2 évnél régebbi cikk

Új fehérvári buszmenetrend: ezek a legfontosabb változások
·Közlekedésbuszmenetrend·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Új fehérvári buszmenetrend: ezek a legfontosabb változások
·Közlekedésbuszmenetrend·Utolsó frissítés: undefined

Új járatok, kevesebb átszállás, jobb csatlakozások, sűrűbben járó buszok és két hétig ingyenes tömegközlekedés - röviden ilyen lesz az új székesfehérvári buszmenetrend. Lássuk a részleteket!

Már csak néhány óra és életbe lép az új buszmenetrend Székesfehérváron. Épp itt volt már az ideje, mivel a jelenleg érvényben lévő menetrend alapjait több mint 45 éve fektették le, azóta nagyobb változás nem történt. Az idő majd eldönti, hogy a július 17-től érvényes menetrend legalább ennyire időt álló lesz majd vagy sem, az biztos, hogy a készítők a lehető legtöbb szempontot figyelembe véve, többszöri nekifutás után alakították át a hálózatot.

Éppen ezért fontos, hogy a következő időszakban a tömegközlekedők ne rutinból menjenek a megállókba, mert könnyen elképzelhető, hogy új járatszámmal és nem a megszokott időben közlekedik a nyár közepétől a buszuk. Sőt, még az is elképzelhető, hogy a megálló sem lesz a helyén.

Aki nem akar elveszni térben és időben, okvetlenül tanulmányozza indulás előtt a már nálunk is elérhető új buszmenetrendet.

A módosításokról már több cikket is írtunk, ezek alapján a legfontosabb változások röviden:

  • A kórház, a vasútállomás és a Piac tér többségében átszállás nélkül elérhető lesz mindenhonnan.
  • Napszaki forgalomhoz igazodó menetidőket alkalmaznak.
  • A forgalmasabb járatokon bővül az üzemidő.
  • Javítják az ipari parkok elérését.
  • Július 16-31. között ingyenes lesz a tömegközlekedés Székesfehérváron.
  • Az új menetrendet a következő 3-6 hónapban megfigyelik, szükség esetén korrigálják.
  • Január 1-től új időalapú jegy- és bérletrendszert szeretne bevezetni a város.
Kapcsolódó
Július 17-én életbe lép az új buszmenetrend Székesfehérváron, a kezdeti időszakban ingyenesen utazhatunk a buszokon

Július 17-én életbe lép az új buszmenetrend Székesfehérváron. Alapjaiban megváltozik a rendszer. Kevesebb átszállás, jobb járatsűrűség és csatlakozások jellemzik majd az új hálózatot. Fontos információ, hogy július 16-a és július 31-e között ingyenes lesz a közösségi közlekedés Székesfehérváron.

Az új menetrend új járatszámokkal is jár, miközben jópár eddig megszokott járat megszűnik szombattól. Július 17-től Fehérváron 1-től 941-ig számozzák majd a buszokat. Erre érdemes figyelni azoknak, akik rutinból indulnak a megállók felé:

Az 1-es busz a Kassai utcából indul a Piac tér érintésével a Sóstói bevásárlóközpontig, vagyis az Auchanig. Ezen az útvonalon a 11, a 11A, 15Y és a 26A buszok járnak július 16-ig.

A 2-es busz a Kassai utcából indul, érinti a Vasútállomást, és egészen a Sóstói Ipari Parkig közlekedik. A mai 12, 12A és 32 járatokat vonalán jár.

A 3-as busz a Fecskeparti lakótelepről indul, a Vasútállomáson át a Köfém lakótelep megy. A 20-as, 33-as és 34-es buszok vonalán közlekedik majd.

A 4-es busz a Kőrösi utcától a Vasútállomáson át egészen a Köfém lakótelepig jár majd. Ma még a 14-es, 30-as, 37-es buszok közlekednek ezen az útvonalon.

Az új 5-ös a Bajmóczi utcából indulva a Budai út és a Piac tér érintésével jut el a Csapó utcáig.

A 6-os a Hernád utcától a Nagyszombati utcáig közlekedik az új menetrend szerint, ahol ma még a 22-es és a 36-os jár. 

A 6A szintén a Hernád utcából indul, de csak a Vasútállomásig megy, ahogy a jelenlegi 36-os.

A 7-es busz a jelenlegi 22-es és 37-es járat vonalán közlekedik majd, vagyis ez fordul majd meg Kisfaludon, a másik végállomás pedig a Kőrösi utca lesz. A busz a Budai út mellett érinti a Vasútállomást is.

Az új 8-as és a 18-as a Zone bevásárlóparkból indul és oda is ér vissza, miközben megáll a kórháznál, a Vasútállomáson, az uszodánál, a Piac téren és a Bregyó közhöz is eljut. A mai 27-es, 35-ös és 38-as buszokat pótolja.

Ugyanezt a három járatot helyettesíti a jövőben a 9-es és a 19-es körjárat is, mely a Videoton Ipari Parktól indulva a fenti fontos csomópontokat érintve ér majd vissza a kiindulási helyére.

Marad a 10-es busz: az Orsovai utcából az Európa Ipari Parkig közlekedik a jövőben. A régi 27-es helyett is ezt ajánlják.

A 13-as busz a Csapó utcától az Alba Ipari Zónáig jár. Ez volt a régi 13G útvonala.

A 14-es busz a Hübner András úttól egészen a Köfém lakótelepig megy, miközben érinti a Piac teret és a Budai utat is. A jelenleg is közlekedő, azonos számú járat mellett a 29-es buszt pótolja.

A 16-os sem szűnik meg. A Börgöndig közlekedő járat a Csapó utcából indul. A megszűnő 42-es helyett is már erre érdemes felszállni.

A 16A érinti a kórházat, de nem megy ki Börgöndig, hanem az Alba Ipari Zónában megáll. Aki a 16-ost vagy a 30-ast várja, nyugodtan felszállhat erre a buszra.

A 17-es a Sóstói Ipari Parktól indul, és ahogy most, a jövőben is egészen a Köfém lakótelep viszi az utasokat. A mai 15-ös és a 25-ös járatot használóknak ajánlják.

A 17A a Sóstói bevásárlóközponttól (Auchan) indul, a Piac tér érintésével jut el a Csapó utcáig. A mai 15-ös, 15A-s busz vonalát járja.

Nem szűnik meg a 20-as sem. A Jancsár utca az egyik,  a Köfém lakótelep a másik végállomása. A jelenleg is járó azonos számú mellett a 22-est használóknak ajánlják.

A 21-es a Hübner András utcától a Bárándi András utcáig közlekedik a jövőben. Tökéletes választás lehet a mai 12Y és a 29 helyett.

A 23-as szintén onnan indul, ahonnan a 21-es, de amíg elér a másik végállomásig (Európa Ipari Park), érinti a Jancsár utca, a Vasútállomás, a Budai út mellett a Fiskális utat is. A mai 23-ast és 29-est használóknak javasolják.

A 24-es talán a legzsúfoltabb fehérvári járat. Nem szűnik meg, de bizonyos időszakokban negyedóránként fog járni a Jancsár utcától a Pozsonyi útig.

A 25-ös is szinte változatlan marad: a Jancsár utca az egyik, a Nyitrai utca pedig a másik végállomása.

A 31-es a Jancsár utcából indulva a Béla utcáig szeli át a várost, és ami közbe esik. A mai azonos számú busz mellett a régi 23-as alternatívája lehet.

Marad a 41-es is a Csapó utca és Maroshegy között. a korábbi 40-es helyett is ezt ajánlják.

Az új 44-es egyben tudja azt, amit a mai 43-as és 44-es. Az útvonal: Csapó utca - Kórház - Vasútállomás - Jancsár utca.

A 63-as a Hernád utcától egészen az Alba Ipari Zónáig közlekedik. A mai 13-as, 13A-s és a 36-os alternatívája lehet július 17-től.

941: körjárat a Csapó utcából a Vasútállomás, a Maroshegy és az Orsovai utca érintésével. 

Kapcsolódó
Online utazástervezővel tesztelheted az új székesfehérvári buszmenetrendet!

Az új buszhálózat és menetrend 2021. július 17-én lép életbe. Az új menetrend bevezetésének első két hetében, 2021. július 16-tól egészen 2021. július 31-ig ingyenes lesz a közösségi közlekedés Székesfehérváron.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek