2 évnél régebbi cikk

Több járőr lesz a plázánál, fellépés az alkalmi kocsmák és a kéregetők ellen
·Hírekbiztonság·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Több járőr lesz a plázánál, fellépés az alkalmi kocsmák és a kéregetők ellen
·Hírekbiztonság·Utolsó frissítés: undefined

A pláza előtti engedély nélküli árusokkal, a kéregetőkkel és az alkalmi kocsmákkal foglalkoztak egy közbiztonsági egyeztetés keretében hétfőn a Városházán. Cser-Palkovics András közösségi oldalán számolt be a megoldásokról.

Fedél nélküliek, kéregetők

A Kríziskezelő Központ és a rendőrség, valamint a közterület-felügyelet azonos tapasztalatokról számolt be, melyekből látszik, hogy a polgári bejelentések jelentős részét valójában ugyanazon 10-15 fedél nélküli, kéregető személy viselkedése okozza.

Az elmúlt időszakban felerősödött az a jelenség is, hogy egyébként nem fehérvári, de a vonzáskörzetünkben lévő településekről származó, ott lakhellyel rendelkező, de életvitelszerűen kolduló személyek Fehérváron töltik a napjaik jelentős részét.

Kapcsolódó
Fehérvári hajléktalanhelyzet: van valós megoldás? Bejárást tartottak a Skála környékén

Nagyjából 20 fős hajléktalancsoport okoz folyamatos problémát Székesfehérváron, a Skála környékén. Ők azok, akik segítséget sem hajlandók elfogadni.

"Tudni kell, hogy a rendőrség és a közterület-felügyelet csak akkor tud intézkedni, ha az adott személyek szabálysértést, vagy bűncselekményt követnek el, önmagában a közterületen való tartózkodás értelemszerűen nem szankcionálható, csak ha bizonyítható, hogy az illető „életvitelszerűen” közterületen él." - fejtette ki a polgármester, majd hozzátette, hogy a fedél nélküliek, illetve megélhetésként kéregetők problémáját azonban nem lehet és nem is szabad csak a hatóság erejével megoldani, hiszen itt társadalmi, szociális kérdések is felmerülnek. A kényszerítés semmit sem ér lehetőség nélkül, nem véletlenül üzemeltetjük a Városgondnokság munkába visszaintegráló programját és a Kríziskezelő Központ menhelyét és integrációs, segítő programjait.

"Rendelkezésre áll szabad férőhely jelenleg is, ahogy munkahelyet is tudunk biztosítani. Az a kérésem a fehérvári polgárokhoz is, hogy amennyiben olyan fedél nélküli személlyel, kéregetővel találkoznak, ajánlják ezeket a programokat és intézményeket a figyelmükbe. Abban az esetben pedig, ha szabálysértést, bűncselekményt látnak, azonnal jelentsék azt a 112-es telefonszámon keresztül a Rendőrségnek! A Facebookra való posztolás nem fogja megoldani a kérdést, a hatóságnak és a szociális intézményeknek van erre lehetősége."- kérte a fehérváriaktól a polgármester.

Pláza előtti engedély nélküli árusok

A pláza előtti téren engedély nélkül árusok kérdése: a rendőrség az elmúlt időszakban is több razziát tartott a területen, történtek is intézkedések, melyek általában jelentős bírság kiszabását és az áru elkobzását jelentették.

"Az önkormányzat vállalta, hogy akár több állandó járőr bérköltségét és juttatásait átvállalja, hogy a városi kapitányság szükség szerint tudja bővíteni személyi állományát, ezzel akár állandó rendőri jelenlétet biztosítva a környéken. Ez egy hosszabb bürokratikus folyamat, addig is a kapitányság kérvényezni fogja, hogy ha megoldható, akkor a Készenléti Rendőrség lásson el többletjárőrözési feladatokat a Belvárosban, tekintettel a megszaporodott állampolgári bejelentésekre és az egyértelműen érezhető, jogos polgári igényre." - írta posztjában Cser-Palkovics András.

Alkalmi kocsmák Fehérváron

Az éjjel-nappali boltok, néhány belvárosi vendéglátóhely, dohányboltok és az azok körüli csoportosulás kérdése: Több lakóközösség jelezte, hogy az éjjel-nappali boltok nem egyszer alkalmi kocsmaként is funkcionálnak, zavarva ezzel a környék nyugalmát.

"Mind a saját hatósági főosztályunkat, mind a dohányboltokért felelős NAV-ot is megkérem arra, hogy tekintse át ezeknek a boltoknak az engedélyeit és helyzetét, amennyiben pedig szükséges, a legszigorúbban lépjen fel az üzemeltetők irányába. Az éjjel-nappali üzletek vezetőinek komoly felelőssége van atekintetben, hogy ne hagyják üzleteik környezetét köztéri kocsmává válni, ha ezt nem tudják megoldani, értesítsék a közterület-felügyeletet, vagy a rendőrséget, akik majd felszámolják a kéretlen gyülekezést. Ha nem tapasztalunk javulást az ügyben, akkor készek vagyunk szigorítani a vonatkozó helyi szabályozáson." - olvasható a bejegyzésben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek