2 évnél régebbi cikk

Húsvéti fonott kalács élesztő nélkül
·Gasztrosütés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Húsvéti fonott kalács élesztő nélkül
·Gasztrosütés·Utolsó frissítés: undefined

A fonott kalács a húsvéti asztal egyik fontos eleme. Ezt élesztő nélkül, kovásszal is meg lehet sütni. A pihentetési időkkel együtt egy nap alatt készül el ez az finomság. Az időért kárpótol minket a kalács íze, mely hamar a család kedvencévé válik. 

Be kell, hogy valljam, sokkal inkább szeretem azokat a recepteket, amikkel pikk-pakk el lehet készülni. Azonban amikor elolvastam ezt a receptet nem tudtam neki ellenállni. Belevágta a nagy kalandba és kipróbáltam egyik volt kolléganőnk receptjét. 

Hozzávalók

Az aktív kovászhoz:

  • 1 púpos evőkanál kovász a hűtőből
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 4 cl tej
  • 1 teáskanál cukor
Kapcsolódó
A hagyományos kenyér kovásszal készül

Az augusztus huszadikai ünnepségeknek minden évben fontos része az új kenyér felszentelése. A hagyományos paraszti kultúrában ilyenkorra végeztek az aratással, és az asszonyok az új búzából őrölt lisztből készítették a kenyeret. Ha a pihentetési időket is belevesszük, közel egy napig dolgoztak a tésztával, mire a forró kemencében kisütötték.

Hozzávalók az előtésztához:

  • 10 dkg liszt
  • kb. 2 dl tej
  • 1 evőkanál cukor


Hozzávalók a tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl olaj


A díszítéshez használhatunk mogyorót, mandulát vagy akár kesudiót. Emellett szükségünk lesz 1 tojássárgája is. 

Elkészítés:

Vegyük ki a kovászt a hűtőből. Adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű lisztet, cukrot és a tejet. Keverjük össze ezeket egy nagyobb méretű tálban, majd hagyjuk 4-6 órán keresztül állni. Ha megjelennek a tésztánk tetején a buborékok, akkor tudjuk elkészíteni az előtésztát. Adjunk a keverékünkhöz lisztet, tejet és 1 evőkanálnyi cukrot.  Dolgozzuk össze a masszánkat, és hagyjuk állni ismét 4-6 órát.

Miután letelt a pihentetési időnk adjuk hozzá a tésztánkhoz a maradék lisztet, a cukrot, a tojást és kezdjük el dagasztani. Közben először csurgassuk hozzá fokozatosan a tejet, majd a dagasztás legvégén dolgozzuk bele a tésztába az olajat. Így lesz majd igazán könnyű és légies a kalácsunk. Nézzük meg, hogy a tészta elválik-e az edény falától. Ha igen, akkor végeztünk a dagasztással. Tegyük a tésztánkat éjszakára egy konyharuhával lefedett edényben a hűtőbe.

Reggelre kb. duplájára kel a kalácstésztánk. Gyúrjuk ezt át és 3 egyenlő részre osszuk a tésztát. Sodorjunk belőle hosszú szálakat és fonjuk őket össze. 

Kenjük meg a kalács tetejét  tojássárgájával. Majd a díszítéshez szórjuk meg ízlés szerint mogyoróval, mandulával vagy kesudióval.

Fontos, hogy nem kell előmelegíteni a sütőt! Így nem fog ugyanis kirepedni a tésztánk. A kalácsot kb 1 órán keresztül sütjük, majd kivehetjük a sütőből a tésztát.

Tipp: Kopogtassuk meg a kalács alját, így kideríthetjük, hogy átsült-e tésztánk.  Ha mélyen kongó hangot ad, akkor igen.

Ha kihűlt már fogyaszthatjuk is. Vajjal megkenve, sonkával, tormával tálalva nagyon finom csemege. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek