2 évnél régebbi cikk

Gyári, eredeti, utángyártott, kompatibilis - nyomtató patronok, tonerek a hétköznapokban
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
hp.com
Gyári, eredeti, utángyártott, kompatibilis - nyomtató patronok, tonerek a hétköznapokban
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

A nyomtató kellékanyag is olyan, mint Murphy legutáltabb törvénye. Mindig akkor fogy ki, amikor a legjobban szükség lenne a nyomtatásra. Azonban a legtöbben ilyenkor kétségbeesetten rohannak az első üzletig, ahol megveszik az első kezükbe eső patront vagy tonert.

Ellenben ennek nem feltétlen kéne így történnie. Sőt, az én tapasztalatom még ennél is sokkal rosszabb. Hozzánk az Excomba betérő, tonert vásárló ügyfelek zöme sajnos nem hogy azzal nincs tisztába, hogy a címben szereplő jelzőket meg tudja különböztetni, de igazából azt sem mindig tudják, hogy milyen kellékanyagot is szeretnének.

Mielőtt belemélyednénk a toner típusokba, azt kell figyelmesen megnézni, hogy a saját nyomtatónkhoz milyen kellékanyagra is van szükségünk. Novellákat tudnék írni a legkülönfélébb, viccesebbnél viccesebb történetekből, hogy ügyfelek milyen patront szeretnének. Természetesen mi szakértők azért vagyunk, hogy a szeretnék egy Canon festéket, kérek szépen egy madaras patront, adjon kérem szépen egy olyan napraforgós tonert történetekből ki tudjuk silabizálni, hogy mire is van szükség.

Konkrét típus számok, nyomtató típusok

Először is minden nyomtatónak van egy pontos típusa, mely pontosan azonosítja a készüléket. Másodszor pedig minden kellékanyagnak, tintasugaras nyomtató esetén a festékpatronnak, lézernyomtató esetén a tonernek is van egy egyedi típus száma. A legjobb, ha a kellékanyag pontos típusát jegyezzük meg. Ezzel könnyítjük meg a saját magunk dolgát a leginkább. Ám ha a nyomtató egzakt típus számát jegyezzük meg az sem rossz, a szaküzletben a hozzáértők pillanatok alatt tudják ebből is mire van szükségünk.

A rutinos patron, toner vásárlók a nyomtató vásárlásakor ki szokták venni a készülékhez mellékelt kis kártya formájú súgót, esetleg kivágják a patron dobozáról a típus azonosítót és azzal jönnek vásárolni. Sok kellemetlenségtől tudjuk ezáltal megkímélni magunkat, lévén a rosszul választott, otthon már felbontott kellékanyagot a kereskedők nem kötelesek kicserélni.

Kellékanyag típusok

A legmegbízhatóbb és legjobb minőségű, ámbár kétségtelenül a legdrágább megoldás a gyári (eredeti) toner. Ezeket a tonereket a nyomtató gyártója készíti, speciálisan az adott márkájú és típusú nyomtatóhoz. Nyomatkép tekintetében ez garantálja a legjobb nyomtatási minőséget. Ellenben ezt a minőséget és megbízhatóságot meg kell fizetni. További fontos információ még, hogy a gyártók a nyomtatókra vonatkozó garanciát kizárólag a saját kellékanyagával használva szavatolják.

A kompatibilis tonerek azok a tonerek, melyeket nem a nyomtatónk gyártója készít, hanem valamely más, több különféle márkához és típushoz is tonert gyártó vállalat. Ilyen nevek lehetnek például az EcoPixel, a Diamond, Qprint, Pelikan és sorolhatnánk még. Ezek a tonerek nem gyári tonerek, hanem csak kompatibilisek adott típusokkal. Minőség és megbízhatóság tekintetében nem hozzák a gyári tonerekkel szembeni elvárásokat, de népszerűségüket a kellemes árazásnak köszönhetik. Jó megoldás lehet az otthoni, esetleg a kisirodai nyomtatás tekintetében, de a nagy multicégeknél, komolyabb presztízzsel rendelkező helyeken, ahol a nyomtatási minőségre és a megbízhatóságra komoly hangsúlyt fektetnek, ott nem ez a jó választás.

Az utángyártott tonerek a valóságban a kifogyott és begyűjtött tonerek felújításából és újratöltéséből születnek. Azok a cégek, melyek ilyennel foglalkoznak, összegyűjtik, akár minimális pénzért felvásárolják a felhasználóktól a kiürült tonereket, majd azok kopó alkatrészeit felújítják, újra töltik és így újra kereskedelmi forgalomba hozzák azokat. Az ilyen tonerek hasonlóan költséghatékonyak, mint a kompatibilis tonerek. Megbízhatóságuk, minőségük is közel azonos, azonban ha ilyen tonert választunk, akkor az egy igen környezettudatos döntés, hiszen ezzel kevesebb veszélyes hulladékot termelünk.

Figyeljünk az oldalszámokra is!

Patron vagy toner vásárlása esetén jó ha figyelünk arra is, hogy egy-egy kellékanyaggal mennyit tudunk nyomtatni. A gyártók minden esetben megadják, hogy egy-egy patronnal, tonerrel mennyi oldal nyomtatható, azonban ez egy nagyon becsapós adat. A gyártók ugyanis 5% papírlefedettséggel számolnak. Tehát ők úgy gondolják, hogy nagy átlagban a felhasználó egy A4-es oldalra legfeljebb a negyedéig nyomtat, és így adják meg az elérhető oldalszámot. Nem kicsit trükkös megoldás. Így lehet az, hogy az amúgy 1000 oldalra elegendő tonerből a valóságban jó, ha 500 oldal nyomtatható.

Ellenben a gyártók készítenek az átlagostól eltérő töltettérfogatú tonereket is, melyek akár több ezer (5 - 6 ezer) oldalra is elegendőek lehetnek, persze 5% lefedettség esetén. Az ilyen tonereket a típus számok mellett az X (Extra) vagy a H (High) betűkkel szokták jelölni. Ugyanez a patronok esetében is létezik. Itt az átlagos 200 oldal helyett az XL (Extra Large) jelű patronokkal akár 500 oldal is nyomtatható. Érdemes a szaküzletekben körülnézni és vásárlás előtt segítséget kérni a szakértőktől!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek