2 évnél régebbi cikk

A leghosszabb, a legrövidebb, a legrégebbi és a legfiatalabb - minden, amit Székesfehérvár utcáiról tudni akartál
·Kultlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Google Maps
A leghosszabb, a legrövidebb, a legrégebbi és a legfiatalabb - minden, amit Székesfehérvár utcáiról tudni akartál
·Kultlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined

Vannak az életünket meghatározó, szép emlékeket ébresztő vagy éppen utált utcák, minden nap járunk rajtuk, valamelyiket pedig az otthonunknak tudhatjuk – de vajon hány utcája van Székesfehérvárnak, melyik a leghosszabb vagy éppen a leghosszabb nevű? Ennek jártunk utána.

Minden város szerkezetét utcák hálózata adja, mindegyik város persze nem csak ettől lesz egyedi, megismételhetetlen. Némelyik utca kanyarog, mint egy kígyó, vagy éppen nyílegyenesen vág át a település egyik szélétől a másikig. Az is szinte biztos, hogy találunk Fő utcát vagy éppen Petőfi utcát bárhol is járunk az országban a GeoX térinformatikai statisztikái szerint utóbbi ugyanis a leggyakoribb utcanév Magyarországon. 

De mit tudunk Székesfehérvár utcáiról? Melyik a leghosszabb és melyik a legrövidebb, és egyáltalán: hány utcája van városunknak? A "leg" kérdések megválaszolásában a Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi és Címregiszter Irodája, valamint Váczi Márk, a Magyar Városkutató Intézet munkatársa volt segítségemre.

Utca, utca... De mennyi?

Székesfehérvárnak a regiszter szerint jelenleg 801 utcája van, közülük a leghosszabb a Budai út, amelyen 310 házszám található, és 6,52 kilométer hosszan kanyarog át a városon. A város legrövidebb utcája a mindössze 2 házszámmal rendelkező Lépcső utca, amely az OpenStreetMap adatai szerint mindössze 30 méter hosszú.

Ezekkel az értékkel sajnos lemaradunk a Guiness-rekorder mögött: a világ legrövidebb utcája címet ugyanis a skóciai Caithness állambeli Wick-ben található Ebenezer Place birtokolja, amely 2006. október 28-i ellenőrzéskor 2,05 méter hosszú volt, és mindössze egyetlen házszámmal rendelkezett.

Melyik a legrégebbi és a legifjabb?

A ma is használatos utcanevek közül a legrégibb a Szeder utca, amelyet az írásos bizonyítékok alapján 1888-ban kereszteltek el. A Szeder utca ugyanakkor nem Székesfehérvár legrégebbi utcája, az talán nem nagy meglepetés a mostani Fő utca, csak nem mindig így hívták.

A mai Fő utca elődje, a Vicus Magnus (Nagy utca) Székesfehérvár igazi várossá fejlődésének megindulása után, már a 11. század elején minden valószínűség szerint létezett írja a Wikipédia ide vonatkozó szócikke. Ma is látható szerkezeti formáját 1872-ben érte el, amikor is a városi magisztrátus szűknek találta a városkaput, ezért több polgári ház, a Budai kapu és a várfal egy részének lebontásával alakították ki a Fő utca (akkor Nádor utca) északi részét.

Korábbi nevei:

  • Vicus Magnus (középkor)
  • Város utca (török kor)
  • Öreg utsza (18–19. század)
  • Nádor utca (1872–1950)
  • Március 15. utca (1950–1990)
  • Fő utca (1990–)

Székesfehérvár legfiatalabb utcája még bőven csecsemő korban van: 2021.06.25. napján nyitották meg, és keresztelték el Borsi köznek. Ifjúságát mi sem bizonyítja jobban, hogy ha a mai napon (2022.02.09-én) rákeresünk a Google Maps-en, még nem találjuk meg.

Mi a neved, szépségem?

Ha pedig a legeknél tartunk, akkor van még néhány paraméter, amivel mindenképpen érdemes foglalkozni. Székesfehérvár leghosszabb nevű utcája a maga 22 írásjegyével a Pálóczi Horváth Ádám utca. Ha azonban kibővítjük a kört, és az utcákon túl más közterületek is versenybe szállhatnak, akkor egy írásjegy előnnyel ugyan a győztes, a Szent II. János Pál pápa tér.

A város legrövidebb nevű utcája címében kettős holtverseny alakult ki: a Fő utca mellett az Ág utca is mindössze 6 írásjegyből áll.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek