2 évnél régebbi cikk

Hogyan süssünk jól hurkát, kolbászt?
·Gasztrosütés·Utolsó frissítés: undefined
Hogyan süssünk jól hurkát, kolbászt?
·Gasztrosütés·Utolsó frissítés: undefined

Hogy ne legyen száraz, és ki se durranjon, ahhoz elég néhány jól bevált praktika. Mutatjuk!

Fagyos napokon különösen jól esik egy tartalmas disznótoros lakoma, sokan sütnek ilyenkor hurkát, kolbászt. A végeredmény azonban könnyen hozhat kiábrándulást, ha nem figyelünk a részletekre: száraz lehet és darabokra is eshet a gondosan töltött finomság.

Bármennyire is könnyűnek látszik elsőre, kolbászt és hurkát sütni jól nem is olyan könnyű mutatvány!

Éppen ezért székesfehérvári Vilisics Ferenctől kértünk tanácsot, aki Finnországban saját kolbászgyártó céget üzemeltet. Néhány éve itt az fmc.hu-n is bemutattuk őt.

Kapcsolódó
Fehérvártól Finnországig otthon - Vilisics Ferenc Helsinkiben alapított saját kolbászmárkát

Otthonának még mindig Székesfehérvárt tartja Vilisics Ferenc, de ahogy ő fogalmaz: kiterjesztette a működési területét Helsinkiig. Finnországban néhány éve saját kolbász-gyártó céget alapított, Feri's Sausages néven, hiszen ott nyáron mindenki kolbászt süt grillen. Ennek nagyjából akkora hagyománya van, mint nálunk a karácsonyi bejglinek. Feriék kínálatában pedig az olasztól a marokkói recepten át minden megtalálható, köztük természetesen a hagyományos, magyar fűszerezésű kolbász is.

Feritől megtudtuk: sokszor a család hagyományaiba mélyen rögzült, hogy ki miként áll hozzá a kolbász/hurka sütéséhez, még akkor is ha azok rendre kiszakadnak, a bél gumis állagú vagy az eredmény túlsütött, száraz lesz.

"Noha “egy az igazság és ezer a ruhája” azaz jó végeredményt sokféle módon el lehet érni, igenis vannak bevált praktikák a sikeres kolbász/hurka sütéséhez" - tudtuk meg Feritől.

Íme a tippjei:

  1. Mivel a hurkabél sokszor száraz, szikkadt, érdemes a hurkát sütés előtt hideg vízbe áztatni. A vízből kivéve a hurkáról tiszta kendővel itassuk fel a vizet. Nem kell agyonszurkálni, mert a hurka sokszor a szúrás helyén reped.
  2. A kolbászt ott szúrjuk hegyes fogpiszkálóval, ahol a levegő vagy zsír felgyűlik, de ügyeljünk a magasra spriccelő forró zsírra! 
  3. A szurkálástól és magától is a friss kolbász levet enged. A lé a tepsiben marad, és a kolbász sülés helyett főni kezd a saját levében. Ettől a kolbász “bőre” gumis, rágós lesz. Hogy ezt elkerüljük, figyeljünk rá, hogy csak ott szúrjuk, ahol muszáj és a levet le is önthetjük a kolbászról, ha “úszik”.
  4. Mind a hurka, mind a kolbász esetén igaz, hogy alacsonyabb hőfokon de tovább sütve biztosabb eredményt kapunk, mint magas hőfokon, amelyben könnyen kirepednek a hurkák és kolbászok. 130-150 fok elég!
  5. Serpenyőn sütve és grillen ugyanez a tapasztalat: direkt magas hőfokra kitenni a kolbászt “öngyilkosság”. Érdemes inkább fedő alatt, közepes hőfokon, sokat forgatva  sütni. Itt sem kell sokat szurkálni, mert a zsírja elfolyik és a végeredmény száraz lesz.
Borítókép: Horváth Reni
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek