1 hónapnál régebbi cikk

Ezek az omikron koronavírus-variáns tünetei
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Ezek az omikron koronavírus-variáns tünetei
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A Covid-19 eddig megszokott tünetei közül alig jelentkezik valamelyik az omikron variánssal fertőzötteknél.

"Szokatlan, de enyhe" tünetei vannak a koronavírus Afrika déli részén azonosított legújabb variánsának, írja a The Telegraph. Az időközben omikron névre keresztelt szupermutáns az eddigiektől teljesen eltérő tüneteket okoz, ez tűnt fel a lapnak nyilatkozó pretoriai orvosnak is.

Dr. Angelique Coetzee elmondta, hogy hirtelen megugrott a rendelésén megjelenő, különböző etnikumú és hátterű fiatalok száma, akik kivétel nélkül intenzív fáradtságra panaszkodtak. A dél-afrikai orvos megemlíti, hogy akadt olyan hatéves páciense is, akinek az egekbe szökött a pulzusa.

Coetzee-nek akkor lett gyanús, hogy egy új mutánssal lehet dolga, amikor a betegek tesztjei sorra pozitívak lettek, de a korábban megszokott tipikus Covid-19-tünetek közül szinte egyikre sem panaszkodtak. Így az omikron esetében egyáltalán nem jellemző például az íz- és szaglásvesztés vagy a köhögés, szemben a kimerültséggel és a fáradtsággal.

Coetzee hozzátette: az eddigi omikronos betegei főként fiatal, egészséges emberek voltak, akiknek nagyjából a fele oltatlan volt. Esetükben az új változat egyszer sem okozta a fertőzés súlyos lefolyását, így egyelőre nem tudni, hogyan reagálhat az idősebb emberek szervezete a legújabb koronavírusra.

Borítókép: Wikipedia
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek