2 évnél régebbi cikk

„Vissza a régit!” - a fehérváriak többsége kiakadt az új buszmenetrend miatt
·Közlekedésbuszmenetrend·Utolsó frissítés: undefined
„Vissza a régit!” - a fehérváriak többsége kiakadt az új buszmenetrend miatt
·Közlekedésbuszmenetrend·Utolsó frissítés: undefined

Még csak két napja él az új székesfehérvári buszmenetrend, de a város Facebook-oldalán már 1000 komment felett jár a poszt, ahol a hálózat tervezője várja a kritikákat.

Szombaton életbe lépett az új buszmenetrend Székesfehérváron, vasárnap a polgármester a Facebookon utalt arra, hogy a reakciók alapján máris felmerült a régi menetrend reaktiválása, hétfő reggel pedig elárasztották a túlnyomórészt dühös és csalódott hozzászólások a város közösségi oldalát. 

Cser-Palkovics András vasárnap délutáni posztjában jelezte, hogy "a végső döntést az új vagy a régi hálózatról (...) az utazóközönség mondhatja ki". Még egyszerűbben fogalmazva: a kéthetes nyári tesztüzem után online szavazáson dőlhet el, hogy korrekciókkal megtartják az újat, vagy esetleg a július 17-e előtti tér vissza némi ráncfelvarrással.

A polgármester posztjából az is kiderült, hogy hétfőn egy poszt kerül fel Székesfehérvár Facebook-oldalára, ami alatt mindenki elmondhatja a véleményét az új menetrendről. Nagy meglepetés nem történt: délelőtt 10-től soha nem látott hozzászólás-cunami árasztotta el a bejegyzést, ahol az oldal kezelői végtelen türelemmel próbáltak minden egyes kérdezőnek a lehető legrészletesebben válaszolni.

Kapcsolódó
Mutatjuk, hol válaszol az új buszmenetrend tervezője a kritikákra

A város hivatalos Facebook-oldalán külön poszt alatt mondhatják el a fehérváriak a véleményüket az új buszmenetrenddel kapcsolatban.

Csak hogy értsük, pontosan mi folyik éppen a délelőtti bejegyzés alatt: akkora forgalom van a kommentek között, hogy például az egyik leleményes fehérvári vendéglátóhely felismerte a talán soha vissza nem térő lehetőséget, és már a buszokat lekésőknek ajánlgatja a kávéit. Egyébként ez a hozzászólás kapta az egyik legtöbb reakciót.

De térjünk vissza a menetrendhez. A hozzászólók túlnyomó része a saját, személyes utazási szokásaival kapcsolatban kért segítséget, vagy ezzel kapcsolatos csalódottságát fejtette ki. Így az üzenetváltásokból kiderült többek között az is, hogy ma reggel olyan zsúfolt volt a 13-as busz, hogy "szegény sofőr nyakába is ültek emberek". De feltehetően a buszvezetők sincsenek még a helyzet magaslatán, ugyanis egy másik hozzászóló szerint a "18-as busz nem arra ment, ami a menetrendben meg van jelölve". Valaki pedig egyenesen úgy látja, hogy az új menetrendben a "Szárazrét mostoha gyerek lett".

A hozzászólók többsége elsősorban a munkába járás vagy munkából hazajutás miatt elégedetlenkedik. Szinte valamennyi ipari zóna vagy nagyobb munkáltató megközelítésével kapcsolatban jeleztek gondot a tömegközlekedők. Így például az egyik hozzászóló szerint "a 12 órás dolgozókra nem gondoltak, akik 6-18 és 18-6-ig dolgoznak". Egy másik kommentelő azt írja, hogy az Alba Ipari Zónába "eddig 6 busszal lehetett kijutni, most maradt 3 db járat".

A nyugodtabb hangvételű hozzászólók egyike röviden összefoglalja a többség problémáját: "Nyugdíjas lévén üdvözlöm azt a gondolatot, hogy elsősorban a munkába járók igényeit vegyék figyelembe."

Szabó Dániel ennél jóval hosszabban fejti ki a véleményét a város tömegközlekedését még két hétig biztosan meghatározó menetrenddel kapcsolatban. Azt írja, hogy kifejezetten egyetért abban, hogy a régi menetrendre már ráfért az átalakítás, ám szerinte inkább azt kellett volna lépcsőzetesen javítgatni a hirtelen váltás helyett. A kommentelőnek konkrét ötletei is vannak, amit három pontba szedett össze.

Ezek szerint "a kórház, a városközpont és a vasútállomás legyen feltétlenül közvetlen összeköttetésben egy járattal/járatpárral és ez hajnaltól lehetőség szerint késő estig". A külső városrészeket és a kertvárosokat közvetlen átszállásmentes kapcsolatba hozná a városközponttal, a buszpályaudvarral és a vasútállomással. A M26-ost leszámítva ugyanakkor az ipari parki járatokat nem bolygatná, mert "azok ugyanúgy munkakezdés előtt 15-20 perccel bent lennének az adott munkahelynél, illetve műszak után 10-15 perccel vinné haza a dolgozókat".

A poszt alatt a buszsofőrök is megjelentek. Egyikük hangsúlyozza, hogy a sofőrök "jobban átlátják a közlekedést", éppen ezért szerinte érdemes lenne inkább a régi menetrendet visszaállítani és finomhangolni. Egy másik buszvezető arra panaszkodik, hogy a "prérin kell a pihenőt kivenni". A folytatásban kitér arra, hogy nem tudott ebédet vásárolni magának, és mosdó sem volt az új végállomáson. Egy harmadik pedig a Vasútállomásnál a kétsávos úton egymás mögött a csatlakozás bevárása miatt percekig várakozó buszsorokra tér ki, és azt írja: a buszok így a gyalogosokat és az autósokat is akadályozzák, az egész helyzet pedig ebben a formában balesetveszélyes.

Összességében jóformán borítékolható, hogy ha két hét múlva valóban online szavazás döntheti el a menetrendek sorsát, akkor szinte biztosan a közhangulatot már most is uraló "vissza a régi menetrendet" elsöprő győzelmet fog aratni, hacsak addig a város Facebook-oldalának birkatürelmű moderátorai nem győzik meg ennek ellenkezőjéről az embereket.

A mai kommentáradatot elnézve ez több mint kétséges.

FRISSÍTÉS: Kedd reggel Cser-Palkovics András a Facebookon bejelentette, hogy az elmúlt napok visszajelzései alapján nem vár tovább, és azonnal elindítja a szavazást a buszmenetrendekről. Részletek a cikkünkben:

Kapcsolódó
Szavazás indult a buszmenetrendről

Két opció közül lehet választani: tesztüzem alatt álló új menetrend, illetve annak finomhangolása legyen, vagy hogy maradjon a régi menetrend, és azt fejlesszék tovább.

Borítókép: Pál Loránd
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek