Húsvéti fonott kalács élesztő nélkülHúsvéti fonott kalács élesztő nélkül
Be kell, hogy valljam, sokkal inkább szeretem azokat a recepteket, amikkel pikk-pakk el lehet készülni. Azonban amikor elolvastam ezt a receptet nem tudtam neki ellenállni. Belevágta a nagy kalandba és kipróbáltam egyik volt kolléganőnk receptjét.
Hozzávalók
Az aktív kovászhoz:
- 1 púpos evőkanál kovász a hűtőből
- 2 púpos evőkanál liszt
- 4 cl tej
- 1 teáskanál cukor
Hozzávalók az előtésztához:
- 10 dkg liszt
- kb. 2 dl tej
- 1 evőkanál cukor
Hozzávalók a tésztához:
- 70 dkg liszt
- 4 dl tej
- 1 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 dl olaj
A díszítéshez használhatunk mogyorót, mandulát vagy akár kesudiót. Emellett szükségünk lesz 1 tojássárgája is.
Elkészítés:
Vegyük ki a kovászt a hűtőből. Adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű lisztet, cukrot és a tejet. Keverjük össze ezeket egy nagyobb méretű tálban, majd hagyjuk 4-6 órán keresztül állni. Ha megjelennek a tésztánk tetején a buborékok, akkor tudjuk elkészíteni az előtésztát. Adjunk a keverékünkhöz lisztet, tejet és 1 evőkanálnyi cukrot. Dolgozzuk össze a masszánkat, és hagyjuk állni ismét 4-6 órát.
Miután letelt a pihentetési időnk adjuk hozzá a tésztánkhoz a maradék lisztet, a cukrot, a tojást és kezdjük el dagasztani. Közben először csurgassuk hozzá fokozatosan a tejet, majd a dagasztás legvégén dolgozzuk bele a tésztába az olajat. Így lesz majd igazán könnyű és légies a kalácsunk. Nézzük meg, hogy a tészta elválik-e az edény falától. Ha igen, akkor végeztünk a dagasztással. Tegyük a tésztánkat éjszakára egy konyharuhával lefedett edényben a hűtőbe.
Reggelre kb. duplájára kel a kalácstésztánk. Gyúrjuk ezt át és 3 egyenlő részre osszuk a tésztát. Sodorjunk belőle hosszú szálakat és fonjuk őket össze.
Kenjük meg a kalács tetejét tojássárgájával. Majd a díszítéshez szórjuk meg ízlés szerint mogyoróval, mandulával vagy kesudióval.
Fontos, hogy nem kell előmelegíteni a sütőt! Így nem fog ugyanis kirepedni a tésztánk. A kalácsot kb 1 órán keresztül sütjük, majd kivehetjük a sütőből a tésztát.
Tipp: Kopogtassuk meg a kalács alját, így kideríthetjük, hogy átsült-e tésztánk. Ha mélyen kongó hangot ad, akkor igen.
Ha kihűlt már fogyaszthatjuk is. Vajjal megkenve, sonkával, tormával tálalva nagyon finom csemege.