1 évnél régebbi cikk

Terítéken a fehérvári buszhálózat-bővítés: közvetlen járat lehet majd Tóvárosból a kórházhoz 
·Közlekedésbuszmenetrend·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Gáspár Péter
Terítéken a fehérvári buszhálózat-bővítés: közvetlen járat lehet majd Tóvárosból a kórházhoz 
·Közlekedésbuszmenetrend·Utolsó frissítés: undefined

A nyárra tervezett székesfehérvári autóbusz-hálózatbővítésnek két fontos eleme van: egyrészt 10 százalékkal nő a járatmennyiség, csökken majd az átszállási-kényszer is, hiszen városokat összekötő járatok lesznek. Erről is szó esett a csütörtöki esti lakossági fórumon, amit a Tóvárosban tartottak. 

Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője arról is beszélt a tóvárosiaknak, hogy a Tóvárosban élők régi kérése: legyen közvetlen kórház-kapcsolat.
"Ez a 44-es járat átalakításával valósulhat meg. A 20-as járatok sűrűbben járnak majd. A 23-as járat  a Vasútállomáson keresztül halad majd a Budai út felé, tehát még egy Tóváros-Vasútállomás összeköttetés lesz majd. A 2-es és a 32-es járatok meghosszabbításával pedig az Öreghegyet is összekapcsoljuk Alsóvárossal" - emelte ki Székesfehérvár alpolgármestere. 

Mészáros Attila elmondta, hogy szeptember közepéig mind a 12 darab új elektromos autóbusz meg fog érkezni. - írja a város hírportálja.

Az is elhangzott, hogy a hálózatbővítéshez  több új autóbuszra van szükség. A további buszokat a Volánbusz biztosítja, amik korszerű, alacsonypadlós járművek lesznek. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy már készítik elő az új buszmegállókat és az új végállomásokon a sofőröket kiszolgáló létesítményeket is. 

Kapcsolódó
Május 8-ig véleményezhetik a fehérváriak az új buszhálózat-bővítés tervezetét

Már elérhető a város honlapján az a hálózati térkép és útvonaltervező, amellyel a helyi közösségi közlekedésben tervezett hálózatbővítés részleteit megismerhetik a fehérváriak.

A Tóvárost és az Alsóvárost érintő változásokkal kapcsolatban kiemelték a lakossági fórumon hogy:

  • A 20-as vonal hosszabb útvonalon jár a Jancsár utcától a Kelemen Béla utcán át a Hübner András utcáig.  Ezzel pedig a tervek szerint a 29-es vonal megszűnik. 
    A Köfém dolgozókra tekintettel változik a 20-as vonal menetrendje a vasúti csatlakozások. 
  • Összevonják a 43-as és 44-es vonalakat, ezzel pedig a körjárati jellege megszünik. A 44-es busz a Hübner András utca–Csapó utca–Budai út–kórház–vasútállomás–Jancsár utca útvonalon közlekdik majd mindkét irányban. Ezzel a Palotaváros lakói és Tóvárosban élők is átszállás nélkül tudnak eljutni a kórházhoz. A 43-ast a 36-os és 37-es járatok pótolják. 
  • A jövőben is a 12-es járatok  a Szedreskerti lakónegyed és a Sóstói bevásárlóközpont között közlekednek, változás viszont, hogy a Sóstó Ipari Park munkarendjéhez igazítva az Angol utcáig, egyes járatok pedig a Gáztelepig közlekednek. Ezen a területen a 15-ös járatok munkanapokon 60 percenként, csúcsidőben óránként kétszer járnak majd. Ez azt is jelenti, hogy a a 12-es busszal együtt csúcsidőben egyenletes 20 percenként közlekednek.
  • Összevonják a 38-as járatot a közel azonos útvonalon közlekedő 27-essel. A változás eredményeként az új 27-es járat a Jancsár utca, az Európa Ipari Park és a Videoton hátsó kapuja között jár óránként. A műszakváltásokkor rásegítő járatokra lehet számítani. A tervek szerint a Szent Flórián körút helyett a sűrűbben lakott Tompa Mihály utcán közlekedik majd a busz.

Buszjáratok hálózat bővítésének tervezete

szekesfehervar.hu

  • A 35-ös vonal a vasútállomástól a Jancsár utcáig meghosszabbodik. Ez azt is jelenti, hogy módosul a menetrendje is a Zone Bevásárlópark dolgozóinak, és a belváros felé iskolába, munkába járók igényeit figyelembe véve.
  • A 32-es busz szintén meghosszabbított útvonalon közlekedik majd és összekötik a vasútállomást az Őrhalmi szőlőkkel , valamint a Sóstó Ipari Parkkal.
  • Egymáshoz csatlakozva, bővebb özemidővel közlekednek majd a  24-es, a 32-es és a 33-as járatok. A belvárosból 0 óra előtt pár perccel indulnak utoljára a buszok. Az Áron Nagy Lajos téren és a vasútállomásnál csatlakozás lesz biztosítva, így pedig egy átszállással átszelhető lesz a város éjfélig tömegközlekedéssel.
  • Kísérleti jelleggel új vonalat hoznak létre - ez lesz a 2-es busz - Kisfalud–Pozsonyi út–Kórház–Vasútállomás–Sóstói bevásárlóközpont útvonalon, amely munkanapokon, csúcsidőben közlekedik

Még több részletet és térképet találhatnak itt, hiszen a hálózati térkép és útvobnaltervező elérhető a város honlapján. Az önkormányzat kéri, hogy mindenki nézze át és véleményezze a tervezetet május 8-ig.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek