2 évnél régebbi cikk

Jól vannak a tragikus buszbaleset fehérvári kórházban ápolt sérültjei
·Közlekedésbuszbaleset·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Vasvári Tamás
Jól vannak a tragikus buszbaleset fehérvári kórházban ápolt sérültjei
·Közlekedésbuszbaleset·Utolsó frissítés: undefined

A traumatológiai osztály főorvosa szerint egy hölgyet kellett megoperálni, combnyaktöréssel.

56 embernek végződött szerencsétlenül az egynapos horvátországi kirándulás. Eddig ismeretlen okból a turistákat szállító busz az M7-es autópályán Szabadbattyán közelében átszakította a szalagkorlátot, egy felüljáró pillérének ütközött, majd felborult, melynek következtében többen a jármű alá szorultak.

A szakemberek két irányból párhuzamosan mentették ki a buszból az embereket. A baleset 8 halálos áldozatot követelt. 8-an súlyosan, 40-en könnyebben sérültek. Összesen 14 embert kellett kimenekíteni a felborult buszból, a többiek saját maguk ki tudtak szállni a járműből.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a busz első és hátsó kitörött ablakain keresztül mentették ki az utasokat. 

"Annak érdekében, hogy minél közelebb férjenek a bent rekedt emberekhez, feszítővágókkal több ülést, valamint a felborult autóbusz mennyezetére rögzített monitorokat le kellett vágniuk a tűzoltóknak, így fértek a bennragadt utasokhoz, akiket a mentőszolgálat munkatársaival közösen hordágyra helyeztek, majd ezt követően a tűzoltók a busz ablakaihoz vitték és utána a rendőrség és a mentőszolgálat munkatársai vették át a sérülteket.”

Kapcsolódó
Halálos buszbaleset: már csak három sérültet ápolnak a fehérvári kórházban

Két sérültet bordatöréssel, egyet combnyaktöréssel ápolnak az orvosok a fehérvári kórházban.


A sérülteket tizenhét mentőegység négy kórházba szállította: Budapestre, Veszprémbe, Siófokra és Székesfehérvárra.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórházba 20 fő érkezett. Itt 16 könnyű, és 4 súlyos sérültet láttak el, jelenleg hárman szorulnak kórházi ápolásra.

Az egyik hölgynek a bordája törött, aztán légmelle is keletkezett. Ő szívócsövet kapott a mellkasába, kielégítő az állapota, mellkasi fájdalmai vannak - számolt be Szarvas József, a traumatológiai osztály főorvosa. - Egy férfinak szintén több bordája el van törve, de más szövődmény nála nincs, ő is az osztályunkon van. Egy hölgyet pedig combnyaktöréssel kellett operálnunk."

Székesfehérvár polgármestere a baleset kapcsán részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. Cser-Palkovics András elmondta: az önkormányzat minden tőle telhető segítséget felajánl, szükség esetén akár szállást is biztosít.

Kapcsolódó
Buszbaleset: kikerült a fekete zászló a Városházára, fehérváriak is utaztak a buszon

Vasárnap délután kikerült a fehérvári Városházára a fekete zászló, amellyel Székesfehérvár tisztelettel emlékezik a hajnali tragédia áldozataira - írta közösségi oldalán Cser-Palkovics András polgármester.

A mai nap folyamán érkezett egy kérés hozzánk. Az egyik Fehérváron, Szent György Kórházban ápolt sérült hozzátartozói érkeznek majd meg Mohácsról, és ők kértek az elhelyezésben segítséget, kollégák fel fogják venni velük a kapcsolatot, és természetesen az elhelyezésükről Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata gondoskodni fog” - monda Cser-Palkovics András. - Ebben az esetben egyébként a különböző védelmi intézkedéseink kollégiumokat jelölnek ki. Most keresünk egy a kórházhoz közel eső szállodát vagy panziót és ott szeretnénk őket elhelyezni. Addig maradnak, amíg szeretnének. Az önkormányzat finanszírozza az ellátásukat."

A polgármester hozzátette: a fehérvári sérültről annyit tud a város, hogy még kórházi ellátás alatt van. Több sérültről is van tudomása az önkormányzatnak, olyanról is, akit másik kórházban ápolnak. „Bízunk abban, hogy felgyógyulnak és hamarosan elhagyhatják az adott kórházat. Rájuk különösen vonatkozik, hogy ha nekik vagy hozzátartozóiknak tudunk segíteni, akkor jelezzék és állunk rendelkezésre!” 

A baleset körülményeit jelenleg is szakértők bevonásával vizsgálják. Sajtóhírek szerint a busz utasai valamennyien aludtak, amikor a baleset történt. Csak a nagy rázkódásra ébredtek fel.

A busznak két sofőrje is volt, akik váltották egymást, a legutóbbi csere pedig nem sokkal a tragédia előtt, Balatonlellén történt. A buszt vezető sofőr is az áldozatok között van. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók