2 évnél régebbi cikk

Idén sem ússzuk meg a poloskainváziót, Székesfehérvár a fertőzöttebb régiók közé tartozik
·Zöldpoloska·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Idén sem ússzuk meg a poloskainváziót, Székesfehérvár a fertőzöttebb régiók közé tartozik
·Zöldpoloska·Utolsó frissítés: undefined

Ősszel a szúnyoghálón fürtökben lógó poloskák látványa nem újdonság már, a szakemberek szerint 2021-ben sem ússzuk meg az inváziót.

Az enyhe telek egyik hozománya az ázsiai márványospoloskák elképesztő elszaporodása nálunk is, mindenhol ott vannak, és a legkisebb réseken is befúrják magukat. A jellegzetes, meglehetősen kellemetlen szagú bogarak pedig várhatóan a jövőben is velünk maradnak, és nemcsak zavaró tényezőként, de - a kiskertulajdonosok már folyamatosan tapasztalják - egyre jelentősebb gazdasági károk okozójaként is.

Az őszi rajzás, ahogy magunk is tapasztalhatjuk, már elkezdődött. A megfoglak.hu poloskatérképén, amely az invazív címeres poloska (ázsiai márványpoloska, zöld vándor poloska és nyugati levéllábú poloska) észleléseit mutatja, jól látható, hogy jelenleg (2021.09.18) Székesfehérvár és Fejér megye a nagyon fertőzött területek közé tartozik, bár még mindig jobb a helyzet, mint Tolna, Baranya és Békés megyében.

Ugyanakkor a Fejér megyei települések között már van olyan, ahol kiugróan magas számban észlelték a poloskákat. Gárdonyban az észlelések száma ezer lakosra vetítve 2,14, de ennél még sokkal rosszabb a helyzet Kulcson, ahol ez az érték 4,88.   

Magyarországon az idegenhonos poloskák közül kettővel találkozhatunk a leggyakrabban? a barna színű az ázsiai márványospoloska, a zöld pedig a vándorpoloska - ez utóbbi, amelyik itthon több bajt okoz, és várhatón így lesz a jövőben, mert egyre kevésbé jellemző a tartós hideg, ami el tudná pusztítani őket.

A szakemberek szerint a kellő hideg számukra a legalább két hétig tartó minimum -10 fok. Ám jelenleg még télen is simán grasszálnak, a városi környezet pedig csak még inkább segíti terjedésüket, hiszen a sűrűn betonozott, térkövezett, aszfaltozott és persze fűtött településéken több fokkal is melegebb van.

Az ellen nem véd! Vagy igen?

Vannak, akik a zöld vándorpoloskák, a márványospoloskák, valamint ezek lárvái ellen is pár szál gabonával védekeznek: a lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és időnként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat - írja a témával kapcsolatban az agrarszektor.hu. Kiemelik, a gabonát az év bármely szakában el lehet vetni, de az agusztusban vetett növényeknek már nem igazán lesz kalászuk.

A kártevők ellen specifikus védelem egyelőre nem létezik még, azonban több irányba is vannak már kutatások, hogy mivel is lehetne őket megfogni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek