2 évnél régebbi cikk

43 túlélő, 21-en meghaltak, több mint ezer riasztás - a szén-monoxid-érzékelő életet menthet
·Hírektűzoltóság·Utolsó frissítés: undefined
43 túlélő, 21-en meghaltak, több mint ezer riasztás - a szén-monoxid-érzékelő életet menthet
·Hírektűzoltóság·Utolsó frissítés: undefined

A fűtési szezonban nemcsak a lakástüzek száma emelkedik meg rendszerint, de szén-monoxid-mérgezés miatt is gyakran kell vonulniuk a tűzoltóknak. A katasztrófavédelem a megelőzés fontosságát hangsúlyozza: a szénmonoxid érzékelő és a füstjelző használata is életet menthet.

Számok és statisztika, ami mögött emberéletek állnak. Az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság Facebook-posztban tette közzé az elmúlt évét a számok tükrében. A legszomorúbb adtok mindig a tragédiákhoz kapcsolódnak:

2021-ben 7186 lakástűzben 86 ember vesztette életét, és a több mint ezer szén-monoxid-riasztás mellett 21-en életüket vesztették.

Jó hír, hogy sem a lakástüzek, sem pedig a szén-monoxid-mérgezés miatti tragédiák számát tekintve sem szerepel Fejér az első három magyarországi megye között.

Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője a Fehérvár Televíziónak elmondta, fűtési szezonban Székesfehérváron is rendszerint megemelkedik a lakástüzek száma, és szén-monoxid-mérgezés miatt is gyakran kell vonulniuk a tűzoltóknak, valamint a mentőknek.

A katasztrófavédelem a megelőzés fontosságát hangsúlyozza, a fűtésrendszer rendszeres ellenőrzése, a szénmonoxid érzékelő, és a füstjelző használata életet menthet. A szén-monoxid-érzékelők kapcsán a pedig a hatóság minden évben frissíti az érzékelők pozitív és negatív listáját, amelyet ide kattintva lehet megnézni.

Farkas-Bozsik-Gábor ugyanakkor hangsúlyozta, a szén-monoxid-mérgezés nemcsak a fűtési szezon problémája, hiszen rengeteg kazán egész évben üzemel, és a melegvizet is ezek a készülékek állítják elő, valamit hogy nem elég fűtési rendszerek felülvizsgálata, az elektromos hálózat rendszeres ellenőrzése is elengedhetetlen - ennek a lakástüzek megelőzésében lehet jelentősége.

Borítókép: Tar Károly/FTV
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek