2 évnél régebbi cikk

Szép, új világ? Minden negyedik nyolcévesnek van saját telefonja
·Életmódgyermekvédelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.pixabay.com/mirkosajkov
Szép, új világ? Minden negyedik nyolcévesnek van saját telefonja
·Életmódgyermekvédelem·Utolsó frissítés: undefined

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság reprezentatív kutatása alapján 14-ről 24 százalékra nőtt a saját telefonnal rendelkezők köre a 7-8 éves korosztályban. A felmérés után az NMHH a felelős netes magatartás és a gyerekaneten.hu oldal népszerűsítésére kampányt is indított.

Kés, villa, olló nem gyerek kezébe való!

Ugye szinte mindenki ismeri a fenti kis mondókat? Napjainkban én szívesen kiegészíteném a fenti dolgokat a telefonnal is, mert valljuk be, egy 7-8 éves gyermek számára sok minden szükség van, de a saját mobiltelefon nem ezek közé való. Nem mondom, hogy alkalmanként ne nézzen rajta mesét például, mert ebben a funkciójában szinte semmiben nem különbözik egy televíziótól vagy egy mozitól, de ezt tegye szülői felügyelettel és engedéllyel, a kellő korlátozásokkal.

Nem vagyunk azonban egyformák, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív felmérése alapján ugyanis egyre több 7-8 éves gyermek rendelkezik saját mobiltelefonnal. Az NMHH még 2017-ben kezdte meg az ilyen típusú felmérések elkészítését, az akkori 14 százalékról nőtt 24 százalékra a 7-8 évesek körében a saját mobillal (nagy részben ráadásul az ilyen eszközön havidíjas előfizetéssel és mobilnettel) rendelkező gyermekek aránya.

Fontos, hogy felügyeljük gyermekünk internetes tevékenységét

www.pixabax.com/nicolagiordano

Ami még szembetűnőbb, hogy a 10 éves gyermekek 10 százaléka elérhető és közvetlenül megszólítható a közösségi médiában, míg ez az arány 2017-ben még mindössze 3 százalék volt. Ugyanakkor a felmérés azt is kimutatta, hogy a netező gyermekek sokkal tudatosabbá váltak, és a korábbinál kevesebb információt, fényképet osztanak meg magukról.

Ami a szülőket illeti, a mobilozó gyermekek szüleinek harmada semmilyen szinten nem szól bele gyermeke mobilozási és netezési szokásaiba, értelemszerűen kétharmad az, aki szemmel tartja, felügyeleti az eszközök és az internet használatát. A kimutatás alapján egyébként az aktív felügyelet alatt álló kétharmad gyermekei sokkal tudatosabbak és megfontoltabbak a nethasználat során.

A fenti két szülőcsoportot egyaránt megszólítja az NMHH célirányos weboldala, a gyerekaneten.hu elég határozott kampányba kezdett a fiatalok védelme érdekében.

Lehet, hogy nemcsak te hívod a gyerekedet „édesemnek”

Erős, de figyelemfelhívó szlogen, melyet nem kell különösebben megmagyarázni. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság novemberben szeretné tovább növelni az oldal ismertségét, elérhető segítséget nyújtva a szülők számára.

Fontos, hogy ismerjük és tudjuk az internet gyermekeinkre leselkedő veszélyeit, ráadásul megfelelően is tudjuk kezelni ezeket. A gyerekaneten.hu oldal rengeteg hasznos információval tud segíteni abban, hogy ha már mobilozik gyermekünk, akkor azt biztonságban, a behálózás és az abból később kialakuló esetleges bántalmazás veszélye nélkül tehesse.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek