2 évnél régebbi cikk

5+1 jó tanács, hogyan vegyük igénybe az otthonfelújítási támogatást
·Stílustippek·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
5+1 jó tanács, hogyan vegyük igénybe az otthonfelújítási támogatást
·Stílustippek·Utolsó frissítés: undefined

Összegyűjtöttünk 5+1 jó tanácsot, mire kell figyelni az otthonfelújítási támogatás benyújtásakor.

Az otthonfelújítási támogatás igénybevétele egy remek lehetőség a gyerekes családoknak. A családi kassza szempontjából nem mindegy például, hogy a tető felújítása vagy a szigetelés, hálózás, esetleg a nyílászáró cseréje 6 millió helyett 3-ból van meg.

A milliókat azonban nem adják ingyen, hiszen ha nem fizetünk valakinek a kitöltésért, nekünk kell kitölteni a papírokat, ami nem kevés munkaóra annak, aki nem hivatásszerűen pályázatírással foglalkozik. Hoztunk 5 jó tanácsot!


1. A vállalkozási szerződésben részletezni kell a munkafolyamatokat

Ha generálkivitelezővel szerződünk, akkor ezzel a résszel általában nincsen probléma. Minden tétel és folyamat elég részletes, de ha mesterembert fogadunk, akkor bizony előfordulhat, hogy nekünk kell kitölteni ezt a részt is. A felújítást célszerű legalább 5-6 tételre bontani és minden egyes esetben valamilyen mértékegységet feltüntetni (négyzetméter, folyóméter, darab stb.)

Kapcsolódó
Saját kezűleg újítja fel az egyik legkülönlegesebb öreghegyi házat tulajdonosa

Lassan két éve dolgozik Ódor László a Máriavölgyi utcában található egykori présházból lett, különleges építészeti értéket képviselő házon.

2. A vállalkozási szerződésben megadott összegeknek egyezniük kell a számlával

Nem várt probléma felújítás közben? Emelkedett közben a fa ára? Ha nem akarjuk újraírni a szerződést, akkor érdemes csak a végén beírni az összegeket, hogy minden biztosan egyezzen.

Kapcsolódó
Mutatjuk, kik és hogyan igényelhetik az otthonfelújítási támogatást

Január 1-jétől a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonfelújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.

3. Nézd meg alaposan a tulajdoni lapot és a lakcímkártyádat!

A Magyar Államkincstár (MÁK) oldalán is szerepel, hogy az egyik leggyakoribb probléma, hogy az ingatlan-nyilvántartásban szereplő cím nem egyezik meg a lakcímkártyán lévő címmel. Elég, ha csak az egyik helyen út van utca helyett, vagy például Fecskepart utca helyett Fecskeparti utca szerepel. Ilyenkor el kell mennünk az önkormányzathoz (és nem a kormányhivatalhoz vagy a földhivatalba) és kérnünk kell egy lakcímigazolást. Ennek az átfutási ideje általában pár munkanap, úgyhogy érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni.

4. A számlaösszesítőbe csak a végszámlákat kell felvinni

Ha saját magunk vesszük a felújításhoz szükséges anyagot, akkor előleget is fizetnünk el, ezt azonban sorszámszerűen a számlaösszesítőben nem kell feltüntetni, csak a végszámlát. A forint rubrikában azonban az előleg plusz a végszámla összegének kell szerepelni, sőt dokumentumokhoz az előlegszámla másolatát is csatolni kell.

5. A fizetési igazolásokat csatoljuk

Ha bankkártyával vagy átutalással fizettünk, és nem szeretnénk hiányt pótolni, akkor tegyük bele a pályázati csomagba a fizetési bizonylatot és/vagy a számlakivonatot is.

+1. Ha valami teljesen egyértelmű, kérjünk állásfoglalást a MÁK-tól!

Ha valamiben elbizonytalanodunk (például nem egyezik teljesen a számlán lévő cím a lakcímünkkel vagy be lehet-e írni a bontást a vállalkozási szerződésbe), akkor írjunk bátran e-mailt a MÁK-nak. Viszonylag hamar, nagyjából egy héten belül válaszolnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek