2 évnél régebbi cikk

Befőzőautomatákat és aszalógépeket kapott 5 intézmény és szervezet Székesfehérváron
·Hírekjótékonyság·Utolsó frissítés: undefined
Befőzőautomatákat és aszalógépeket kapott 5 intézmény és szervezet Székesfehérváron
·Hírekjótékonyság·Utolsó frissítés: undefined

A gépek segítségével helyi alapanyagokból egészséges termékeket készíthetnek, felhasználva a háztáji kiskertekben termő gyümölcsöket, zöldségeket.

A Civil Összefogás Fórum 2016-ban indította el misszióját, akkor még receptkönyv formájában. Két évvel később pedig befőzőautomatákat ajándékoztak civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, helyi kistermelőknek. Az országban már több mint 150 készüléket helyeztek ki, szervezetek, cégek támogatásának köszönhetően.

"Azért, hogy a helyi alapanyagokból - amit nagyon fontosnak tartottuk már az Ízig varázsnál is - készüljenek ezek az ételek, amelyek az adott évszakban megtalálhatók. Ezekkel a készülékekkel helyben fel tudják dolgozni, és helyben tudják értékesíteni, fogyasztani a termékeket, akár az üzletek polcaira, akár pedig a közétkeztetésbe beszállítva" - mondta el Heizler Norbert a Civil Összefogás Fórum országos koordinátora.

A befőzőautomaták és aszalógépek új tulajdonosait Vargha Tamás országgyűlési képviselő választotta ki. Gyümölcsöket főzhet be vagy aszalhat az Alba Regia Nyugdíjas Klub, a Zsolt Utcai Gondozási Központ, a Frim Jakab Képességfejlesztő Otthon, egy nagycsalád és a Hatpöttyös Étterem.

"Utóbbi intézmény megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat, ez egy egyedi székesfehérvári kezdeményezés, amely országos hírű lett, és az iskolai étkeztetésben is szerepet vállal az Ezredéves iskolában, ők a gyermekek étkeztetői. Tudjuk, hogy ott középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek tanulnak" - emelte Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő.

A 2012 óta működő Hatpöttyös Étterem a második olyan étterem Magyarországon, ahol megváltozott munkaképességű, sérült emberek dolgoznak. Minden nap menüvel várják a vendégeket. A befőzőautomata nagy segítség lesz az egészséges ételek elkészítésében.

"Miután mi rendszeresen nyáron és ősszel teszünk el télire lekvárokat, savanyút, ez biztosan nagy segítség lesz a kollégáknak, és nagyon nagy izgalommal várják, hogy kipróbálhassák a gépet" - mondta el Hermann-né Nagy Vera a Hatpöttyös Étterem tulajdonosa.

A Civil Összefogás Fórum tovább folytatja misszióját, 250 gépet helyeznek ki a közeljövőben, 52 helyszínen az ország területén.

Borítókép: FTV/Burján Zsigmond
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek