarándokút fejlesztésének ünnepélyes lezárása is" – jelentette be pénteken Spányi Antal megyéspüspök.

Egy út, hét állomás – ez a mottója a zarándokútnak, amelynek állomásait követve Szent István, Boldog Gizella és fiuk, Szent Imre lelki örökségét járhatják végig az érdeklődők. Ezernyi látnivaló várja a vállalkozó családokat Vértessomlón, Bodajkon és Székesfehérváron. A modern turisztikai és vallási célú fejlesztéssel Székesfehérvár és Bodajk a Magyar Szent Család tisztelőinek kedvelt zarándokhelyévé válhat majd. 

A zarándokútról és állomásairól részletesen ide kattintva lehet tájékozódni.

A látogatóközpont a zarándokút központi állomása, amely interaktív módon a legkorszerűbb eszközökkel mutatja be az egykori koronázóváros szakrális jelentőségét. Spányi Antal megyéspüspök arról is beszélt, hogy a látogatóközpontot azért Székesfehérváron építették fel, mert ez a város volt az első királyi család legfontosabb találkozóhelye.

„Szent Istvánnak ez sajátos módon saját városa volt, amelyben az ő szent családjával sokszor megpihent. Azt gondolom, hogy ez volt az a hely, ahol a családtagok tudtak igazán találkozni, örömben, békében és nyugalomban. Szent Imre ebben a templomban lett eltemetve, melyet Szent István építtetett. Az ő hirtelen és korai halála megrázkódtatás volt az egész ország számára, sírjához sokan zarándokoltak el abban az időben” – mondta Spányi Antal.

A megyéspüspök arról is mesélt, hogy a középkorban sokáig népszerű zarándokhely volt Fehérvár, Európa más országaiból is érkeztek ide keresztény utazók.

„Akkor komoly megpróbáltatást és kalandot jelentett egy-egy ilyen zarándoklat: országokon, ismeretlen tájakon, sokszor gyalog tették meg ezt, az út pedig a fáradtság ellenére komoly lelki töltődést, a sikeres célba érés, az imádságok békét, örömet, megnyugvást adtak az utazónak.”

Ma már könnyebb útra kelni, egészen más világot élünk, de ha az ember rászánja az időt, és gyalog nekivág a most kialakított zarándokútnak, úgy is megjárható – tudtuk meg a püspöktől. A modern technika azonban komoly háttérinformációval segíti az utazót: a látogatóközpontban a telefonra letölthető Szemvezető alkalmazás vezeti körbe a látogatót, a helymeghatározónak köszönhetően pedig mindig arról a látnivalóról ad tájékoztatást, amelynél a látogató éppen áll.

A látogatóközpont célja, hogy felkészítse a Szent Család Zarándokutat végigjáró látogatókat. A zarándokok ugyanis elsőként Székesfehérvárra fognak megérkezni a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont és Kiállításba, ahol számos történelmi érdekességgel találkozhatnak.

„Az épület kivitelezését régészeti feltárás előzte meg, ekkor tárták fel az egykori Monostor-bástya északi falát, mely köré a látogatóközpont épült. A látogatók megcsodálhatják a Székesfehérvári Püspöki Levéltár és Könyvtár értékes dokumentumait, könyveit bemutató látványraktárat és a székesfehérvári egyházmegye történetét, intézményeit, legfontosabb templomait, valamint a Magyar Szent Család tiszteletét ismertető, látványos interaktív kiállítást” – sorolta Smohay András.

Az Egyházmegyei Múzeum igazgatója hozzátette: nagy figyelmet fordítottak az iskolások, kisgyermekes családokra, akik a jól felszerelt foglalkoztatóteremben játszva, alkotva ismerkedhetnek meg a Magyar Szent Családdal. 

A Magyar Szent Család Tematikus Zarándokút fejlesztése a fehérvári beruházással érte el csúcspontját, a célja pedig, hogy városunkban és környékén a középkori eredetű zarándoklatok, a családok búcsújárásaként újjáéledjenek.

„A fejlesztés hozzájárul a keresztény magyar zarándoklatok bölcsőjének megismeréséhez, miközben nagyon is aktuális társadalmi üzenetet hordoznak: a család fontosságát hirdetik, és lelki megerősítését szolgálják” – olvasható a projekt leírásában. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek