2 évnél régebbi cikk

Álmodtam egy világot magamnak - film készült az Orbán Alapítványról
·Filmpremier·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Megyeri Zoltán
Álmodtam egy világot magamnak - film készült az Orbán Alapítványról
·Filmpremier·Utolsó frissítés: undefined

Az Orbán Ágnes által vezetett Orbán Alapítvány 1996 óta Székelyudvarhelyen, egy bentlakásos otthonban halmozottan, súlyosan sérült gyermekekről és fiatal felnőttekről gondoskodik. A székesfehérvári alkotók filmje az alapítvány munkáját mutatja be. Díszbemutató október 14-én lesz a Városházán.

Az Orbán Alapítvány 150 km-es környezetében az egyetlen olyan hely, amely otthont és a széles körű szociális szolgáltatást nyújt a fogyatékkal élőknek.

1996 óta állandó gondozásba vette a régió legsúlyosabb fogyatékkal élő gyermekeit, akik otthonaikból nem jártak ki vagy akiket szüleik elhagytak, gyerekotthonok adták őket kézről kézre, mert nem tudták gondozni őket, esetenként kórházak gyerekosztályain sínylődtek.

Az alapítvány otthont és családi légkört, ellátást, tanulást, rehabilitációs és szabadidős tevékenységet nyújtó menedéket, segítő szolgáltatásokat nyújt.

Évente egyszer táborba mennek Székelyvarságba, ahol 3 napot töltenek el. 

Az alapítvány munkáját mutatja be az Álmodtam egy világot magamnak című dokumentumfilm, mely fehérvári alkotók munkája. A riporter Nagy Zoltán Péter, az operatőr Megyeri Zoltán, a Fehérvár Médiacentrum munkatársa.

„A film nyersanyagát a tábor három napja alatt vettük fel. Szerettünk volna Székelyudvarhelyen is forgatni, de végül erre a pandémia miatt nem volt lehetőség – mesélte Megyeri Zoltán.  – A felvételeken megszólnak gyógytornászok, gyógypedagógusok és Orbán Ágnes, az alapítvány vezetője is. Nagyjából harmincöt-negyven fiatalról gondoskodnak egyébként, nagyon kevés állami támogatásból. Nagyrészt anyaországi és egy kevés határon túli segítséget kapnak.”

Mint Megyeri Zoltán elmondta, alapvetően azért készültek ezek a felvételek, hogy rajtuk keresztül az alapítvány bemutathassa a tevékenységét az embereknek és hatékonyabban rájuk találjanak a támogatók. 

„A film legfontosabb üzenete, hogy egy olyan hölgy, aki maga sem tud mindent könnyen ellátni a saját életében (látható a felvételeken, hogy Orbán Ágnes maga is kerekesszékkel él), azért él és dolgozik, hogy ezeknek a gyerekeknek minél könnyebb legyen, és próbál nekik családi környezetet teremteni"

- fogalmazta meg Megyeri Zoltán.

Az alkotást október 14-én 17 órától a Városháza Dísztermében mutatják be az érdeklődőknek. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek