2 évnél régebbi cikk

Ha süt, gyűjtse össze! - Indul a lakossági használt sütőolaj begyűjtése a Depóniánál
·Hírekháztartás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Ha süt, gyűjtse össze! - Indul a lakossági használt sütőolaj begyűjtése a Depóniánál
·Hírekháztartás·Utolsó frissítés: undefined

Papírgyűjtés, a műanyaghulladék szelektálása, komposztálás – csak néhány hívószó azon környezettudatos megoldások közül, melyek már megmozgatták a lakosságot.

A Depónia Nonprofit Kft. most újabb lehetőséggel rukkol elő: november tizenötödikétől a szelektív hulladékgyűjtő pontokon lehetővé teszi a lakossági használt sütőolaj leadását is.

Rántott csirkecomb, sajt és zöldségek – sokak kedvenc ételei. Igen ám, de mi a helyzet a sütéshez használt olajjal? 


A tények

Magyarországon évente több mint ötvenezer tonna olajat használunk fel sütési célra. Az így keletkező használt zsiradék sorsa azonban csak az üzemi konyháknál és éttermeknél megoldott, az otthoni felhasználásnak csupán hat-hét százaléka kerül újrahasznosításra. A lakosság által használt olaj jelentős mennyisége jelenleg sajnos a lefolyóba, a WC-be vagy a háztartási hulladékba kerül.

A műanyag flakonba csak használt sütőolaj, romlott vagy lejárt étolaj kerülhet

Kiss László

Ez több szempontból is igen káros, hiszen a csatornarendszer falára lerakódva a zsiradék dugulást okozhat, illetve jelentősen növeli a szennyvíztisztítók terhelését. A sütőolaj a háztartási hulladékkal elvileg nem keveredhetne, hiszen tűzveszélyes folyadék, de ha mégis, akkor nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakóban. Amennyiben a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: egyetlen csepp használt étolaj ugyanis akár ezer liter vizet, egy liter olaj akár egymillió liter élővizet is beszennyezhet! A talajba kerülve pedig korlátozza annak légáteresztő-képességét. 


Mi lehet a megoldás? 


A Depónia ebben is segíti a lakosságot, ugyanis a városszerte kialakított szelektív hulladékpontjain elindítja lakossági használt sütőolaj begyűjtését.

Keressük a használt sütőolaj gyűjtőpontokat!

Kiss László

Az eljárás menete egyszerű!


1. A visszagyűjtéshez fontos, hogy várjuk meg, amíg kihűl az olaj.
2. Ezt követően öntsük bele egy gyűjtőedénybe, amihez mindenképpen egy jól zárható műanyag palackot használjunk, ami segíti az újrahasznosítást.
3. A megtelt palackkal pedig nincs más teendőnk, mint eljuttatni a legközelebbi gyűjtőpontok egyikére.


Az újrahasznosítás menete


A begyűjtött sütőolaj hasznosítóhoz kerül, ahol egy zárt rendszerben száz százalékban feldolgozzák. A folyadék kb. kilencven százaléka tisztított növényi olaj, mely elsősorban a biodízel-iparágban hasznosul újra, azaz az üzemanyaggyártás alkotórészeként használják fel, a maradék tíz százalék a szűrőkön fennakadt anyag, ami biogázüzemekbe kerül. A biogáz elektromos és hőenergia formájában hasznosul, ezzel is segítve környezetünk védelmét és a körforgásos gazdálkodást.

A használt étolaj érték!

A gyűjtőpontok listája elérhető a www.deponia.hu honlap "Szelektív szigetek" elnevezésű oldalán, a használt sütőolaj gyűjtőpontok keresője segítségével.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek