2 évnél régebbi cikk

Vászonkép kollázs – ha nem tudsz választani
·Kultfénykép·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
vaszonkepszalon.hu
Vászonkép kollázs – ha nem tudsz választani
·Kultfénykép·Utolsó frissítés: undefined

A kollázstechnikának köszönhetően kedvenc képeinkből több is felkerülhet a vászonképre.

Biztos te is voltál már úgy, hogy a fénykép galériádat lapozgatva nem tudtál dönteni, melyik az egyetlen kedvenc képed a sok közül. Talán ezért is lett olyan népszerű mostanában a kollázstechnika, amikor a kedvenc képeinkből több is felkerül a vászonképre. 

Kollázs, montázs, mozaik?

Vászonképek esetében mozaiknak hívjuk azokat a képeket, ahol sok kép ad ki egy nagyot. Igazából nem a legszerencsésebb választás, mert sokszor előfordul, hogy sem az apró képek, sem a nagy kép nem lesz élvezhető minőségű. 

Montázs vagy kollázs? A művészetben ez a két francia eredetű szó két hasonló, de mégis más technikát jelent, amivel különböző képekből, anyagokból és textúrákból egy új képet alkotnak. A köznyelvben viszont egymás szinonimájaként használjuk őket a több képből álló kompozíciókra. Ebben a cikkben ezekről a képekről lesz szó. 

Milyen típusai vannak a kollázsoknak? 

Röviden: végtelen számú. De a technikai kivitelezés alapján, a kinézet és képek elrendezése szerint mégis van pár népszerű kollázstípus: 

  • Rendezett montázs: változatos méretű képek, szabályos elrendezésben.
  • Szabályos montázs: azonos méretű, általában négyzetes alakú képekből készül.
  • Rendezett montázs egy központi képpel: rendezett montázs egy előtérbe állított képpel.
  • Rendezetlen montázs: a képek nem szabályosan állnak, bizonyos mértékig elforgatva, árnyékot vetnek egymásra.
  • Tetszőleges alakú, rendezetlen montázs: a képek rendezetlenül, valamilyen választott formában helyezkednek el.
  • Ez lehet geometriai forma, de akár betű vagy szám is. 
  • Polaroid képek, rendezetlenül: ilyenkor a képek Polaroid keretet kapnak, és rendezetlenül helyezkednek el.

Ha úgy érzed, ezek alapján mégsem a kollázs az, amire gondoltál, nézz körül a Vászonkép Szalon oldalán ötletekért, hogyan készülhet még több fotóból vászonkép. 

Hogyan készül a montázs? 

Ha megvannak a képeink, amikből a kollázst szeretnénk, következő lépésként szükségünk van egy tervre. Ehhez választhatunk valamilyen ingyenes, az interneten elérhető szerkesztő programot. Általában ezek egyszerű szoftverek, könnyen tudjuk használni őket. Ha mégsem szeretnénk mi játszani ezzel, a gyártók általában egy meghatározott grafikai díjért átvállalják tőlünk ezt a feladatot. Ilyenkor el kell küldenünk a kiválasztott fotókat, megadjuk a formát és az elrendezést, majd pár nap múlva megkapjuk a terveket jóváhagyásra. Ha leokéztunk, már csak várnunk kell, hogy a képünk megérkezzen hozzánk. 

Hány kép fér a kollázsra? 

Ahhoz, hogy ezt ki tudjuk számolni, határozzuk meg a képünk méretét. A kollázson szereplő képek mérete célszerű, ha legalább 10x10 cm. Ennél nagyobb persze lehet. Ha egy 100x100 cm-es kollázst szeretnénk, arra vízszintesen és függőlegesen is 10 darab kép fér el, azaz a kollázsunk 100 képből állhat. Persze ha nem rendezett kollázst szeretnénk, vagy valamilyen egyedi formában szeretnénk elkészíttetni, akkor ezek a számok változnak. Érdemes már tervezés előtt tanácsot kérni a gyártótól, hogy megkönnyítsük már a tervezés folyamatát is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek